Американська художниця лікує мистецтвом у Києві

Марія КАТАЄВА

На першому поверсі Музею історії Києва триває виставка «Метемпсихоз» (перевтілення душі) художниці американського походження Олі Рондяк. 

Оля Рондяк народилась у штаті Огайо 1966 року. Мистецтвознавець, бакалавр психології та педагогіки, магістр клінічної психології та консультування спільнот. Працювала психотерапевтом, дизайнером одягу. У час Помаранчевої революції почала малювати.



– Це стало моєю розрядкою, вираженням почуттів. Як художниця, роздивляюсь у підсвідомості внутрішні почуття тих, кого малюю. Малюю, поки не викристалізується особистість, і через поєднання колажу, монтажу та малярства налаштовую зв’язок зі своїм внутрішнім світом і тоді дозволяю цим образам побачити світ, – говорить Оля Рондяк. 



Із 2013 року створює жіночі портрети. Має їх за метафору України. Цифри на портретах нагадують про номери ув'язнених. Як говорить художниця, вони говорять про тему свободи – не лише фізичної. Також вона робить колажі та скульптури-мотанки.

– Мотанка не лише оберігає Україну, а й об’єднує українців для зцілення від ран минулого. Тому я створила мотанки з гіпсу – матеріалу, який застосовують для зцілення зламаних кісток, – пояснює вона. – Для мене мистецтво є особистою терапією. Також воно дає змогу іншим відчути, що хтось інший пережив такі ж травми і болі, позбавитися їх. Мистецтво об'єднує людей, бо всі мають предків, історію та хочуть кращого майбутнього. 

Її роботи називають фольклором і попартом. Виставлялась у містах Америки, Римі, Парижі, Лондоні, Берліні, Мюнхені, Львові, Каневі, Києві.

– Познайомилися з Олею у 2017-му році, зробили виставку в музеї Гончара «Ідентичність». Її роботи поєднують минуле і теперішнє, вони про нашу культурну спадщину і про актуальні події в Україні, – зазначає гендиректор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло. – Її бабуся сиділа в трудових таборах в Мордовії, зробила мотанку з тюремного одягу. І це надихнуло Ольгу. Її мистецтво зберігає історичну пам'ять в сучасній модерновій формі. Художниця говорить про складні речі по-сучасному, її твори, розповідаючи травматичну історію, зцілюють душі. Маємо кілька робіт в своїй колекції. У майбутньому Музеї Майдану вони доповнюватимуть документальні історії, відео, світлини, розповідаючи про трагічні сторінки історії через мистецтво. 

«Метемпсихоз». Мистецький проєкт Олі Рондяк.

Коли: до 6 лютого.

Де: Музей історії міста Києва, вул. Б. Хмельницького, 7.

Вартість квитка: 30 гривень, пільговий – 20 гривень.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *