До столичного музею повернулася унікальна картина 18 століття

Музей Ханенків експонуватиме живописну роботу, яку було втрачено під час Другої світової.

Картина П'єра Гудро (Pierre Gaudreaux; Paris, ca.1698 – Mannheim, 1731) «Коханці або Блудний син з повією» була вивезена під час нацистської окупації 1941-1943 років з Музею Ханенків та віднайдена у 2013 році на аукціоні «Дойл» (Doyle) у Нью-Йорку, США. 

У січні 2013 р. аукціонний дім «Дойл» на своєму сайті заявив до продажу картину П'єра Гудро «Закоханий погляд» («Loving Glance»). Попри змінену назву, музейні науковці одразу впізнали у ній розшукуваний твір, і продаж було вчасно заблоковано. За інформацією аукціонного дому «Дойл», у повоєнні роки ця картина вперше з’явилася у анонімній приватній колекції в Лондоні, з 1953 р. перебувала у власника зі штату Массачусетс, а станом на 2013 рік належала артдилеру у Нью-Йорку, який і заявив її до продажу на аукціоні.

У квітні 2014 р. науковцям Музею Ханенків вдалося безпосередньо оглянути твір у Нью-Йорку, провести остаточну експертизу та домогтися початку судового розслідування ФБР. Зрештою справу, що тривала довгі п’ять років, було завершено на користь Музею Ханенків завдяки беззаперечним свідченням документів з музейного архіву. У березні 2020 р. полотно повернулося до Києва.

Зараз у Музеї Ханенків триває виставка «Дар Василя Щавинського», у рамках якої і експонується повернена картина, адже вона надійшла до музею у 1925 році разом з іншими творами зібрання Василя Олександровича Щавинського (1868 – 1924) згідно із заповітом колекціонера. У 2018 р. за рішенням Київської міської ради іменем Щавинського було названо вулицю у Деснянському районі столиці.

Нагадаємо, Художній музей у Києві відкрив для відвідувачів другий поверх.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *