Кусюче літо: як зробити свій відпочинок на природі безпечним

Влаштовуючи пікнік на галявинці, пам’ятайте: ви тут не самі!

Літо – найкращий час для відпочинку на природі, тим більше, що столичні зелені зони дають змогу провести його, не виїжджаючи з міста. Однак іноді звичайний пікнік або прогулянка лісопарком ризикує закінчитися візитом до реанімації або навіть більш трагічним фіналом. Київська природа доволі доброзичлива для людини, тим не менш навіть у нашій кліматичній зоні мешкають істоти, зустріч з якими може бути небезпечною.

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Яскравим прикладом цього є випадок на Трухановому острові, про який днями повідомляв  «Каштан  NEWS». На 14-річну дівчинку, яка відпочивала з матір’ю у парковій зоні, напав рій диких ос. Від укусів у дитини розвинулася гостра алергічна реакція, однак завдяки швидким діям муніципальної охорони, які вчасно викликали медиків, дівчинку вдалося врятувати. 

Крилата небезпека

За середніми оцінками, потенційно небезпечна для життя реакція на укуси комах спостерігається у 3  відсотків  дорослих і 0,4-0,8 відсотка  дітей. Десь до 10 відсотків  населення можуть мати просту алергічну реакцію – набряк на місці укусу, який можна зменшити, намазавши антигістамінною маззю та приклавши холод (наприклад, пакет із льодом). Але якщо  йдеться про системну генералізовану реакцію – набряк Квінке, анафілактичний шок (задишка, запаморочення, сплутаність свідомості, судоми) – потрібно негайно викликати «швидку», оскільки такий стан загрожує смертю.

Комар звичайний. Фото з відкритих джерел

З усіх «кусючих» комах у наших широтах найчастіше можна зустрітися з комарами та мошкою. Самі по собі їхні укуси (а точніше, їхня слина, яка потрапляє в організм людини під час укусу) не є надто токсичними. Однак, якщо ви алергік або маєте порушення обміну речовин, місця укусів можуть розпухнути і перетворитись на сверблячі ранки. Така ж картина спостерігатиметься, якщо ви занесли інфекцію, розчухуючи покусані місця.

Більш ризикованими є зустрічі із жалкими комахами – осами, шершнями або бджолами. Поодинокі укуси жалких комах, хоч і є болючими, зазвичай особливої небезпеки не становлять – якщо, звісно, ви не алергік або якщо комаха не вжалила вас у шию, обличчя або грудну клітину. У такому випадку можливий розвиток набряку дихальних органів та задуха.

Європейський шершень. Фото з відкритих джерел

Водночас масована атака ос, бджіл або шершнів може скінчитися для людини летально. Зазвичай це відбувається, коли людина наближається до гнізда або свідомо чи ненавмисно руйнує його. Восени 2023 року трагічний випадок стався з мешканцем села Антонівка на Київщині: 55-річний чоловік зрубав біля річки дерево, і вже після того, як дерево впало, з нього вилетіли шершні й  покусали «нападника». Внаслідок укусів чоловік помер на місці.

Що робити, якщо вас або когось поруч покусала жалка комаха

У таких випадках фахівці ДСНС радять зробити наступне:

  1. Якщо жало усе ще перебуває в шкірі, видаліть його – зіскобліть нігтем або яким-небудь предметом. Пінцет використовувати не варто, оскільки при здавлюванні жала у шкіру може потрапити більше отрути.
  2. Промийте водою місце укусу і прикрийте, щоб не потрапив бруд.
  3. Щоб зменшити біль і набряк, прикладіть холодний компрес.
  4. Постійно стежте за можливою появою алергічної реакції.
  5. Якщо потерпілий  не знає, що було причиною жаління, має алергію, був ужалений в обличчя чи шию або проявляє ознаки порушення дихання – негайно викликайте «швидку».

Павуки і люди

На щастя, зустріти отруйних павуків на Київщині можна нечасто, але така ймовірність  не є нульовою. Деякі види павуків рідко вибираються зі своїх нір і навіть на здобич полюють «у засаді», не залишаючи своєї домівки. Однак, наприклад, жовтого павука (він же «жовтий мішок», або Cheiracanthium punctorium) можна побачити на присадибних ділянках або на луках з високою травою, де він будує гнізда поміж листя або стеблів трави.

Cheiracanthium punctorium. Фото: Вікіпедія

У 2021 році  в  Броварському районі з таким «жовтим мішком» зіткнувся 39-річний чоловік: нахилившись, щоб зірвати листя базиліку на власному городі, він відчув різкий біль у руці, і рука почала миттєво опухати. На щастя, перед тим, як поїхати до лікарні, чоловік встиг відловити павука і посадити його у банку, а потім показав його медикам, що допомогло визначити потрібне лікування. Насправді отрута жовтого павука не є смертельно небезпечною для людини, проте вона може викликати некроз тканини, нудоту і підвищення температури, а в гіршому випадку – призвести до генералізованої алергічної реакції.

Агріопа тигрова. Фото: flickr.com

Ще один небезпечний вид павуків – тигрову аргіопу – помітили буквально днями в Бориспільскому районі. За свідченням користувачів соцмереж, «саме ці особини дуже великі, ними буквально все кишить поблизу Борисполя». Тигрова аргіопа, згідно зі своєю назвою, має яскраве жовто-чорне смугасте забарвлення і може сягати 3 см завдовжки. Укус аргіопи доволі болісний, але смертельної загрози життю людини не несе – за виключенням випадків алергії.

Якщо вас вкусив отруйний павук, перш за все необхідно:

  • миттєво припекти місце укусу 2-3 сірниками або цигаркою (отрута павуків руйнується під впливом високої температури);
  • негайно звернутися до лікаря, який зробить ін’єкцію протиотруйної сироватки;
  • до втручання лікаря за можливості накласти на рану пов’язку, змочену в міцному розчині перманганату калію, а також випити пів склянки слабкого розчину;
  • пити багато рідини та перебувати в теплі.

Кліщі та їхні улюблені місця

Пік активності кліщів у Києві та столичному регіоні припадає на квітень-травень та серпень-вересень. Укус кліща –  неприємна штука, але головна небезпека полягає у тому, що кліщі можуть бути переносниками смертельно небезпечних захворювань – зокрема, кліщового енцефаліту та хвороби Лайма (системного кліщового бореліозу).

Кліщ “собачий”. Фото з відкритих джерел

Найбільша кількість кліщів спостерігається в зелених зонах, особливо поблизу водойм. Навесні 2024 року гендиректор КО «Київзеленбуд» Юрій Бахмат перерахував в інтерв’ю «Вечірньому Києву» найбільш «кліщові» місцевості Києва. За його словами, це:

  • парк «Перемога»;
  • парк культури і відпочинку «Гідропарк»;
  • парк «Муромець»;
  • парк «Наталка»;
  • парк культури і відпочинку «Пуща-Водиця»;
  • парк відпочинку на вулиці Бережанська, біля будинків № 10-20;
  • парк культури і відпочинку «Відрадний»;
  • парк відпочинку «Супутник»;
  • ландшафтний парк на вулиці  Солом’янська;
  • парк відпочинку «Сирецький гай»;
  • парк культури і відпочинку «Нивки».

Якщо в шкіру вп’явся кліщ, фахівці ДСНС радять ні в якому разі не відривати його від себе – інакше голова кліща може залишитися у шкірі. Також не варто намагатися випалити кліща зі шкіри, змазувати його бензином чи лаком для нігтів або проколювати його шпилькою. 

Щоб видалити кліща, потрібно:

  • змастити уражене місце рослинною  олією або жирним кремом;
  • видалити кліща пінцетом або петлею з міцної нитки, розгойдуючи його з боку в бік і поступово витягуючи короткими, легенькими посмикуваннями; якщо ви видаляєте кліща пальцями, обережно викручуйте його з місця укусу;
  • після видалення обробити уражене місце йодом або спиртом та ретельно вимити руки з милом і протерти їх спиртом;
  • обов’язково спалити видаленого кліща.

У будь-якому разі після видалення потрібно звернутися до лікаря, який обстежить потерпілого. В разі появі небезпечних симптомів (млявість, головний біль, запаморочення, тощо) хворого доведеться терміново госпіталізувати.

Отруйні, але неагресивні

І, нарешті, ще один тип «кусючих сусідів», з якими можна зустрітися в парках та лісопарках, – змії. Навесні, під час сезону спарювання, на доріжках у зелених зонах можна побачити відразу  кілька плазунів, що звилися в кубло. Однак влітку змії більш обережні і намагаються взагалі не потрапляти людям на очі.

Гадюка степова. Фото з відкритих джерел

Більшість змій, з якими стикаються кияни, насправді неотруйні – найчастіше це водяні або звичайні вужі. Однак на території Києва та Київщини зустрічається гадюка звичайна – невелика сіра або сіро-коричнева змія  до 70 см завдовжки, з візерунком у вигляді ромбів на спині. Після укусу такої змії навколо рани може розвинутися почервоніння і набряк, у деяких випадках можливі запаморочення, нудота та блювання, головний біль, лихоманка, тахікардія. Хоча отрута є досить сильною, вона рідко становить загрозу життю людини – за винятком  випадків, коли людина страждає на сердечні захворювання або має індивідуальну чутливість.

При укусі гадюки (як і будь-якої іншої отруйної змії) категорично заборонено накладати джгут чи припалювати або надрізати місце укусу, а тим більше – відсмоктувати отруту з рани. Натомість необхідно:

  • за можливісті опустити уражену частину тіла нижче рівня серця для вповільнення всмоктування отрути;
  • покласти лід на місце укусу;
  • якомога скоріше звернутися за медичною допомогою;
  • до втручання лікаря потерпілий  має якомога менше рухатися та якомога більше споживати рідини – це послабить дію отрути.

Водночас варто зауважити, що змії не є агресивними і не нападають першими. Як правило, побачивши людину, змія намагається  скоріше уповзти, а агресію проявляє лише в тому випадку, якщо людина на неї наступить або намагатиметься дражнити її або вбити.

Куди звертатися, якщо ви виявили отруйних комах, павуків або змій у Києві

Питання не таке просте, як може здатися, оскільки законодавство напряму не визначає, хто має займатися ліквідацією, наприклад, гнізд ос або шершнів. Утім  правоохоронці зазвичай радять у випадку виявлення такого небажаного «сусідства» телефонувати рятувальникам за номерами «101» або «112».

Якщо гніздо знаходиться в  будинку чи на прибудинковій території, потрібно звернутися до ЖЕКу. Дезінсенція (знищення комах) входить до затвердженого Кабміном «Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території» – отже, ліквідація гнізда формально є обов’язком вашої обслуговуючої компанії.

Увага: не треба намагатися знищити гніздо самостійно, адже для проведення таких робіт потрібні спеціальні засоби індивідуального захисту!

За акарицидні заходи (боротьба з кліщами) в київських зелених зонах відповідають районні адміністрації та КО «Київзеленбуд». Протикліщова обробка зазвичай проводиться щовесни: у такі періоди киян та гостей міста просять тимчасово утриматися від відвідування парків та скверів, де розпилюються акарицидні хімічні речовини.

Щодо змій – як отруйних, так і неотруйних – то вони є частиною екосистеми лісопарків, а деякі види (наприклад, умовно отруйна мідянка звичайна) навіть занесені до Червоної книги України. Тож спеціально винищувати змій у лісопарках ніхто не буде. Інша справа, якщо ви виявите змію у незвичному місці – наприклад, на газоні біля дитячого майданчику або під капотом власної автівки, як це сталося навесні цього року з водієм, який  прибув зі Львова до Києва. У такому випадку потрібно зателефонувати на «гарячу лінію» ДСНС за номером 101 або 112, або викликати зоорятувальників KARG. 

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *