До 120-річчя Катерини Білокур у Києві відкрили унікальну виставку

У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрита ювілейна виставка «Катерина Білокур. Життя в обіймах квітів», присвячена 120-річчю видатної української художниці Катерини Білокур (1900-1961). В експозиції представлено 37 живописних робіт художниці з колекції Національного музею українського народного декоративного мистецтва. Відвідувачі мають змогу вперше побачити три роботи з музейних фондів – «Портрет племінниць художниці», «Будьте здорові, з урожаєм!», «XXX CPCP».

Особливий акцент в експозиції зроблено на тих особистостях, які відіграли важливу роль у житті Катерини Білокур – О. Петрусенко, П. Тичина, С. Таранушенко, Д. Косарик, В. Нагай та інших, а також на листах, які Катерина Василівна писала своїм друзям, однодумцям, близьким людям. Тут органічно доповнили експозицію рідкісні матеріали з Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України. Декілька творів Катерини Білокур презентують інші київські музеї – Національний музей Тараса Шевченка, Літературно-меморіальний музей-квартира Павла Тичини та Літературно-меморіальний музей-квартира Миколи Бажана.



Завдячуючи інноваційному проєкту «БІЛОКУР», який вперше здійснювався на теренах музейного простору України, картини великої художниці «ожили» за допомогою доповненої реальності. Скориставшись аудіогідом, гості музею мають можливість самостійно ознайомитися з цікавими фактами із життя і творчості Катерини Білокур, її епістолярним спадком, почути та прочитати коментарі сучасників мисткині.

Крім того, за допомогою мобільного додатку доповненої реальності «SIMO AR» шанувальники творчості визначної художниці вперше можуть побачити втрачені у 1957 р. в Парижі роботи – «Цар Колос» (1947 р.) та «Берізонька» (1934 р.). Також в експозиції можна подивитися відеофільми про життєвий і творчий шлях Катерини Білокур.

Коли: до 31 березня 2021 року (графік роботи до 30 листопала: пн-ср 10.00 — 18.00, чт-пт 12.00 — 20.00)

Де: вул. Лаврська, 9, корп. 29

Марія Катаєва, фото Національного музею українського народного декоративного мистецтва

Читай «Вечірку» в Telegram та Facebook. 

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *