Дивовижне мистецтво французької художниці вперше представили у столиці

Марія КАТАЄВА

В артпросторі Set триває виставка «Соня Делоне. Ритм кольору», присвячена видатній французькій художниці, родом з Одеси. 



Соня Делоне знана як засновниця орфізму, окремого напрямку в мистецтві 20 сторіччя. Народилася в Одесі, дитинство провела у місті Градизьк. Після смерті батьків родичі забрали її в Петербург, де дали майбутній художниці чудову освіту. В 20 років Соня від'їжджає до Європи у і у 1907 році оселяється в Парижі.  

З чоловіком Робером, Соня придумала напрямок орфізм – це абстрактний стиль живопису. Розробляла теорію кольорових плям і їх поєднань. Ідея була в тому, що кольори, покладені поруч, створюють певну динаміку, впливають один на одного. 



– 10 років тому я зацікавився її біографією, опублікував статтю «Соня Делоне повертається в Одесу». Там вперше навів виписку з книги раввіната, яка підтверджує, що вона справді народилася в Одесі, – згадує історик мистецтва Євген Деменок. – Соня є знаковою фігурою в світі мистецтва. Називають однією з амазонок авангарду.  У нас в Україні невідома майже нікому. Прожила 94 роки. В неї заплутана біографія, до сих пір є білі плями. Особливо щодо раннього періоду.  Я привіз документи з її архіву. Переписку з дядею і тьотею, розмальовані листівки. 

Це особистість світового масштабу. Щороку про неї виходять книжки, виставки проходять в найбільших музеях світу. Вона – культова фігура для світу моди. Створений нею дизайн одягу, взуття, сумок, тканин використовується до сих пір. Надихає багатьох модельєрів. І те, що у нас про неї досі майже ніхто не говорив і не знав, досить прикро. Соня  народилася в Одесі, була єврейкою, виросла в Петербурзі, говорила російською. Але в своїй автобіографії, яка вийшла, коли їй було 93 роки, вона згадувала яскраві кольори України. Писала, що це країна Гоголя і називала себе російською українкою. Вона захоплювалася кольорами і фарбами. Мабуть, враження з Батьківщини, запам’яталися їй на все життя. Крім того, творчість Соні дуже радісна, всім подобається, нікого не залишає байдужим. 

У першій частині експозиції розповідають біографію Соні Делоне, показують дві її графічні роботи та унікальні документи: листування з близькими, а також вінтажні плакати і книги.

 Друга частина експозиції складається з робіт шести сучасних митців, які дотичні до творчості Соні Делоне та наслідують традиції авангарду. 



– У європейському мистецтві 20 століття кожне покоління художників щось бере з попереднього. Продовжує чи заперечує. Наприклад, у  Соні Делоне з вражень від кубізму та експресіонізму народився орфізм. У нас такого немає. У 1920-х був сплеск авангарду. Потім соцреалізм і неофіційне мистецтво. Вони не були пов’язані так тісно між собою. Стало цікаво, чи можемо побачити спадщину, вплив авангарду в роботах сучасних художників, – розповідає кураторка виставки Катя Тейлор. – В Україні немає публічних колекцій, де представлена творчість Делоне. У Франції практично в кожному музеї можна знайти її твір. Ця невелика виставка є першим кроком для повернення Соні Делоне в Україну.

Зокрема, представлені роботи Маші Реви – портрети в дусі Пікассо, одяг, ваза. Як і Соня, вона працює на перетині індустрій, на грані мистецтва і дизайну, текстилю, декору.  Графічні твори Флоріана Юр’єва, який  працює на межі мистецтва, музики і поезії.  Вважає, що звуки мають свої кольори. Розкладає по кольорам твори Стравінського, показує, як змінюється фонетика поезії залежно від перекладу. Французька художниця Ева Толуа, як і Делоне, працює з текстилем та кольором. Оксана Левченя спеціально до виставки зробила нову інсталяцію. Вона дала друге життя бракованим рожевим шкарпеткам Житомирської фабрики. Ще є інтерактивна робота – магнітна дошка з формами Делоне, на якій кожен може сформувати свій витвір. 



Художниця Леся Хоменко до відкриття зробила цікавий перформанс «Святковий стіл». Дівчина у білій сукні, поділ якої продовжувалася у скатертину, стояла біля святкового стола. На ньому – cалат олів’є, солоні огірки. Іменинниця не могла піти, поки гості все не з'їдять. Як це було – показують на фотографіях.  

– Такий перформанс я зробила шість років тому на свій день народження. І сама стояла біля столу. Він вже увійшов в історію українського мистецтва, – розповіла Леся Хоменко. – Запросила дівчину Венеру, яка якраз мала день народження. Сукню зробила моя сестра, дизайнерка Яся Хоменко. Це той випадок, коли особисте свято стає публічною подією, мистецьким твором. 

«Соня Делоне. Ритм кольору»

Коли: до 15 грудня, щодня з 12:00 до 21:00, вихідний – понеділок.

Де: Set Art Space, вул. Ярославів Вал, 14-a.

Вхід вільний.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *