Останні дні для оновлення даних у ТЦК: що буде після 16 липня

Чим ближчий «дедлайн», тим більше зростають черги

16 липня – останній день, коли військовозобов’язані українці можуть оновити свої дані без накладення штрафних санкцій. Чим ближчий «дедлайн», тим більше зростають черги у ТЦК та ЦНАПах: часу залишається обмаль, але все ж таки краще встигнути це зробити, ніж потім сплачувати багатотисячні штрафи.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

«Каштан NEWS» нагадує, як можна оновити свої дані, та розповідає, що загрожує тим, хто не оновить їх вчасно.

Як оновити дані через «Резерв+»

Щоб уникнути тривалого стояння в чергах у ТЦК або ЦНАПах, можна скористуватися сервісом оновлення даних військовозобов’язаних «Резерв+». Завантажити застосунок можна на Google Play та в App Store.

У застосунку потрібно вказати адресу проживання, номер мобільного телефону, а також адресу електронної пошти (за наявності). Після авторизації та уточнення даних в «Резерв+» вони також оновляться в реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів «Оберіг».

Особистий візит до ТЦК або до ЦНАПу

Однак іноді «Резерв+» не знаходить ваших даних – це означає, що з якихось причин вони не були внесені до бази або були внесені неправильно. Як показує практика, найчастіше на такі випадки скаржаться вимушені переселенці (ВПО).

У такому разі доведеться особисто йти до ТЦК або найближчого ЦНАПу (не обов’язково за місцем вашої реєстрації) і оновлювати дані там. Для цього з собою потрібно мати:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • активний номер телефону;
  • військовий квиток (тимчасове посвідчення);
  • водійське посвідчення (у разі служби водієм);
  • документи, які підтверджують підстави для відстрочки від мобілізації (у разі наявності).

Увага: оновити дані (через ТЦК або через додаток «Резерв+») до 16 липня повинні не лише ті, хто не робив цього раніше, але й ті, хто оновлював їх до 18 травня 2024 року! Неоновлення даних тягне за собою адміністративне покарання у вигляді штрафу.

Якими можуть бути розміри штрафу

За новим законом про мобілізацію, після 16 липня штрафи за неоновлення військово-облікових даних для фізичних осіб становитимуть від 17 000 до 25 500 гривень, а для посадових та юридичних осіб – від 34 000 до 59 500 гривень. Штраф має бути сплачений не пізніше, як через 15 днів від дати вручення порушнику постанови про накладення штрафу. 

Як пояснив в інтерв’ю «Телеграфу» речник Полтавського ТЦК та СП майор Роман Істомін, розмір штрафу обиратиме посадова особа, яка накладає штраф.

«Якщо громадянин помилився вперше, до нього поставляться з розумінням і накладуть мінімальний допустимий штраф», – сказав Істомін, водночас зазначивши, що якщо це не перше правопорушення, то штраф може бути і максимальним.

Як дізнатися, чи наклали на вас штраф

Оскільки примусове стягнення штрафу передбачає відкриття виконавчого провадження, то перевірити це можна за допомогою баз даних Автоматичної системи виконавчого провадження (АСВП) або через Opendatabot. Для цього треба ввести свої прізвище, ім’я та по-батькові, а також дату народження.

Довідатися, чи наклали на вас штраф (поки ще без примусового стягнення), також можна через «Дію». На сайті «Дії» потрібно зайти до розділу «Сервіси» та обрати пункт «Вчинення заходів щодо штрафів за порушення правил військового обліку». У мобільному застосунку «Дія» цей пункт знаходиться у розділі «Послуги».

Колаж з відкритих джерел

Чи є штраф неминучим

З точки зору закону, безумовно, «пробачати» накладений штраф ніхто не буде. Однак чи встигнуть ТЦК фізично оформити штрафи всім порушникам вчасно – це вже інше питання.

Зокрема, адвокат і юрист у питаннях армії та проходження військової служби Олександр Золотухін в коментарі «24 Каналу» припустив, що для примусового стягнення штрафів з усіх порушників ТЦК знадобляться десятки років.

«Невідомо, з якого періоду вважати день його (порушення – ред.) виявлення і чи не буде днем виявлення 16 липня, коли завершиться уточнення даних і для ТЦК будуть відомі усі, хто цього не зробив. Безумовно, що сума штрафу зумовить частіші звернення до суду, ніж це є зараз, але й спроможність ТЦК складати такі матеріали вчасно та якісно під питанням», – сказав юрист.

Проте покладатися на те, що ТЦК «забуде» про вас або «не встигне» оформити штраф, не варто. За даними Opendatabot, за першу половину 2024 року ТЦК передали до виконавчої служби 11 798 штрафів за порушення правил військового обліку. Третину цих штрафів (4236) громадяни вже оплатили, решта все ще стягується з боржників.

Що буде, якщо не сплатити штраф

Несплата штрафу може тягти за собою арешт коштів на рахунку боржника, списання коштів з цих рахунків або навіть арешт майна порушника з його подальшою реалізацією.

Водночас сплата штрафу не звільняє громадянина від обов’язку проходити військову службу. У випадку, якщо людина сплатила штраф, але продовжує ігнорувати повістки, її оштрафують знову.

Як роз’яснила в коментарі «РБК-Україна» адвокатка ЮКК «Де-Юре» Лариса Кісь, закон не забороняє ТЦК та СП висилати «щодня по одному виклику на наступну дату від попередньо зазначеної».

«І кожного разу – штраф. Отже, шлях до 160 000 грн сумарної заборгованості (розмір санкцій, від якого виконавча служба може не тільки арештовувати рахунки та майно, а й займатися їх фактичною реалізацію) не такий вже довгий», – сказала адвокатка.

Зауважимо, що до 16 липня військовозобов’язані українці можуть отримувати повістки лише особисто під підпис. Після цієї дати повістки можуть надсилатися поштою за місцем проживання: вони будуть вважатися врученими, коли у поштовому відділенні поставлять відмітку про отримання, відмову від нього або про відсутність людини за місцем проживання.

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *