Життя під трубою: мешканці правого берега скаржаться на отруйні викиди

Просто посеред міста функціонують плавильне підприємство та асфальтовий завод

Нещодавно Каштан.NEWS опублікував матеріал про токсичні речовини у повітрі в Києві. Сьогодні ми розповідаємо, як кияни борються із забрудненням атмосфери в місті та з тими, кого вважають  причиною цього забруднення.

На початку цього тижня на сайті Київради з’явилися відразу дві петиції з вимогами винести за межі міста шкідливі підприємства, які наразі розташовані просто посеред житлових масивів. Перша петиція стосується брухтоспалювального заводу на вулиці Сирецька, друга – асфальтобетонного заводу на Південній Борщагівці.

Мешканці прилеглих районів скаржаться на викиди токсичних речовин, які часто-густо відбуваються не лише вдень, а й вночі. Боротьба проти обох підприємств триває вже не перший рік, проте, незважаючи на публічні дискусії та кримінальні провадження, заводи продовжують функціонувати.

Сморід на Сирецькій

Брухтоспалювальний завод ТОВ «АДМ» розташовано серед складських приміщень та будівель за адресою вул. Сирецька, 33. На сморід паленої гуми та пластику скаржаться мешканці Сирця, Куренівки, Замковища, Почайни, Оболоні, Нивок, Лук’янівки та Виноградаря.

Підприємство на Сирецькій, 33. Фото: Твоє Місто

«ТОВ «АДМ» отримало від міської влади безстроковий дозвіл №8038500000-10271 на виплавку продукції з чистого алюмінію, а натомість, скуповує тоннами металобрухт з усієї України (електродроти в ізоляції, пивні банки з фарбою, металопластикові вікна, автомобільні радіатори з мастилом та тосолом тощо) і звозить все це для випалювання в промислових масштабах, в печах, прямо посеред столиці», – йдеться у петиції.

Як зазначає автор петиції Ярослав Залевський, завод працює цілодобово, але найбільше викидів здійснюється вночі, під час комендантської години. Найближчі житлові будинки знаходяться у 140 метрах від підприємства, але громадські слухання щодо можливості роботи заводу в безпосередній близькості до житломасиву не проводились.

«ДЗД КМДА (Департамент захисту довкілля, – ред.) під час видачі дозволу, віднесли небезпечне підприємство до третьої найнижчої групи шкідливості, лише на підставі клопотання фірми, яка виготовляла на платній основі заводу необхідну «фіктивну» документацію. Подано тисячі скарг та звернень киян до державних органів, депутатів. В рамках відкритого кримінального провадження працівники поліції, спільно з ДЕІ Столичного округу, здійснили раптовий забір зразків викидів з труби заводу. Викиди мають перевищення шкідливих для здоров´я людей сполуки. Більше року триває слідство, але завод продовжує свою діяльність», – пише автор петиції. 

Датчики та дозвіл

Утім, не можна сказати, що весь цей час міська влада не звертала уваги на скарги мешканців прилеглих районів. Зокрема, в червні 2024 року директор Департаменту захисту довкілля КМДА Олександр Возний повідомив, що на вимогу місцевих жителів по периметру заводу «АДМ» встановлено три датчики моніторингу якості повітря, дані з яких виводитимуться в додатку «Київ Цифровий». Водночас чиновник заявив, що Департамент не може відізвати дозвіл на викиди, виданий заводу ще в 2021 році, оскільки КМДА діє «виключно у правовому полі».

ТОВ «АДМ». Фото: з відкритих джерел

«Законодавством чітко окреслений перелік підстав для анулювання таких документів. Зокрема, це може відбутися після звернення самого суб’єкту господарювання, на підставі рішення суду або за ініціативи Держпродспоживслужби. Жодна з цих підстав наразі не є актуальною», – стверджує Возний.

«Щоб ваші діти дихали таким повітрям!»

19 вересня активісти, серед яких були голови сирецьких ОСББ, порушили питання забруднення повітря заводом «АДМ» на засіданні Громадської ради Шевченківського району. Того ж дня (ймовірно, це збіг обставин) на YouTube було опубліковано відеоролик на захист «АДМ». На відео керівництво заводу заявило про неодноразовий тиск, незаконні перевірки та обшуки, які заважають роботі підприємства.

Крім того, директор і бенефіціар заводу Анатолій Афічук повідомив про інформаційні атаки, які нібито здійснюються «екоактивістами».

«Вони створили декілька чатів, мало того, що самі створили – вони позаходили в існуючі чати різних мікрорайонів Києва. І там вони проштовхують саме цей наратив, що «АДМ» труїть людей», – поскаржився Афічук.

Скріншот з відео

За його словами, звинувачення у викиді токсичних речовин не відповідають дійсності, оскільки повітря навколо заводу чисте, а новітні системи очищення відфільтровують понад 97% токсичних речовин.   

«Що ви бачите своїми очима на виході з труби? Ви бачите блакитне небо!» – заявив Анатолій Афічук перед камерами.

У коментарях під відео дописувачі порадили Афічуку та творцям ролика самим дихати таким повітрям:

«Запрошуємо автора переночувати біля заводу, особливо о третій годині вночі, і відчути, наскільки якісно працює система очищення при максимальній виробничій потужності».

«Живу на вулиці Данченко, дихати неможливо, кожну ніч сморід, наче під вікном палять проводку. Екоактивістами якраз і не пахне, на мітингу біля заводу були звичайні мешканці, котрі хочуть дихати повітрям».

«У людей болячки через цих діловарів, сморід на весь Виноградар. І немає ніякої управи».

«Неможливо дихати, неможливо жити! Як можна таке виробництво розмістити серед жилого масива!!! Ми не можемо відкрити вікна!! Сморід паленою проводкою постійний, очі сльозяться!!! В горлі першить! Особливо в ночі, коли ніхто не бачить, спалюють все на цьому заводі! Щоб ваші діти дихали все життя таким «чистим» повітрям!!!»

«Щоночі, щоранку, смердючий запах продуктів горіння пластика, гуми. В Шевченківському районі, по вулицях Ясногірська, Сальского, Вавілових, Глушка!!! Зранку видно білий смог над заводом!!!»

Фото: 3m2.ua

До речі, незважаючи на обіцянку Возного, датчики моніторингу на Сирецькій, 33, у «Києві Цифровому» не відображаються. На сьогодні у додатку можна подивитися лише дані з моніторингової станції на Щусева, 20, розташованій у двох кілометрах від заводу. Тим часом петиція з вимогою прибрати «АДМ» за межі міста за три дні набрала необхідні 6 000 голосів і, відповідно, буде передана на розгляд КМДА.

Далі буде…

Юлія ТЄНЄНЬОВА

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *