Архівні знімки київського фотографа показують у центрі столиці

У галереї The Naked Room триває виставка фотографій Віктора Марущенка «Архів». 

– Фотографічна практика Віктора сьогодні асоціюється передусім з двома проєктами. «Чорнобиль» представлений на 49-й Венеційській бієнале в 2001 році, куди фотографа запросив легендарний куратор Харальд Зеєман. Друга, «Донбас – країна мрій», отримала міжнародний розголос на бієнале в Сан-Паулу в 2004 році, на якому куратор Єжи Онуха блискучим у своїй дотепності експозиційним прийомом поєднав Вікторові портрети жінок-шахтарок із кітчевими шпалерами. Ці дві серії стали знаковими. Але насправді вони є лише малою частину об’ємного та вражаюче різноманітного архіву Марущенка, акумульованого протягом більш ніж 40-річної інтенсивної роботи в якості документального фотографа та штатного кореспондента декількох радянських, а згодом українських видань. У 1970-90-х роках Марущенко побував у найрізноманітніших куточках країни та засвідчив у фотографіях ситуації, які відкриваються не просто уважному професіоналу з камерою, але людині, здатній уловити силу моменту – ба більше, стати його частиною. Без цієї його дивовижної здатності бути присутнім у моментах, його фотографії не могли б бути такими чесними, а образи переконливими, – кажуть організатори. 

Виставка «Архів» відкриває фотографа Марущенка, якого ми майже не знаємо. А фотографії на виставці – Україну, яку ми фактично не пам’ятаємо. А почасти вже й не розуміємо. Але для новітньої історії країни немає періоду більш значимого за ці роки соціального та політичного зламу.

На цих світлинах – герої радянського союзу з орденами на зношених піджаках та героїні повсякденному радянсько-українського життя зі знаряддями праці в голих руках. Міста і села, якими їх вже ніхто не побачить, але й тоді по суті не бачили, адже не всі вони потрапили на «передовиці» газет. Ось маленький Горбачов дивиться на країну, яка згасає. А ось – великі анонімні українці, які невдовзі творитимуть уже нову державу, сидячи на жовтневому граніті в центрі Києва.

Усі фотографії надруковані з оригінальних негативів методом прямого ручного друку. 

«Архів» просто і переконливо демонструє унікальність методу Марущенка: настільки він добре розумів, де, що і в який час знімає. Його практика дозволяє нам дуже чесно подивитися на те, що сталося не так давно, але вже встигло спотворитися в колективній пам'яті. 

Коли: до 25 вересня, з 11:00 до 20:00.

Де: The Naked Room, вул. Рейтарська, 21.

Вхід вільний.

До одночасного перебування в просторі галереї запрошуються не більше 10 гостей у захисних масках.

Нагадаємо, музичні «зірки» відкрили на площі Перемоги у Києві.

Марія Катаєва

Використання матеріалів сайту лише з активним посиланням на vechirniy.kyiv.ua

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *