Провал і завал у велоспорті

Чому невдало виступили українські велогонщики на Олімпіаді?

Федерація велосипедного спорту (ФВСУ) України розмістила на офіційній сторінці у Фейсбуку куцу  інформацію такого змісту:

«Наші велосипедисти завершили виступи на Олімпійських іграх у Парижі. Ось їхні результати: шосе – Юлія Бірюкова, індивідуальна гонка на час (32,4 км): 27 місце – 44:43.73.  У груповій гонці  на 158 кілометрів Юлія посіла 67 місце.

Анатолій Будяк, групова гонка (273 км): 66 місце.

Яна Беломоіна, маунтенбайк, крос-кантрі (30,8 км): 26 місце.

Олександр Гудима, крос-кантрі (35,2 км): 32 місце».

Наприкінці допису Федерація  подякувала спортсменам за відданість та наполегливість.

Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Дивує, що впродовж Олімпійських ігор у Парижі на Фейсбук-сторінці ФВСУ не було жодного допису про те, як змагаються за нагороди українські велосипедисти. Наче їх і нема там. Зрештою, хіба не профільна Федерація повинна була тримати вболівальників у курсі всіх подій на велодоріжках, особливо, коли йшлося про посланців нашої країни? Натомість ані звуку, ані шелеснуло з боку Федерації.

Повне затишшя панувало під час Олімпійських ігор і на особистій Фейсбук-сторінці очільника Федерації велоспорту Грівка.

Здається, ще ніколи так невдало не виступала на Олімпіаді наша велосипедна команда. Ми не бачимо, щоб у Федерації за участі тренерів, фахівців, колишніх чемпіонів, призерів світових першостей проаналізували причини провалу, розповіли про це громадськості. Зрештою, давно назріла принципова, самокритична розмова про те, що коїться з вітчизняним велоспортом. Утім, яким чином організувати таке підбиття підсумків, коли президент Федерації велоспорту, громадянин України Андрій Грівко живе на території Князівства Монако? Але дива трапляються. Як розповідали медіа, 24 травня 2023 року  Грівко через інтернет-зв’язок  із Монако вів позачергову конференцію ФВСУ, яка проходила  в  Києві. З’ясовується,  таки  можна керувати з дивана в Монако. Але чому не бачимо яскравих перемог наших велогонщиків на найпрестижніших змаганнях світового рівня, а найперше – на Олімпіаді?

Що завадило нашим велогонщикам зійти на олімпійський подіум?

Львів’янка Юлія Бірюкова виборола право виступити на Іграх-2024, посівши перше місце в гонці на дистанції 29 кілометрів на чемпіонаті України. 26-річна велоспортсменка дебютувала на Олімпіаді в Парижі, зазначає Суспільне. У Парижі велогонка пройшла під дощем,  деякі спортсмени не могли впоратися з керуванням на слизькій дорозі та падали. Бірюкова також упала на дистанції і це вплинуло на її результат.

Не додав радості уболівльникам і вінничанин Анатолій Будяк, він завершив змагання з відставанням від олімпійського чемпіона, бельгійця Ремко Евенепулу  в  понад 19 хвилин. Для Анатолія Ігри у Франції — другі  в  кар’єрі. На минулій Олімпіаді  в  Токіо спортсмен  також не міг похвалитися високими здобутками, опинившись на 56-му місці.

Анатолій Будяк. Фото: з відкритих джерел

В коментарі Суспільне Спорт з Парижа Анатолій Будяк поділився враженнями від гонки. Каже, що вона

«була складною, сподівався показати кращий результат, але на дистанції було спекотно… Невчасно взяв води, мені не вистачило, щоб втриматися з лідерами цієї гонки».

А ось як прокоментував свій виступ на Іграх мешканець Рівного Олександр Гудима.

«Нереальні враження. Неймовірний досвід. Змагатися з такими топгонщиками світу, просто змагатися з ними – неймовірний досвід для мене на майбутнє. Я насолодився цими гонками, – пише tribuna.com. – Звичайно, був план – показати якомога кращий результат. Але найголовніше було насолодитися атмосферою, отримати досвід на майбутнє, оскільки я ще молодий гонщик, показати результат…».

Олександр Гудима. Фото: з відкритих джерел

Гудима каже, що нинішній сезон для нього був

«доволі важким… Не пам’ятаю вже, скільки змагань від’їздив – понад 30 десь, щоб відібратися на Олімпіаду. І зараз, мабуть, я був не в найкращій формі, аніж на старті сезону».

Якщо не в «найкращій формі», то навіщо взагалі їхати на Олімпіаду?

Велосипедисти, серед яких був і Олександр Гудима, долали дистанцію в 35,2 кілометра – вісім кіл по 4,4 км кожне. На першій половині дистанції Гудима тримався на 30-му місці, поступово опускаючись до кінця колони гонщиків. Наприкінці траси, коли час Олександра перевищив 1 годину 20 хвилин, його зняли з дистанції через відставання на ціле коло.

В уболівальників були особливі сподівання на успішний виступ волинянки Яни Беломоіної. Це вже були четверті олімпійські ігри у її солідній спортивній кар’єрі. Зокрема, на Олімпіаді-2012  у крос-кантрі серед жінок посіла 13-те місце, в Ріо-де-Жанейро-2016 – дев’яте, а на Олімпійських іграх-2021 у Токіо – восьме.

Яна Беломоіна. Фото: з відкритих джерел

Як зазначає Суспільне, аналізуючи старт Беломоіної у Франції,

«36 учасниць долали сім кіл дистанції протяжністю 4,4 кілометра… Яна дистанцію не завершила — зійшла з перегонів як колова і завершила їх на 26-му місці». 

«Засмучена я. Очікувала більшого, хотіла більшого. Так склалося, за три дні до гонки відчула, що захворіла. Робила максимально все, щоб почуватися якомога краще, але на такому рівні змагатися не на сто відсотків готовою — це дуже погано», — прокоментувала Беломоіна  причину невдачі.

Беломоіна подолала неповних шість кіл дистанції та програвала лідерці майже 11 хвилин.

Певно, багатьох вразила самовідданість британського велогонщика Тома Підкока, який завоював олімпійську золоту медаль у Парижі з маунтенбайку. Том  зумів вирвати перемогу,  навіть незважаючи на те, що в середині гонки у велосипеда  було проколото колесо. Є з кого брати приклад, як бачимо. І є над чим замислитися українським тренерам, фахівцям у Мінмолодьспорту, Національному олімпійському комітеті. Ми вже не кажемо про Федерацію велосипедного спорту України.

Цікавить, а чому не бачимо представників Києва серед велогонщиків на цих Іграх? Невже нема де тренуватися? Нагадаємо, що оновлений велотрек у столиці  відкрили у 2017-му.  Ця арена призначена не тільки для аматорів, але й для розвитку професійного велосипедного спорту, що важливо.

Однак після відкриття треку в столиці впродовж семи років (!) досі не створено професійної команди велогонщиків, які б виступали бодай у другому дивізіоні Міжнародного союзу велосипедистів (UCI) на змаганнях світового рівня. Звідки тоді  в  спортсменів візьметься досвід, необхідний для перемог на Олімпійських іграх? Може,  президент ФВСУ Андрій Грівко в Монако подбає про створення такої команди? Навряд чи.

«Kаштан NEWS» раніше порушував питання, чому немає професійної збірної команди Києва з велотреку? Її не існує  в природі!  А на діяльність велотреку йдуть солідні бюджетні кошти. Що скаже на це Департамент молоді та спорту КМДА, керівництво столичного осередку Федерації велосипедного спорту України?  

Київський велотрек. Фото: Каштан NEWS

А ще місто  щороку витрачає мільйони гривень для того, щоб «зробити Київ велосипедною столицею». Нагадаємо, що лише в 2018 році  міська влада виділила 50 мільйонів гривень для розвитку велосипедної інфраструктури. Втім збільшення кількості велопарковок та велодоріжок, активізація аматорського велосипедного руху зовсім не означає,  що Київ стає «велосипедною столицею», як обіцяв мер Кличко. За таких умов ми ніколи не матимемо своїх олімпійських чемпіонів з велоспорту.

Схоже, невисокі результати на олімпіадах багатьох функціонерів від спорту влаштовують. Державні тренери щомісяця одержують хороші зарплати, буває, виїжджають на тренувальні збори,  змагання (а це ж і кошти на відрядження також). Федерація велосипедного спорту України, на чолі якої мешканець Монако Андрій Грівко, періодично з’ясовує стосунки з попереднім керівництвом цієї організації, водночас не спостерігаємо ефективної, злагодженої співпраці Федерації з Мінмолодьспортом. Хіба  за таких умов можна мріяти про створення нових велосипедних команд у містах, професійних велоклубів? Але ж держава фінансує професійний велоспорт, спрямовує на це бюджетні кошти. Натомість маємо ось такі завали…

До речі, про кошти. Два роки тому Андрій Грівко у Фейсбуку дякував «європейським друзям за допомогу українському велоспорту. 100 000 євро вже на спеціальному рахунку від UEC, таку ж суму надасть і UCI. Буде відкрито центр координації у штаб-квартирі UCI, який  може максимально швидко допомагати спортсменам, персоналу та їх сім’ям». А де публічний звіт про те, як було використано ці сто тисяч?

Це лише один із багатьох фактів, які свідчать, що у вітчизняному велосипедному господарстві не все гаразд.

Богдан ТУР

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *