Як отримати «Картку киянина» та що вона дає: перелік пільг

За допомогою муніципальної картки можна заощаджувати на проїзді в міському транспорті, а за наявності пільг – їздити безкоштовно

Проєкт «Картка киянина» існує вже не перший рік, однак не всі знають, хто має право стати його учасником та отримувати пільги, які він дає. Проте  ця інформація може стати в нагоді як тим, хто мешкає в столиці все життя, так і вимушеним переселенцям.

Що таке «Картка киянина»

Це пластикова картка, яка дає доступ до багатьох муніципальних сервісів і водночас може використовуватися як звичайна платіжна банківська картка.

За допомогою «Картки киянина» можна:

  1. Верифікуватися за Bank ID, щоб отримувати адміністративні послуги через Інтернет.
  2. Отримати доступ до електронних сервісів столиці через «Особистий кабінет киянина». Користувачі кабінету мають можливість:
  3. записати дитину до дитсадка з перевагою в електронній черзі (наявність «Картки киянина» забезпечує фінансування вартості утримання дитини в садочку за рахунок бюджету міста);
  4. оплачувати послуги ЖКГ;
  5. голосувати за петиції та громадський бюджет  Києва.
  6. Оплачувати проїзд у громадському транспорті зі знижками (чим більша кількість придбаних поїздок, тим нижча вартість однієї поїздки) або користуватися громадським транспортом безкоштовно (для пільгових категорій населення). Поповнювати поїздки можна в касах метрополітену або в терміналах самообслуговування.
  7. Отримувати знижки в муніципальних театрах, музеях та місцях відпочинку,  аптеках КП «Фармація» та мережах «Київхліб», а також в деяких торговельних мережах, які підтримують таку можливість.
Фото: ucap.io

Хто має право на оформлення картки

Оформити «Картку киянина» можуть усі зареєстровані в Києві, зокрема вимушені переселенці (ВПО). Також право на оформлення карти мають:

  • усі, хто офіційно працює в Києві;
  • учні та студенти навчальних закладів Києва;
  • батьки та опікуни київських школярів;
  • люди, які мають право на пільги, доплати, допомоги, компенсації згідно з актами Київради та КМДА.
фото: kyivcity.gov.ua

Хто має право на безкоштовний проїзд з «Карткою киянина»

Право пільгового проїзду в наземному та підземному громадському транспорті Києва мають наступні користувачі «Картки киянина»:

  • пенсіонери за віком;
  • учасники бойових дій та особи, прирівняні до них;
  • реабілітовані особи;
  • потерпілі  учасники Революції Гідності;
  • колишні неповнолітні  в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання;
  • особи з інвалідністю;
  • непрацююча працездатна особа, яка здійснює догляд за особою з інвалідністю І групи, дитиною з інвалідністю або престарілим, який досяг 80-річного віку;
  • громадяни, віднесені до категорій 1 та 2, які потерпіли  внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або зникли безвісти під час проходження військової служби;
  • члени сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни або бійця-добровільця;
  • ветерани військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України, державної пожежної охорони, Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;
  • діти з багатодітних сімей, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • батьки багатодітної сім’ї.
Фото: Костянтин Ільнов, «Великий Київ»

Як отримати «Картку киянина»

Оформити картку можна в будь-якому відділенні банку-учасника  проєкту. Наразі єдиним таким банком є «Ощадбанк».

Для оформлення потрібно подати до відділення банку заяву та наступні документи:

  • паспорт громадянина України або  документ, який його замінює (оригінал);
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної фіскальної служби і мають відмітку в паспорті) (оригінал);
  • посвідчення, що дає право на пільги, доплати, допомоги, компенсації (у разі наявності);
  • документи, що підтверджують право на отримання муніципальної  картки «Картка киянина» (учнівський квиток, студентський квиток, довідка з місця роботи тощо);
  • довідка про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення Антитерористичної операції/Операції об’єднаних сил, видана відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 590 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (за наявності).
Фото з відкритих джерел

Утім, будьте обережні: в  травні 2024 року Антимонопольний комітет України попередив про те, що «Ощадбанк» як монополіст з оформлення «Картки киянина» вряди-годи вдається до порушень прав клієнтів. Зокрема, зафіксовано скарги людей, яким під час оформлення картки нав’язували додаткові послуги (у тому числі відкриття кредитної лінії) або безпідставно відмовляли в оформленні картки. Також від пенсіонерів, які звернулися за «Карткою киянина», вимагали оформлення отримання пенсії саме через «Ощадбанк».

Водночас, як зазначили в АМКУ, працівники «Ощадбанку» не мають жодного права ставити клієнтам подібні вимоги.

«Положенням  про  багатофункціональну електронну картку «Муніципальна картка «Картка киянина», затвердженим рішенням Київської міської ради від 20 грудня 2018 року № 549/6600 «Про запровадження в місті Києві багатофункціональної електронної картки «Муніципальна картка «Картка киянина», передбачено, що банки-учасники проєкту не можуть відмовляти в прийнятті документів від осіб, які мають право на отримання вказаної картки, та в будь-який спосіб вимагати від осіб придбання інших банківських продуктів або послуг як умову оформлення та видачі муніципальної картки «Картка киянина», – пояснили в Антимонопольному комітеті.

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *