Аквапаркінг на Оболоні: чому Кличка потягнуло «під воду»

Київська влада хоче забудувати зелену зону біля затоки Собаче гирло – місцеві мешканці проти

Петиція про будівництво нового паркінгу на проспекті Івасюка, оприлюднена на сайті Київради,  набрала необхідні 6 000 голосів. Громада Оболоні вважає, що на початку проспекту є щонайменше  три ділянки, де можна влаштувати паркувальні місця, але міська влада роками не звертає на них уваги – хоча район потерпає від браку парковок.

Водночас КМДА наполягає на будівництві паркінгу зовсім в іншому місті – на березі затоки Собаче Гирло, який регулярно підтоплює  під час весняного водопілля. Чому столичній владі так кортить «під воду» – з’ясовував «Каштан NEWS».

Не парк, а паркінг!

Забудову узбережжя Собачого гирла – мальовничої затоки на північній околиці  столиці – КМДА почало планувати ще  2007 року. Тоді ділянку на вулиці Прирічна,  що розташована на півострові між затокою та Оболонським островом, було передано в оренду такому собі ТОВ «Архітектурно-будівельний альянс» – з формулюванням «для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового, соціально-побутового, торговельно-розважального, культурного, готельно-офісного, спортивно-оздоровчого комплексу».

Тінь від великих дерев на ділянці можливого будівництва паркінгу. Фото: “Каштан NEWS”

На щастя, столичній громаді вдалося відстояти ділянку від забудови. У 2015 році Київрада на вимогу мешканців Оболоні погодила створення на Прирічній парку відпочинку, а згодом розірвала і договір оренди із забудовником. Проте на тому створення парку й загальмувало, оскільки міська рада так і не спромоглася юридично завершити цей процес.

Рік тому горезвісна ділянка біля Собачого гирла знов з’явилася у заголовках київських медіа: 23 березня 2023 року Київрада затвердила будівництво на цій території «підземно-наземного паркінгу (подвійного призначення для укриття населення) з об’єктами громадського призначення». Передбачається, що ця споруда, відома більше як «аквапаркінг Кличка», буде коштувати міському бюджету 120 млн гривень.

Петиції? Які петиції?

Безумовно, паркінг в районі Оболонського острова місту потрібен. Відкриття на острові нової рекреаційної зони значно ускладнило життя місцевим мешканцям: вгативши понад 170 мільйонів гривень в улюблену забаву мера, КМДА традиційно випустила з уваги транспортну інфраструктуру. Тепер відвідувачі Оболонського острова паркують свої автівки в дворах найближчих будинків, де паркомісць передбачувано не вистачає ані для «гостей», ані для «хазяїв».

Плакати на паркані біля зеленої зони, яку планують забудувати паркінгом. Фото: “Каштан NEWS”

Водночас  ділянка  на Прирічній є найменш підхожим місцем для  вирішення цієї проблеми, вважають місцеві мешканці. У квітні 2023 року оболонські активісти опублікували на сайті Київради петицію (першу, але не останню) з вимогою зберегти від забудови зелену зону на півострові біля Собачого гирла.

«Земельна ділянка, яка була передана рішенням Київради на пленарному засіданні 20.04.2023 комунальному підприємству з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ», розташована в зоні регулярного підтоплення. На ній знаходиться понад сотня здорових багаторічних дерев, які будуть знищені під час будівництва. Ділянка під забудову розташована на місці споруди громадського захисту населення – водопідпірної гідротехнічної споруди (дамби), яка захищає житловий масив Оболонь від підтоплень у період весняного водопілля», – йшлося в  петиції.

Натомість активісти запропонували КМДА розглянути альтернативні варіанти для побудови паркінгу: на проспекті Івасюка, 2 та 8-а, а також на перетині вулиць Північна та Прирічна. Щодо ділянки на узбережжі Собачого гирла, автори петиції вимагали довести до кінця ідею восьмирічної давнини і нарешті офіційно створити на цій території парк «Прирічна».

Екосистема заплави “Собаче гирло”. Фото: “Каштан NEWS”

У травні минулого року петиція набрала 6 000 голосів, необхідних для розгляду міською адміністрацією, але КМДА  відхилила її. Аналогічна доля спіткала і петицію «Гроші на ЗСУ: прозорий розгляд бюджету Києва 2024», де, зокрема, вимагали не витрачати 120 мільйонів гривень на побудову паркінгу на  березі Собачого гирла, який підтоплюється, а передати їх на потреби Міністерства оборони України.

І ось тепер необхідні голоси набрала вже третя петиція, в якій  вимагають виконати вимоги двох перших. Автори зазначають, що за рік, який минув із моменту публікації першого звернення, ділянки, які пропонували  під паркінг на проспекті Володимира Івасюка, КМДА вже встигла запланувати під інші забудови. Тепер активісти пропонують адміністрації ще дві: на проспекті Івасюка, 12 (між «Сільпо» та «Макдональдсом») та 12-г (перед Інститутом гідробіології).

Місце, де зникають гроші

Утім, здається, що третя успішна петиція має такі ж шанси канути в Лету, як і дві попередні. За останні роки узбережжя Оболоні стало для КМДА улюбленим місцем для масштабних витрат – від майже 174 мільйонів гривень, витрачених на «ремонтні роботи» на Оболонському острові, до так і не озвученої загальної суми, яку коштував місту меметичний Міст-хвиля (достеменно відомо лише, що в його благоустрій та монтажні роботи КМДА вгатила 20 млн гривень із міського бюджету, не рахуючи коштів, виділених меценатами з Франції та Тайваню).

До речі, витрати на Оболонський острів ще не завершилися. Вирубавши на території майбутньої рекреаційної зони дерева та кущі (і заразом знищивши, як стверджують екологи, унікальну популяцію червонокнижних ірисів сибірських), нині КП «Плесо», підпорядковане столичній адміністрації, оголосило тендер на 3,8 млн гривень на… озеленення острова.

«Тобто спочатку київська влада витрачає гроші на знищення зелених насаджень на Оболонському острові, а потім – на його озеленення. Чи не надто марнотратні заняття в період війни? Може, краще було ці гроші витратити на ремонт моста Патона, який перебуває в катастрофічному стані, або взагалі передати ЗСУ?» – запитують  активісти Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ).

Після вирубки дерев Оболонський острів перетворився на «пательню» під спекотним серпневим сонцем. Фото: “Каштан NEWS”

Крім того, КЕКЦ зауважує, що так званий «ремонт елементів благоустрою», на який було витрачено 174 мільйони гривень, проводився незаконно, оскільки жодних елементів благоустрою до цього на Оболонському острові не було.

«На Оболонському острові здійснювався не капітальний ремонт (бо там не було що ремонтувати), а нове будівництво, оформлене як начебто капітальний ремонт. Будували велосипедні доріжки, кілька туалетів, дитячий та спортивний майданчики, каналізацію. Це є нецільове використання бюджетних коштів в особливо великих розмірах», — заявили  в  КЕКЦ.

Зважаючи на це, екологи просять прокуратуру відкрити кримінальне провадження та притягнути винних до відповідальності. Як повідомив КЕКЦ на своїй сторінці у Facebook 15 серпня, кримінальні провадження про махінації і підробки документів, пов’язані з незаконним знищенням природи на Оболонському острові, вже відкрито.

До речі, схожим шляхом вирішили піти й захисники Собачого гирла. Наприкінці липня спільнота «Парк Прирічна» повідомила, що Оболонське районне управління поліції ГУ НП у місті Києві розпочало за заявою активістів досудове розслідування щодо законності передачі під забудову паркінгу ділянки на Прирічній.

Не миттям, так катанням

Між тим, поки правоохоронці вивчають хитросплетіння столичного землевідведення, КМДА посилено піарить проєкт «аквапаркінгу» на  ділянці, що підтоплюється. 15 серпня «Вечірній Київ» опублікував матеріал про риболовлю на Оболонському острові, яку Віталій Кличко організував для поранених воїнів, які проходять реабілітацію в Києві. Під час розмови з ветеранами мер не забув нагадати про свій улюблений проєкт паркінгу на Прирічній.

Молоді дерева не створюють тінь на Оболонському острові. Фото: “Каштан NEWS”

За словами Кличка, «всім подобається комфорт на острові» (на тому самому, де КП «Плесо» так старанно вирубало дерева), але недоліком нової рекреаційної зони (єдиним, на думку мера) є брак парковок поблизу.

«Вулиця Прирічна, а також всі двори будинків, що поряд, забиті автомобілями. Тому вкрай важливо побудувати паркінг для тих, хто сюди приїжджає, й розвантажити прибудинкові території від автомобілів. Ми над цим працюємо, й  я переконаний, що він (паркінг) потрібен і  буде побудований,  в жодному разі не спотворюючи природу, дерева. Адже це наш скарб», — заявив Кличко під час зустрічі з військовими.

Весняний паводок на запланованій для будівництва паркінгу ділянці. Фото: “Парк Прирічна”/Facebook

Також мер наголосив, що паркінг нібито буде збудовано на 1,5 метра вище за максимальний прогнозований рівень водопілля. Крім того, муніципальні медіа закликають киян підписати альтернативну петицію – про створення паркінгу на Прирічній якомога скоріше. До речі, ця петиція також уже набрала понад 6 000 голосів, тобто має бути розглянута міською владою так само, як і петиція проти будівництва паркінгу. До якого з цих двох звернень КМДА поставиться прихильніше – питання, вочевидь, риторичне.

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *