Про медичних начальників із товстими гаманцями

Що показують зарплати у лікарнях, і чому «приголомшена» очільниця Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург

У столиці під час засідання комісії КМДА з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств за перше півріччя 2024 року звітували медичні начальники.

Йшлося про те, чи виконуються фінансові плани, чи ефективно використовується медичне обладнання, чи закуплено достатньо вакцин від ковіду, чи все гаразд зі сплатою комунальних послуг. Багатьох керівників медичних закладів запитували про рівень зарплат у колективах.

Розпочали заслуховування зі звіту адміністрації лікарні № 9. Показники тут хороші – фінансовий план виконано на 175 відсотків. А щодо зарплат, то є привід для роздумів, принаймні в Департаменті охорони здоров’я КМДА. Молодший медперсонал у середньому щомісяця отримує 8 тисяч гривень. Утім, за даними Департаменту, ця сума є меншою. Як пояснити такі розходження у цифрах?

Головний бухгалтер лікарні отримала 39 тисяч гривень (сюди увійшли виплати з нагоди ювілею, а також за відпустку). Заступники бухгалтера мають зарплатню в межах 29-30 тисяч гривень.

У 10-ій клінічній лікарні з виконанням фінансового плану також непогано (123 відсотки). Середня зарплата становить 14 тисяч 900 гривень. Зокрема, медсестри одержують у середньому 15 тисяч 300 гривень. Санітарки, прибиральники – майже 10 тисяч. Зарплатня заступників керівника лікарні – 24 тисячі, головного бухгалтера – 32 тисячі 500 гривень. Невідомо чому, але директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург, яка вела засідання Комісії, не поцікавилася зарплатою очільника цієї лікарні.

Десята клінічна лікарня. Фото: з відкритих джерел

Під час звіту адміністрації 17-ї лікарні Валентина Гінзбург сказала, що її «приголомшує середня зарплата лікаря». Виходить, раніше директорка Департаменту  не знала про це? Якщо – «приголомшує», то які висновки буде оперативно зроблено для виправлення ситуації? Ми ж нагадаємо, що серед основних завдань Департаменту є управління підприємствами, установами та організаціями галузі охорони здоров’я, кооpдинaцiя їхньої  дiяльностi. Як же ви «управляєте», шановні, якщо роками не відаєте, що в гаманцях лікарів? Це ж вони разом із медсестрами, іншими фахівцями несуть на собі весь тягар лікування пацієнтів. Дуже часто саме від професійних дій лікаря залежить життя людини.

У 17-ій лікарі одержують щомісяця 12 тисяч 300 гривень, середній медперсонал – 13 тисяч 800 гривень. Тобто, виходить, що зарплатня лікаря є меншою, ніж медсестри. А спеціалісти-медики тут взагалі одержують 10 тисяч 900 гривень.  

Сімнадцята клінічна лікарня. Фото: з відкритих джерел

Причому, як зазначають у Департаменті, ця лікарня є єдиною в  Києві, де всі відділення інтенсивно працюють в режимі «24/7». Водночас зарплати лікарів «приголомшують» керівну чиновницю з КМДА.

Нас також приголомшує, що в столиці в окремих медзакладах зарплати лікарів усього на 2 тисячі гривень виші, ніж посадові оклади прибиральників у клініках.

На жаль, за рамками звіту на комісії залишилася інформація про зарплати адміністрації 17-лікарні, міського клінічного ендокринологічного центру,  міського онкологічного центру, КНП «Дерматовенерологія», міського дитячого діагностичного центру.

Великий розрив у зарплатах медичних начальників і лікарів чіткіше простежується, якщо проаналізувати посадові оклади у 12-ій клінічній лікарні.

Отже, зарплати керівника у першому півріччі 2024-го: 35 тисяч гривень (торік була сума вищою – 46 тисяч); заступників керівника – 67 тисяч (торік – 89 тисяч), головного бухгалтера – 68 тисяч (торік – 77 тисяч). Лікарі щомісяця одержують 20 тисяч 300 гривень, медсестри – 15 тисяч 300 гривень.

КНП “Київська міська клінічна лікарня № 12” . Фото: з відкритих джерел

Як бачимо, цьогоріч тут трохи «впали» зарплати начальників. Але  лікар має зарплату втричі меншу, ніж заступник директора. Видно, що в 2023-му щомісячні зарплати медичних начальників «зашкалювали» – заступники очільника клініки мали 89 тисяч! Це більше, ніж зарплата прем’єр-міністра України! (Згідно з офіційними даними, фактично отримана зарплата прем’єр-міністра Дениса Шмигаля у квітні 2024-го становила 77 тисяч 404,77 грн. Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко має щомісячну ставку у розмірі майже 69 тисяч гривень.) Але ж ідеться не про приватні клініки!

А як справи в 15-ій лікарні? Фінансовий план виконано на 132,9 відсотка. Середня зарплата  в  медзакладі – 15 тисяч 800 гривень.

Звітувала й адміністрація 18-ї клініки. До фінплану зауважень не було. Прозвучала інформація і щодо зарплат: середня – 16 тисяч 311 гривень. Але чомусь не було озвучено, які кошти щомісяця одержують начальники.

У клінічній лікарні «Психіатрія» структура щомісячних зарплат така: середня зарплата керівника – 73 тисячі гривень, його заступників – 51 тисяча, головного бухгалтера – 57 тисяч, заступників головного бухгалтера – 35 тисяч, керівників структурних підрозділів – 35 тисяч, лікарів – 23 тисячі 500 гривень, молодшого медперсоналу – 10 тисяч 100 гривень. Як бачимо, зарплатні виплати тут також не тішать лікаря, який має 23 тисячі 500 гривень, а його начальник – 73 тисячі. За які медичні заслуги такі фінансові щедроти сипляться з бюджету до гаманців керманичів клінік? Комісія над цими питаннями не замислювалася. Шкода.

Клінічна лікарня “психіатрія”. Фото: iod.media

Нагадаємо, що урядом встановлено фінансові гарантії для медиків. У 2023 році мінімальна заробітна плата для лікаря та фармацевта має становити не менше ніж 20 000 гривень, медичної сестри/брата та фахівця з реабілітації — не менше ніж 13 500 гривень. Це лише мінімальний рівень заробітної плати, гарантований державою медикам, які працюють повний робочий день, ідеться в повідомленні на сайті Кабінету Міністрів України.

Також у Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що з моменту, як лікарні стали самостійними підприємствами, відповідальність за розподіл бюджету клініки та раціональне використання коштів покладено на керівника медичного закладу. Він  має бути ефективним менеджером, який спрямовує більшу частину бюджету на забезпечення медиків гідною заробітною платою, водночас  залишаючи кошти на закупівлю медикаментів та розвиток закладу.

Столичних медзакладів це не стосується? Про яку ефективність менеджменту можна говорити в міській дитячій туберкульозній лікарні, яка має велику кредиторську заборгованість, а ще й поточну заборгованість по зарплаті на 2 мільйони 41 тисячу гривень?!  

Словом, у київській медицині утворилися великі завали, які накопичувалися роками. З’ясувалося, що аж сьогодні вони «приголомшили» чиновників з КМДА.

Богдан ТУР

Читайте також: Що відбувається за фасадом київських медичних програм

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *