Отримай відповідь: з якого віку дітям можна працювати в Україні та скільки годин

В Україні можна працювати неповнолітнім, але за деяких умов. У цьому матеріалі Vgorode розкаже, зі скількох років та скільки годин.

Згідно з чинного законодавства України, працевлаштування неповнолітніх обов’язково здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду.

З якого віку можуть працювати діти?

З 16 років. Однак з 15 років на роботу теж можна влаштуватися, але лише, як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює. При цьому робота повинна виконуватись тільки у вільний від навчання час.

Скільки годин можуть працювати діти?

Тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою.

  • для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень;
  • для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років , які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Якщо дитина працює у вільний від навчання час, то тривалість робочого часу не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої вище, для осіб відповідного віку.

На яку роботу не можна йти неповнолітнім?

Заборонено використання праці дітей на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучення до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні.

Де можна знайти роботу неповнолітньому

Підліткам від 16 до 18 років можна звернутись до місцевого Центру зайнятості населення де зможуть запропонвати працевлаштування відповідно до потреб на підприємствах.

Якщо людині від 15 до 16 років, то звертатися треба разом із батьками.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...