Україна відзначає День Державного Прапора

Щорічно в Україні свято Прапора відзначається 23 серпня

Сьогодні в Україні відзначається День Державного Прапора.

Це свято на загальнодержавному рівні встановлено Указом Президента України Леоніда Кучми у 2004 році. Пізніше, в 2009 році, цей Указ  доповнив Президент України Віктор Ющенко  підняттям  23 серпня Прапора України у День Державного Прапора України і під час інших державних свят та проведенням загальнодержавних заходів.

Треба зазначити, що раніше День Державного Прапора святкували  в Києві  на муніципальному рівні. Датою свята було 24 липня.

Першим офіційним підняттям  прапора вважається 23 серпня 1991 року, коли після провалу путчу в москві група народних депутатів України внесла синьо-жовтий стяг до сесійної зали Верховної Ради. А освячення цього прапора було проведено священиком УАПЦ Петром Бойком.

Існує популярне тлумачення, що синьо-жовтий колір українського прапора символізує небо і пшеницю. Ще одна версія стверджує, що кольори прапора здавна символізують головні стихії природи — вогонь і воду. Але порядок розташування цих кольорів довгий час був предметом суперечок. Синьо-жовтий прапор як національний символ з’явився у 1848 році у Львові. Його затвердила Головна Руська Рада.

«Сьогодні, в умовах російської збройної агресії проти України, синьо-жовтий прапор над тимчасово-окупованими територіями нашої країни означає хоробрість тих, хто його здійняв. А за кордоном — боротьбу за цінності не лише однієї держав, але й усього вільного світу», — говориться в привітанні Президента України Володимира Зеленського.

Ми впізнаємо один одного за синьо-жовтими кольорами, і вони дають відчуття України, де б ми не були. Наш прапор нагадує, де наш справжній дім, усіх мільйонів українців і українок. Наші друзі, коли бачать український прапор, висловлюють повагу та підтримку. Ворог — усвідомлює силу та нескореність України.

Синьо-жовтий — це наша гідність та нескорена воля.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *