Рашисти поширили брехню про автомобіль Гітлера для Президента України

Пропагандисти розганяють в соцмережах інформацію, що Володимир Зеленський нібито придбав парадний автомобіль Гітлера за 15 мільйонів доларів.

Пропагандисти розганяють в соцмережах інформацію, що Володимир Зеленський нібито придбав парадний автомобіль Гітлера за 15 мільйонів доларів. Утім це – фейк

Про нього повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО. Його фахівці зʼясували, що брехня походить із сайту Seattle Tribune, який був створений лише тиждень тому, а стаття із цією інформацією не має автора. У матеріалі представлено фото автомобіля, нібито припаркованого біля Офісу Президента, і стверджується, що його опублікував відомий український телеграм-канал. Проте на згаданому телеграм-каналі такої світлини немає.

Цей фейк є одним із багатьох, які спрямовані на особисту дискредитацію Президента України та його родини.

Поширюючи брехню, рашисти намагаються посіяти недовіру серед українського суспільства та зменшити підтримку владних інституцій. Вибір саме автомобіля Гітлера у фейку має на меті викликати асоціації з нацизмом, що є частиною кремлівської пропаганди, яка постійно намагається створити образ української влади як «неонацистської».

«Голос Америки» з цього приводу розповідає:

«Сайт Seattle Tribune було зареєстровано 3 жовтня цього року, за шість днів до публікації фейкової статті, і лише на рік. 

Seattle Tribune може належати мережі сайтів, керованих Джоном Марком Дуганом, американцем, який живе в росії. Про це пише в мережі Х (колишній Twitter) Шаян Cардарізаде, журналіст BBC Verify, який займається перевіркою інформації та спростуванням фейків. За словами Сардарізаде, використання підроблених сайтів місцевих новин є стандартним для Дугана підходом.

Дуган втік від кримінального переслідування із США до росії, де отримав політичний притулок. Згідно з опублікованим у травні 2024 року розслідуванням медіаорганізації News Guard, Дуган контролює мережу з як мінімум 167 дезінформаційних сайтів…

Дуган повідомив «Голосу Америки», що не знав про сайт Seattle Tribune: «Ніколи про нього не чув, – написав він. – Але я пошукав і дізнався, що там багато корисної інформації. Справжній стовп журналістської чесності, нарівні з газетою NYT та телеканалами CNN та MSNBC».

Як часто буває з «якіснішими» фейками, стаття про «машину Гітлера» поєднує вигадану історію про купівлю Зеленським автомобіля зі справжніми фактами про продаж подібної машини в США. Інформація була взята із статті справжнього американського видання Seattle Times (не Tribune!). У лютому 2018 року це видання міста Сіетл повідомляло, що машина виставлялася на аукціоні в місті Скоттсдейл (Арізона). Тоді її продати не вдалося, але через деякий час автомобіль все ж таки знайшов покупця.

Пізніше «машину Гітлера» на короткий час привезли до багатого передмістя Сіетла, де автомобіль привернув увагу місцевої мешканки, яка розповіла про це виданню. Пізніше автомобіль, певно, відвезли.

У коментарі для Seattle Times директор компанії Worldwide Auctioneers Род Еган (його ім’я згадується і у фейковому тексті на сайті Seattle Tribune), яка організовувала аукціон, відмовився назвати покупця автомобіля, посилаючись на угоду про нерозголошення інформації.

Однак Еган сказав, що пункт призначення для відправлення машини був «дуже, дуже далеко» за межами США.

У статті також наводився коментар німецького продавця старовинних автомобілів, який казав, що у 2009 році шість подібних машин було куплено російським мільярдером. Серед них був і автомобіль, згаданий у статті».

Читайте також: Ректор столичного вишу створив три фейкові  інститути

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *