Знищений «Охматдит», атака на приватний медцентр, люди під завалами під’їзду: кількість загиблих досягла 33

Під ударом опинилися фактично всі райони столиці

Вранці 8 липня російські терористи завдали  чергового масованого  ракетного удару по українських містах.

За даними Повітряних сил ЗСУ, рашисти використали 38 ракет різних типів, зокрема  аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал», крилату ракету 3М22 «Циркон», балістичні ракети «Іскандер-М», крилаті ракети «Калібр», Х-101 та Х-22, а також керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Протиповітряній обороні вдалося знищити 30 ракет із 38, однак, на жаль, терористи частково досягли свого: в Кривому Розі внаслідок ракетного обстрілу загинули 10 людей, у Покровську (Донецька область) – троє, у Дніпрі – одна людина, у Києві – не менше 33 (станом на 18:00 9 липня). Пряме влучання крилатої ракети Х-101 зруйнувало і пошкодило корпуси НДСЛ «Охматдит» – найбільшої дитячої клініки України, де лікували  сотні важкохворих дітей з усієї країни. Також уламки ракети влучили в приміщення столичного приватного медцентру «Адоніс». Крім того, внаслідок обстрілу руйнувань зазнали будівлі  в  різних районах Києва, а один із під’їздів житлового будинку на Сирці було знищено повністю.

«Каштан NEWS» розповідає, що відомо на цей момент про загиблих та потерпілих внаслідок вчорашнього терористичного обстрілу Києва.

«Охматдит»

Рятувальні роботи на території «Охматдиту» тривали протягом доби. Об 11:24  9 липня міністр внутрішніх справ Ігор Клименко поінформував про завершення робіт.

Фото: Роман Пєтушков для “Каштан NEWS”

«Внаслідок атаки рф на цій локації  2 осіб загинуло, за медичною допомогою звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами 8 дітей. Доба безперервної та самовідданої роботи. Дякую кожному, хто допомагав, рятував, підтримував. Неймовірна сила єдності українців», – зазначив він. 

Разом із рятувальниками на місці трагедії працювали сотні небайдужих людей, які з’їхалися до «Охматдиту» зі всього міста. Люди допомагали розбирати завали, підвозили питну воду, опікувалися маленькими пацієнтами та їхніми батьками, які змушені були залишити  зруйновані приміщення та сидіти на території лікарні просто неба.

Фото: Роман Пєтушков для «Каштан NEWS»

Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, загалом внаслідок атаки було пошкоджено чотири лікувальні корпуси та  адміністративний. Серед двох дорослих, які загинули – 30-річна лікарка, дитячий нефролог Світлана Лук’янчук, яка допомагали евакуюватися дітям, які проходили гемодіаліз (процедура  також відома як «штучна нирка»).

«Ключове завдання – евакуація корпусу, який також постраждав, де були онкологія, травматологія, хірургія, онкогематологія. Ми поетапно вивозимо дітей в інші лікарні, оскільки в «Охматдиті» немає ні світла, ні кисню, ні водопостачання», – додав Ляшко в вечірньому ефірі Національного марафону.

Фото: Роман Пєтушков для «Каштан NEWS»

Також вибух пошкодив Центр дитячої кардіохірургії, розташований на території «Охматдиту». На момент удару там проводили  три операції на серці. Пацієнтів просто з операційного столу було терміново евакуйовано до інших лікарень.

Фото: Роман Пєтушков для «Каштан NEWS»

Під час ракетної атаки в «Охматдиті» перебували 627 дітей. За даними МОЗ, станом на середину дня 9 липня 94 дітей було  транспортовано  до інших медзакладів Києва, 68 залишилися на лікуванні у вцілілих корпусах «Охматдиту», 465 дітей, які перебували на плановому лікуванні або обстеженні, тимчасово виписані додому.

Чим били

Як повідомили в  Службі безпеки України, на місці трагедії було знайдено уламки російської крилатої ракети Х-101. Серед них – уламок механізму розкриття крил ракети, уламок блоку постановки завад, середня частина корпусу, а також уламки кожуха двигуна з інвентарним та серійним номерами.

«Висновки експертів однозначні – це був цілеспрямований удар рашистів. Про це свідчать не тільки уламки ракети, знайдені на місці удару, але й аналіз даних траєкторії польоту, характер завданих пошкоджень, а також велика кількість відео- і фотоматеріалів», – йдеться в повідомленні.

Водночас на росії традиційно заявляють про непричетність держави-агресора до удару по дитячій лікарні і звинувачують в трагедії українську ППО. Зокрема, прессекретар путіна дмитро пєсков учергове цинічно заявив, що росія нібито не б’є по цивільних об’єктах.

Медичний центр «Адоніс»

Того  дня, 8 липня, внаслідок повторного ракетного удару рашистів було пошкоджено приміщення приватного медичного центру «Адоніс» неподалік від метро «Лівобережна». Спочатку київські ЗМІ помилково повідомили про «приліт» у приватну клініку «Ісіда», розташовану на першому поверсі тієї будівлі, однак згодом керівництво «Ісіди» спростувало цю інформацію.

Фото: «Каштан NEWS»

Удар прийшовся на четвертий поверх, де розташовувалося відділення поліклініки «Адонісу». За словами засновниці мережі «Адоніс» Ольги Гіриної, під час атаки в поліклініці перебувало від 30 до 35 осіб. Гірина повідомила про загибель п’яти працівників клініки та  двох  пацієнтів.

«Ще одна особа постраждала, вона знаходиться в лікарні, її стан оцінюють як тяжкий. Це теж працівник (клініки, – ред.), касир», – розповіла засновниця мережі.

Фото: «Каштан NEWS»

Станом на 9 липня, за даними Нацполіції, кількість загиблих в «Адонісі» збільшилася до 9 осіб, поранених – 8.

Будинок на Сирці

Жертвами російської терористичної атаки також стали мешканці багатоквартирного будинку  в  Шевченківському районі, що на вулиці Сальського, біля метро «Сирець». Внаслідок влучання один під’їзд будівлі було повністю зруйновано, інші – пошкоджено.

«Під завалами загинули 12 мешканців, серед них троє дітей віком від 8 до 14 років, ще 25 людей травмовані», – повідомив відділ комунікації поліції Києва.

Тіла чотирьох загиблих, зокрема  хлопчика, рятувальники змогли дістати лише наступного дня. Розбір завалів триває й досі, тож остаточна кількість загиблих, на жаль, може бути більшою.

Школа, дитсадок, бізнес-центр та аптека

Один з уламків збитої ракети впав біля спеціалізованої школи з поглибленим вивченням англійської мови №137, що  на вулиці Ентузіастів у Дніпровському районі. На щастя, завдяки літнім канікулам, дітей у школі не було, і ніхто не потерпів.

Фото: «Каштан NEWS»

Як розповіли «Каштан NEWS»  мешканці сусідніх будинків, вони чули дуже гучний вибух, однак будівлі навколо не постраждали. Дивом не постраждала й  сама школа: уламок  упав на асфальт біля торця будівлі, але не спричинив особливих пошкоджень: уціліли навіть вікна, що виходять на місце падіння уламку.

Поталанило й вихованцям та працівникам дитячого садка на провулку Коломийському в  Голосіївському районі. Уламки ракети впали на подвір’я між садком та сусіднім будинком, пошкодивши приміщення дитсадка та сусідні житлові будівлі.

«Під час тривоги дітки та вихователі були в укритті. Постраждалих немає», – розповіла в ефірі телеканалу «Київ» директорка дитячого садка Оксана Жарких.

На жаль, куди менше поталанило  мешканцям вулиці Ушинського в Солом’янському районі.

Фото: Роман Пєтушков для «Каштан NEWS»

«Працюємо на місці терористичноі атаки на вулиці Ушинського: руйнування житлових будинків, бізнес-центру, побиті шибки, приватні й складські приміщення, гаражі, автівки», – повідомила голова Солом’янської РДА Ірина Чечотка.

Фото: Роман Пєтушков для «Каштан NEWS»

За її словами, внаслідок терористичного удару загинуло щонайменше 7 мешканців району, за життя ще 4 людей боряться лікарі.

«Нагадую, що у 64 школі працює оперативний штаб, де можна подати заяву на матеріальну допомогу  в  звʼязку із пошкодженням майна. Також  із середи (10.07) залучаємо благодійний французький фонд Acted», – написала очільниця РДА.

Фото: «Каштан NEWS»

Ще один уламок «прилетів» на дах аптеки на Харківському шосе. Також постраждало приміщення кав’ярні, розташованої  в  тій  будівлі, однак, на щастя, обійшлося без загиблих та поранених. Поруч із будівлею розташовані житлові будинки та ЦНАП Дніпровської РДА, який вдень зазвичай переповнений людьми: якби уламок упав на кілька десятків метрів убік, кількість жертв була би непередбачуваною.

Аптека, в яку влучив уламок ракети. Фото: https://t.me/Operativ_luga_channel/86787

Також уламки збитих ракет упали на території приватних домоволодінь у Деснянському та Дарницькому районах. Інформації про потерпілих не надходило.

Юлія ТЄНЄНЬОВА

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *