Їзда «в темну»: чи можливо міські світлофори забезпечити резервним живленням

Відсутність сталого регулювання проїзду перехресть збільшує кількість ДТП

Російські атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури створюють чимало проблем. Одна з них додає неабиякого  клопоту і навіть збільшує кількість потерпілих. Ідеться про знеструмлення світлофорів, які регулюють проїзд перехресть. У цій царині  міська влада демонструє  повну безпорадність, аби забезпечити такі об’єкти безперервним живленням.

«Каштан NEWS» вивчав ситуацію.

ДТП на перехрестях  

Дорожньо-транспортні  події  внаслідок порушень  правил проїзду перехресть – третя за рейтингом із найбільш розповсюджених причин аварійності на автошляхах України та, зокрема, на дорогах Києва. За інформацією поліції, внаслідок таких порушень  упродовж першого півріччя цього  року в державі сталося 1019 ДТП, в яких 33 людини загинуло, а 1460 було травмовано.  Київ опинився серед лідерів, посівши  третю сходинку  в  цьому сумному списку. В столиці внаслідок порушень правил проїзду перехресть сталося  211 дорожньо-транспортних подій, у яких шість людей загинуло та 230 травмовано.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

“Світлофорне господарство”

Станом на травень 2024 року на балансі комунального підприємства «Центр організації дорожнього руху» Департаменту транспортної інфраструктури КМДА перебувало 733 світлофорні об’єкти. Але шафами резервного живлення оснащено лише  283. Із цієї кількості 62 світлофори забезпечено безперервним резервним живленням до 24 години, 45 – до 8 годин і 180 – до двох. До кінця року ЦОДР планує дообладнати резервним енергоживленням ще майже  200 світлофорів.

Шафа резервного живлення світлофора. Фото: myvin.com.ua

За даними  «Центру  організації дорожнього руху», в Києві встановлення спеціальних  шаф резервного живлення світлофорних об’єктів  розпочалося ще  2018 року.  У результаті до початку повномасштабного вторгнення в Україну російської орди в столиці вдалося встановити  225 шаф резервного живлення, що дозволяє на час аварій електромереж або ремонтних робіт на них до трьох годин забезпечити роботу світлофорів.

Торік  столичні комунальники додали до цієї кількості ще 44 шафи резервного живлення з акумуляторами  LiFePO4. За умови повного заряду  таке обладнання може  забезпечити живлення світлофорів уже до 24 годин. Варто зазначити, що подібними шафами забезпечені світлофори на критично важливих перехрестях і транспортних розв’язках Києва.

Скільки коштує світлофор

За інформацією з відкритих джерел, для того, щоб встановити новий світлофор, необхідно витратити майже  190 тисяч гривень. У цю суму входять як вартість обладнання, так і проєктні,  монтажні, транспортні, пусконалагоджувальні роботи.

Між тим  вартість  світлофора  в Києві в середньому  становить  800 тисяч гривень. А для проведення планових і профілактичних робіт на світлофорних об’єктах  столиці  щорічно  з міської казни витрачають майже  шість  мільйонів гривень.

Світлофори в центрі Києва. Фото: з відкритих джерел

Громада – пропонує, влада – ігнорує

Як тільки в Києві виникли  проблеми з електрикою, які  почали впливати на роботу міських електричних регулювальників дорожнього руху, мешканці столиці почали шукати варіанти, як допомогти міській владі знайти вихід. Для цього створили дві різні петиції, які були зареєстровані на сайті Київради. Перша з них закликала зарахувати світлофори до переліку об’єктів критичної інфраструктури з наданням їм першочергового права енергоживлення. Друга петиція пропонувала міській владі вжити заходи щодо забезпечення енергетичної незалежності світлофорів під час відключень світла шляхом встановлення на них сонячних панелей живлення. На жаль, обидві ініціативи  не знайшли належної підтримки.

Своєю чергою, Громадська організація  «Пасажири Києва» звернулася до ЦОДРу, Державної технічної інспекції й  Київради з пропозицією  внести зміни до міських програм і бюджету для перерозподілу коштів таким чином, щоб мати змогу дообладнати решту міських світлофорів резервними елементами живлення на випадок тривалих  відключень електрики.

Сонячна панель на світлофорі. Фото: з соціальних мереж

Проте чиновники не  квапляться дослухатися до порад киян. А заступник голови КМДА Петро Пантелеєв  взагалі  заявив, що місто не має наміру ставити сонячні панелі  в якості резервного живлення світлофорів, оскільки, мовляв, вони «влітку працюють на повну потужність, узимку їх ефективність лише 10-15 відсотків» через особливе географічне розташування Києва.

Водночас заступник голови КМДА заявив, що влада міста розраховує до середини наступного року забезпечити всі світлофори альтернативними джерелами живлення. Проте не відомо, наскільки ця обіцянка буде втілена в життя.

Загалом у 2024-25 роках на розвиток світлофорного регулювання в  Києві передбачено спрямувати 152 мільйони гривень.

Вказівку Кабінету Міністрів не виконали

Як розповіли в ГО «Пасажири Києва», 18 липня цього року Кабінет Міністрів України на засіданні конкретизував список критично важливих об’єктів, яким гарантується пріоритетне електропостачання. До критично важливих належать об’єкти газо-, тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення, лікарні.

На жаль, світлофори до цього списку не потрапили. І це не зважаючи на те, що уряд звернув увагу, аби відповідні відомства та органи місцевої влади додатково  оцінили, які об’єкти є критично важливими.

«Представники місцевої влади не можуть виробити якийсь схожий і найбільш ефективний алгоритм того, як забезпечити роботу світлофорів в умовах відключення світла. Наприклад, у Луцьку почали встановлювати сонячні панелі на світлофорні об’єкти. У міськраді стверджують, що світлофори  від  сонячних панелей працюють впродовж всього дня замість 3-4 годин, які міг працювати світлофор від двох акумуляторів», — констатували аналітики громадської організації.

Що заважає

Влада не квапиться  переводити світлофори на альтернативні джерела живлення тому, що тут ідеться про невелику  суму коштів. Таку думку висловив транспортний експерт і співзасновник Громадської організації «Пасажири Києва» Олександр Гречко.

«Адже, маючи вже досвід відключень світлофорів узимку, можна було це питання поставити в ряд пріоритетних і виділити фінансування. Але, як бачимо, пріоритети в міста інші. Це – будівництво транспортних розв’язок, масштабні ремонти доріг. Тобто, там, де є великі грошові потоки, а не маленькі точкові капіталовкладення. А це для влади не цікаво», — зазначив Гречко.

Тролейбус допоможе світлофору

Проблему роботи світлофорів озвучували, відтерміновували, але так і  не вирішили. Головним аргументом представників комунальних підприємств, відповідальних за  світлофорні об’єкти,  було те, що, мовляв, не вистачить заряду акумуляторів на роботу до відновлення централізованої подачі електроенергії. Особливо – взимку. Оскільки  світловий день замалий у порівнянні з  тривалістю відключень.

Столичний тролейбус. Фото: Роман Пєтушков для “Каштан NEWS”

«Навіть, якщо взяти до уваги, що батарея не зможе повністю зарядитися, все одно світлофор працюватиме певний час, що в будь-якому разі краще, ніж він не працював би взагалі. А це — мова про безпеку всіх учасників дорожнього руху. Тому треба докладати всіх зусиль, щоб світлофори були підключені до автономних або резервних джерел живлення», — констатував Гречко.

Між тим існує ще один варіант виходу з проблемної ситуації.

«Одним із оптимальних і найбільш ефективних способів вирішення проблеми живлення світлофорів в умовах відключення електрики є підключення їх до тролейбусної мережі. Адже при вимкненні світла ця мережа не знеструмлюється, і тролейбуси продовжують свій рух», — нагадав транспортний експерт.

Що робити

У ситуації, коли в місті низи не можуть, а верхи не хочуть вирішити остаточно проблему з живленням всіх світлофорів, залишається єдиний вихід, щоб уберегти себе від неприємностей: водії та пішоходи мають чітко дотримуватися Правил дорожнього руху. Також  фахівці закликають керманичів у темну пору доби на під’їзді до нерегульованих світлофорами  перехресть максимально сповільнитися, навіть якщо транспортний засіб перебуває на головній дорозі, переконатися в безпеці і лише потім продовжувати рух до місця свого призначення.

Євген ДЕМЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *