Одні театри – благополучні, а інші – в «штопорі»

Як почуваються сьогодні столичні театри?  Вони – успішні чи ледве кінці з кінцями зводять? Якими творчими здобутками можуть похвалитися?

 Сьогодні  Комісія КМДА з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств за перше півріччя 2024 року розглянула короткі звіти керівників, головних бухгалтерів низки закладів сфери культури.

Не секрет, що в місті діють як успішні театри, так і ті, чиє фінансове, матеріальне становище залишає бажати кращого.

Під час засідання комісії, яку провела заступник голови КМДА Ганна Старостенко, за хороші результати назвали благополучні театри «олімпійцями». Скажімо, Муніципальний театр опери і балету для дітей та юнацтва «Київська опера» за півріччя 2024-го отримав доходи на суму 46 мільйонів 447 тисяч гривень, із них від місцевого бюджету – 38 мільйонів 715 тисяч. Від основної діяльності заклад отримав 4 мільйони 827 тисяч гривень, а операційні доходи становили 2 мільйони 609 тисяч (сюди входять кошти від гастрольної діяльності, роялті).

Зіграли 295 вистав (зокрема,  32 у Франції і 84 у Великобританії). Вистави 42-го сезону відвідали 185 677 глядачів. Представили 9 прем’єр. Театр власним коштом здійснив відцифрування партитур опери Юлія Мейтуса «Ярослав Мудрий» та балету Анатолія Кос-Анатольського «Сойчине крило».

Київський академічний театр юного глядача на Липках також серед «олімпійців». Цьогоріч тут зіграли 196 вистав. Заробили понад 4 мільйони  гривень. За шість місяців вистави  відвідали більше 20 тисяч глядачів. Хороші здобутки пояснюють новими формами роботи, креативним менеджментом. Оосбливо популярними  в  глядачів є вистави «Тореадори з Васюківки», «Привид замку Кентервіль», «Зоряний хлопчик» та інші.

Київський національний академічний театр оперети також на висоті. Є перевиконання фінансового плану на 6 мільйонів гривень. Колектив радує шанувальників захоплюючими виставами. Цьогоріч  уже відбулося дві прем’єри,  одна із яких – легендарний мюзикл «Чикаго» (неймовірна  історія про скандали, гріхи, корупцію та славу в поєднанні з пристрастю та коханням). А мюзикл «Тигролови» було названо в шортлисті Фестивалю-Премії «ГРА»-2024.

Заслухавши інформацію про діяльність театру, в комісії висловили побажання, щоб вільні кошти, які є в розпорядженні закладу, розміщували на депозитних банківських рахунках, адже це також приносить дохід.

Що цікаво, серед закладів мельпомени є колектив, який у комісії назвали «абсолютним олімпійським чемпіоном»! Це – Київський національний академічний Молодий театр. Структура його доходів така: всього 64 мільйони 500 тисяч гривень, із яких 24 мільйони – з бюджету, 40 мільйонів – власні надходження. Середня зарплата тут – 19 тисяч гривень. Здобутки пояснюють чітким бізнесовим планом, творчими новаціями.

За цей театральний рік до Молодого завітали 74 тисячі глядачів. На трьох сценах театру зіграли 509 вистав. Відбулося 5 прем’єр: «Кабаре», «Симулянти», «Декамерон», «Зілля», «Анархіст». Усі — аншлагові. Актори Молодого презентували українську культуру в світі, долучаючись до міжнародних фестивалів у Польщі, Німеччині, Словаччині та Україні.

Було заслухано також звіти про діяльність Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, Київського академічного театру ляльок, Академічного музично-драматичного циганського театру «Романс», колективу «Київ Модерн-балет», академічного театру «Актор». Вони також мають хороші здобутки і є чим похвалитися.

А як живуть невеликі театральні колективи? У деяких є проблеми різного гатунку.

Наприклад, у місті працює Театр на Солом’янці (раніше мав назву Київський камерний театр-студія «Дивний замок»). Після ребрендингу у 2021 році більш відомий як Київський камерний «Театр на Солом`янці». У першому півріччі колетив поставив дві прем’єри. Тут провели тендер на ремонт приміщення на суму 9 мільйонів 500 тисяч гривень. У театрі жаліються на «кадровий голод», і неспроста. Адже середня зарплата – 9 тисяч гривень.

Є свої труднощі і в діяльності Театру маріонеток. Тут відбувається процес значного кадрового оновлення. Середня зарплата – 10 тисяч гривень. На жаль, театр не має  власної сцени. Змушені грати вистави на чужих майданчиках. (До речі, «Київ Модерн-балет» також не має власного приміщення.)

Дивно, що впродовж років міська влада не допомогла зняти це питання з порядку денного. У фінансовому плані театру нема чим похвалитися. Адміністрація закдаду зазначила під час звіту, що театр «вирулює зі штопору». Очевидно, йдеться про фінансові показники. Закладу, як ми почули, втричі збільшили план із доходів. Тільки як заробити ці кошти, якщо, скажімо, дитячі вистави є сезонними? Якщо планові показники закладено нереальні, то їх варто корегувати, пропонують у комісії.

Богдан ТУР

Читайте також:  Стародавній собор отримав відреставрований символ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *