Карта бойових дій в Україні 10 листопада 2022

Сьогодні, 10 листопада, в Україні розпочалася 260-а доба повномасштабної війни, розпочатої Російською Федерацією. Міністерство оборони Росії віддало наказ російським військам із західного (правого) берега Дніпра почати відхід на східний (лівий) берег 9 листопада. Битва за Херсон фактично не закінчилася, але російські війська вступили в нову фазу — пріоритетом є відведення своїх сил через річку в належному порядку та затримка українських сил, а не намагання повністю зупинити український контрнаступ.

Vgorode публікує карту бойових дій за даними Інституту вивчення війни (ISW) 10 листопада.

Російські та українські джерела повідомили про продовження бойових дій вздовж траси Сватове-Кремміна та Білогорівки Луганської області 9 листопада. Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили відбили українську наземну атаку на північний захід від Сватового в напрямку Куземівки Луганської області.

Ймовірно, 9 листопада українські сили обстріляли тил в окупованій Луганській області, що, ймовірно, посилило побоювання росіян щодо здатності України завдати ударів по тилу Росії. Геолокаційні відеозаписи показують стовпи диму та значні пошкодження школи-інтернату в Кадіївці Луганської області, де поряд знаходиться російська військова техніка, що вказує на те, що російські сили, ймовірно, використовували школу як базу.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу та командувач Збройними силами РФ в Україні генерал армії Сергій Суровікін 9 листопада оголосили про відхід російських військ із західного (правого) берега Дніпра.

9 листопада українські війська здобули перемоги біля кордону Миколаєва та Херсонської області на північний схід від Херсона. Російські мілблогери стверджували, що українські війська почали наступ на Снігурівку Миколаївської області 9 листопада, а український голова Миколаївської області Віталій Кім повідомив, що українські війська продовжують боротися за повний контроль над населеним пунктом, але що ситуація під контролем України.

Українські війська продовжили успішну кампанію блокування районів концентрації росіян у Херсонській області на тлі повідомлень про відступ росіян 9 листопада. Мешканці повідомляли про вибухи та активацію російської протиповітряної оборони в районі Нової Каховки в районі Нової Каховки, Каховки та Любимівки (70 км на схід від м. Херсон).

Південне оперативне командування ЗСУ підтвердило, що українські удари знищили російські склади боєприпасів у Снігурівці.  

Українські війська продовжували відбивати російські атаки на Бахмут і поблизу Кліщіївки (7 км на південний захід), Майорська (20 км на південь), Соледару (12 км на північний схід), Бахмутського (11 км). північний схід), Яковлівка (17 км на північний схід), Білогорівка (23 км на північний схід). Геолокаційні кадри показали, що російські війська та ПВК «Вагнер» просунулися в південну частину Білогорівки Донецької області. 

Російські війська продовжили наступальні дії в районі міста Авдіївка-Донецьк. 

9 листопада російські війська продовжили регулярні артилерійсько-ракетні удари по Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях з метою утримання зайнятих позицій.

Голова Дніпропетровської області Валентин Резніченко та інші українські джерела повідомили, що російські війська запустили БПЛА іранського виробництва «Шахед-136» по місту Дніпро, влучивши в будівлю невизначеного логістичного підприємства. Українські чиновники додали, що українська ППО знищила п’ять безпілотних літальних апаратів (БПЛА) “Шахед-136”.

Секретар Ради національної безпеки Росії Микола Патрушев зустрівся з високопосадовцями Ірану в Тегерані 9 листопада, ймовірно, для обговорення продажу іранських балістичних ракет Росії та інших форм співпраці.

Суб’єкти РФ борються з оплатою праці мобілізованих, а російські військові – з їх забезпеченням. Родичі мобілізованих продовжують протестувати проти відсутності оплати праці та поганих умов.

Заступник російсько-окупаційного голови Херсонської області Кирило Стремоусов загинув у ДТП, як стверджується, у тилу Херсонської області в день, коли російські війська оголосили про відхід із західного берега Херсонської області. Окупаційна влада в тилових районах, ймовірно, посилить репресії правоохоронних органів і фільтраційні заходи на тлі побоювань контрнаступу українських військових після оголошення про відхід 9 листопада 

No votes yet.
Please wait...