На Подолі намагаються знищити Садибу Дмитрієва

Столична  влада  не захотіла повернути собі у власність  історичне майно

На Подолі поступово руйнується чергова історична пам’ятка — Садиба Дмитрієва, що на Хорива, 2, яка складається з восьми будівель. Цікаво, що зусилля до цього докладає будівельна компанія, яку пов’язують з колишнім головою Центральної виборчої комісії. Також опосередковано — через бездіяльність — до руйнування архітектурної спадщини докладає зусиль і КМДА.

«Каштан NEWS» вивчав ситуацію.

Історична довідка

Садиба Дмитрієва є пам’яткою історії та архітектури місцевого значення і належала київському купцеві другої гільдії Івану Миколайовичу Дмитрієву.

Садиба Дмитрієва. Фото: з відкритих джерел

Як розповідає пам’яткоохоронець Дмитро Перов, кожен із будинків був побудований у різні часи,  починаючи з 30-х років ХІХ сторіччя і закінчуючи 1897 роком. А це дає унікальну можливість відстежувати  еволюцію архітектури київського Подолу в позаминулому сторіччі. Водночас це й останній архітектурний ансамбль садибного типу на Подолі, що зберігся до нашого часу.

Садиба в радянський час. Фото: з архіву М.Чемерис

Хто претендує на майно

У 2010 році між комунальним підприємством, яке діяло за дорученням Подільської районної ради Києва, та ПП «Конвалія-Нерухомість» було укладено інвестиційний договір на будівництво об’єкта нерухомості та реконструкцію  восьми  будинків на вулиці  Хорива, 2, (літери А, Б, В, Г, Д, Е, Ж, З) загальною площею майже 3110 кв м. Водночас  ці  будинки ще  в  2007-2009 роках перебували в аварійному, непридатному для проживання стані.

Цікаво, що ПП «Конвалія-Нерухомість» пов’язують із колишнім головою ЦВК України Михайлом Охендовським.

Договір і умови

Як вже можна зрозуміти, сумна історія з реставрацією  Садиби тягнеться  14 років. Остання спроба демонтажу пам’ятки була зафіксована київськими активістами в 2022 році.

Нинішній стан Садиби. Фото: з відкритих джерел

А проєкт так званої реставрації передбачає збереження лише фундаментів історичних будівель.

«Забудовник намагається вжити заходів, щоб скасувати арешт, який був накладений прокуратурою більше року тому  із забороною проведення на об’єкті будь-яких робіт, із забороною відчуження цього нерухомого майнового комплексу. До речі, на останнє судове засідання, яке мало відбутися  днями в Апеляційному суді Києва, прокуратура чомусь не прийшла, і засідання відклали», — говорить Дмитро Перов.

За його словами, «Конвалія-Нерухомість» за укладеним інвестиційним договором мала відреставрувати  будівлі  Садиби Дмитрієва. Водночас  після реставрації цих будинків, які, до речі, перебували  в  комунальній власності міста, компанія отримувала на них права власності.

Що відбувається навколо будівель

Як зазначив Перов, забудовник довго чекав і лише в 2018 році розпочав «реставрацію»: просто порозбирав на будинках дахи, щоб згодом їх  можна було визнати  аварійними.

Садиба Дмитрієва. Фото: з відкритих джерел

Крім того, для отримання максимального ефекту сприяння  для себе компанія звернулася до суду, щоб будинки позбавили охоронного статусу історичних пам’яток. А згодом компанія взагалі зареєструвала за собою право власності на будинки, так і не провівши їхньої реставрації.

Нині, продовжує співрозмовник,  у судах ще й досі розглядають  справу  щодо позбавлення будинків Садиби охоронного статусу. Вже п’ять років ми судимося, щоб зберегти цей статус.

КМДА Садиба не потрібна

Однак є й інша сторона медалі. Столична прокуратура у Верховному Суді виграла справу щодо повернення цього майнового комплексу в комунальну власність, оскільки забудовник не виконав  договірних зобов’язань щодо реставрації, незаконно приватизував об’єкт і довів історичні пам’ятки до руйнування. У результаті суд скасував своїм рішенням право власності компанії на садибу.

Садиба Дмитрієва на малюнку Марини Малюшко. Фото: з архіву Дмитра Перова

«Однак за більше, ніж рік київська міська влада… не спромоглася зареєструвати за собою право власності на цей майновий комплекс», — зауважив Дмитро Перов.

Такий перебіг подій дав забудовнику можливість повторно зареєструвати за собою право власності на це нерухоме майно, і нині він через суд намагається скасувати арешт  із метою продовження демонтажних робіт, тому що не вважає ці будівлі пам’ятками історії.

Євген ДЕМЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *