В Києві заявили про загрозу корупції у спорті

У Києві відбулася зустріч представників УАФ, Мінмолодьспорту, НОКу та професіональних клубів щодо протидії маніпулюванням у спорті та договірним матчам.

Працівники Департаменту кіберполіції перевірили 45 регіонів України й виявили багато випадків організації договірних матчів у кіберспорті, настільному тенісі, баскетболі, волейболі та футболі 

В Києві, у Будинку футболу відбулася зустріч міжвідомчої робочої групи «Національна платформа доброчесності спорту» та Української асоціації футболу з представниками клубів Прем’єр-ліги та Професіональної футбольної ліги України щодо протидії маніпулюванням у спорті.

Про це повідомляє Українська асоціація футболу.

Як зазначив у виступів перший віце-президент  Національного олімпійського комітету України Олексій Перевезенцев, у світі ця проблема має досить великий розмах і знецінює спорт як такий. Тому міжнародний спортивний рух не може залишити осторонь такі питання й активно впроваджує різні інструменти для боротьби з цим негативним явищем. Основним правовим документом у цій сфері є Маколінська конвенція, яку Україна ратифікувала однією з перших країн. Сьогодні НОК України працює над посиленням відповідальності за договірні матчі згідно з Кримінальним кодексом.

Голова Комітету з етики та чесної гри Української асоціації футболу Андрій Давиденко навів такий приклад. У 2018 році виявили футбольні клуби, яких запідозрили  в договірних матчах.

«Ми виявили клуби, у яких були проблеми з такими питаннями. На той час це було більше половини команд Прем’єр-ліги. В результаті була проведена найбільша операція в історії України, було більше 300 фігурантів кримінальної справи. Багато з них були затримані й понесли покарання. Також були затримані декілька арбітрів, які надалі були відсторонені від футболу», — сказав Андрій Давиденко. 

«Цей захід став хорошою можливістю зайвий раз нагадати людям про важливість доброчесної гри та етичних стандартів. Підсвітити ту проблему, яка поки ніде не поділася. Проблему корупції в спорті й у футболі зокрема. Як відомо, договірні матчі, як і вся корупція, часто пов’язані з організованою злочинністю. Зараз відбувається перезавантаження Комітету з етики та чесної гри. Ми намагаємося реалізувати освітні цифрові рішення, запустили чат-бот, презентували віртуальну академію чесної гри і спробуємо максимально далі йти шляхом диджиталізації та раннього попередження корупційних порушень», — розповів член Комітету з етики та чесної гри Андрій Некрутов.    

У виступах представники професіональних клубів України підкреслили важливість таких зустрічей у справі боротьби з маніпуляціями у спорті.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *