Більше ніж книги: шість сучасних бібліохабів у Києві

Щороку 30 вересня ми відзначаємо Всеукраїнський день бібліотек. Останніми роками столичні бібліотеки оновлюються, і з пункту отримання-повернення книг перетворюються у сучасний комфортний культурно-комунікативний та інклюзивний простір. Йдеться не лише про здійснення ремонтних робіт бібліотек та оснащення їх сучасними меблями, а й про переформатування просторів, оновлення технічної бази, втілення креативних проєктів та запровадження нових послуг.

Знайомимо вас із шістьма сучасними бібліотеками міст, відвідування яких подарує вам приємні враження і бажання повернутися.  

Центральна бібліотека ім. Т. Г. Шевченка для дітей м. Києва

Адреса: просп. Перемоги, 25-а.

За останні роки у бібліотеці відремонтовано фасад будівлі; здійснено капітальний та поточний ремонти приміщення; замінено фасадні склопакети; оновлено комп’ютерну та мультимедійну техніку та всі меблі; створено новий сучасний сайт; упроваджено автоматизацію книговидачі та обліку; здійснено капітальний ремонт даху та створено зону відпочинку на відкритому повітрі.

Заклад має великий сучасний книжковим фондом, ігрову зону для найменших й дві зони відпочинку для старших, а також безкоштовний Wi-Fi. Бібліотека регулярно проводить як власні, так і партнерські культурно-освітні заходи: літературні зустрічі, презентації, концерти, профорієнтаційні зустрічі, майстер-класи На базі бібліотеки на безоплатній постійній основі діють різного роду гуртки та регулярно відбуваються зустрічі з дитячим психологом. А ще активно розвивається інклюзивний напрямок роботи.

До кінця цього року заплановано реалізацію проєкту облаштування зони відпочинку на відкритому повітрі.

 

Центральна районна бібліотека ім. П. Тичини

Адреса: вул. Митрополита Андрея Шептицького, 24.

У 2017 році у бібліотеці було здійснено капітальний ремонт. Вона змінилася до невпізнання: стильні комфортні приміщення, нові меблі, сучасне технічне обладнання.


Сучасний культурно-комунікативний заклад пропонує своїм користувачам:

  • універсальний книжковий фонд у вільному доступі з усіх галузей знань та художньою літературою, періодичні видання та послуги чергового бібліографа, який допоможе скористатись електронним каталогом;
  • навчальні тренінги та курси, розвивальні заняття (наприклад, ІТ-курси для людей похилого віку «Комп’ютер – це просто!», тренінги «Риторика та культура мовлення», медіатренінги «Захист від інформаційних атак», «Пошукові  чат-боти»,  розвивальні заняття для дошкільнят «Підготовка для школи» тощо);
  • вернісажі, виставки художніх робіт, концерти, майстер-класи, презентації, зустрічі з письменниками та видатними особистостями;
  • доступ до світових інтернет-ресурсів, зону Wi-Fi; 
  • дитячий куточок, місця для роботи на власному комп’ютері та місця для читання, різноманітні настільні та електронні ігри;
  • кінопокази фестивальних фільмів;
  • тренінги в рамках соціального проєкту КМДА та Асоціації інноваційної та цифрової освіти «Освітній хаб міста Києва».

Особливість: із 2018 року на базі бібліотеки реалізується надважливий проєкт «BIBLIOHUB» для людей з вадами зору. Тут є відеозбільшувачі тексту, програма  синтезу мовлення для людей з порушенням зору, аудіоплеєри, література, надрукована шрифтом Брайля.

 

Дитяча Бібліотека на Подолі

Адреса: вул. Межигірська, 25.

Після капітального ремонту ця бібліотека перетворилась із традиційної книгозбірні на сучасну, так би мовити, книгарню-кав’ярню. 

Вхід до бібліотеки інклюзивний, для цього демонтували балкон і встановили пандус. Всередині гардероб, далі – рецепція і кімната з комп’ютерами та апаратами для людей із вадами зору, зал зі сценою для проведення заходів. Другий зал веде до кухні, туалету та книгосховища, до якого мають доступ відвідувачі.

У бібліотеці є електронні книги, комп’ютери, інтерактивна дошка, проєктор, планшети й навіть 3D-принтер, а також комп’ютерне обладнання для людей з вадами зору. А на кухні – все необхідне, щоб зігрітися гарячим напоєм чи поїсти: холодильник, мікрохвильова піч, електрочайник і кавова машина.

Бібліотека для дітей на Подолі є ідеальним місцем для навчання, відпочинку й читання. Тут часто проводять кінопокази, тренінги, майстер-класи, зустрічі. Наприклад, Інститут космічних досліджень провів у бібліотеці цикл майстер-класів з освоєння космосу «Зоряне небо» для дітей 4-15 років. Бібліотека була локацією для проведення XVI Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Спільно платформою ORMAN та Всеукраїнським благодійним фондом «Ти можеш»  реалізовано проєкт артсубот, спрямованих на розвиток художнього інтелекту дитини.

 

ЦРБ ЦБС «Свічадо» Святошинського району

Адреса: бульв. Ромена Роллана, 13-в.

Ця бібліотека у 2017-2019 роках мала капітальне перевтілення-ремонт. Тепер це «Biblioteka Hub» – вільний простір діяльності, поділ на зони якого дає можливість забезпечити комфортне обслуговування користувачів відповідно до їхніх потреб. 

До послуг відвідувачів: 

                                                                          

  • комунікативно-інформаційна зона (ресепшн, айстопери, зона топ книг, зона літератури з різних жанрів, тематичні зони та зона періодики, фріланс простір, спеціальне обладнання для обслуговування користувачів з особливими потребами тощо);                         
  • інтерактивна зона (відбуваються артзаходи та івенти, журфікси, воркшопи, коучинги, PR-акції для промоції,  квести та інші активні форми масової роботи);
  • інформаційно-інтелектуальна зона (це платформа онлайн-сервісу, яка працює у напрямі популяризації веб-технологій, поширення ідей, інструментів і сервісів для ефективної роботи користувачів, отримання особистісного розвитку та професійної компетенції);
  • зона відпочинку (зручні крісла і дивани, можливість випити каву, подивитись телевізори, почитати, наявний безкоштовний wi-fi, зали з комп'ютерами та ін.);
  • МініБіб для дітей (game-простір, kinekt-зона, проєкти «Юні обирають майбутнє», «Бібліо-Продльонка», «Казкотерапія», «Розмови з психологом», «Літературний гороскоп», серія майстер-класів та ще багато цікавого для навчання і розвитку);                                                                                
  • поліграфічна база (потужна сучасна  комп'ютерна техніка,  кольорові та чорно-білі ксерокси й принтери, ламінатор, 3D-принтер).   


Також бібліотека активно працює у онлайн площині: цикли уроків із інформаційної грамотності, проєкт «Звукова книга», віртуальні виставки літератури, відеоперегляди, майстер-класи для дітей, кіноклуб «Книга в кадрі» тощо.

 

Бібліотека 115 для дітей м. Києва

Адреса: вул. Бальзака, 28.


Капітальний ремонт тут відбувся у 2018-2019 роках.

У приміщенні бібліотеки – сучасний гардероб, зроблений за принципом самообслуговування, далі – інформаційна зона з електронним каталогом, де можна дізнатися про заходи, які відбуватимуться поточного дня у бібліотеці, обрати клуб, об’єднання або гурток до снаги. Поруч знаходиться простора вмебльована всім необхідним кухня, а через невеликий хол – це виставковий простір, де розміщуються картини, полотна, карикатури, замальовки.


Також тут можна відпочити на зручних диванчиках, пуфах та кубах. Із холу є вихід у незвичний великий внутрішній дворик, де можна подихати свіжим повітрям на комфортних безкаркасних меблях та кріслах-гойдалках. Літературу допоможуть підібрати у залі обслуговування дітей молодшого віку або залі обслуговування дітей середнього та старшого шкільного віку. 

У бібліотеці розроблено спеціальні навчально-розважальні програми для дітей та батьків від 0 до 6 під назвою «Гризти не можна читати», дітей молодшого віку (від 6 до 9) «Читаміни для дитини» та дітей середнього та старшого шкільного віку, що називається «Світ відкриває таємниці». Вони включають безліч ігор, кейсів, занять, гуртків, майстер-класів тощо.

На другому поверсі пропонують провести час із книгою на м’яких кріслах-мішках та підзарядити свої ґаджети. З балюстради відкривається панорамний вид на  перший поверх та на прилеглу територію бібліотеки. Також тут розміщений ще один виставковий зал, оглянувши який ви потрапите у простір, призначений для  саморозвитку. Тут працюватимуть різноманітні об’єднання, клуби та гуртки для молоді й дорослих (відповідна програма матиме назву «Покоління NEXT»).

Бібліотека ім. М. Костомарова

Адреса: вул. Щербаківського, 51-в.

Днями бібліотека відкриє свої двері для відвідувачів після трирічного капітального ремонту. Завдяки перевтіленню вона стала платформою для масштабних культурно-освітніх інновацій та соціально-корисних громадських ініціатив у районі, центром соціально-культурної адаптації і реабілітації незахищених верств населення (людей похилого віку, дітей з малозабезпечених сімей, осіб із обмеженими фізичними можливостями), надаючи їм вільний доступ до інформаційних технологій та ресурсів.

Оновлена бібліотека допоможе занурити дітей у світ інженерно-технічної думки, а для людей похилого віку стане культурно-дозвіллєвим центром, задовольняючи їхні потреби в спілкуванні. Для цього у закладі створили 24 комп’ютеризовані робочі місця (12 стаціонарних та 12 мобільних), новий мультимедійний зал на 35 місць, побудували ліфт для людей із особливими потребами і влаштували інші сучасні зони комфорту для користування закладом.

 

Пілотний проєкт «БібліоHUB – сучасний бібліотечний простір», започаткований міським головою Віталієм Кличком, змінює столичні бібліотеки з 2017 року. Його учасниками є 7 районів Києва:  Шевченківський, Дніпровський, Святошинський, Деснянський, Подільський,  Голосіївський, Дарницький.

Марія Катаєва, за матеріалами Департаменту культури КМДА

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *