Операція в Курській області: в ISW дали чотири сценарії як може відреагувати РФ

Українські сили продовжують швидке просування в Курську область. Вони присутні в районах до 35 кілометрів від міжнародного кордону з Сумською областю. Аналітики Інституту вивчення війни розповіли про 4 сценарії, як може відреагувати на це РФ.

Як пишуть в ISW, Кремль майже напевно буде намагатися повернути під контроль територію в області, яку захопили українські війська, та зупинити просування ЗСУ вглиб Росії. Суттєве просування українських військових, стало б стратегічним ударом по багаторічних зусиллях російського диктатора Володимира Путіна, спрямованих на закріплення спадщини російської стабільності, безпеки і геополітичного відродження.

Головні сценарії реагування РФ, які назвали в ISW:

Сценарій 1: російське військове командування може прийняти рішення про використання наявних солдатів строкової служби, прикордонників Федеральної служби безпеки (ФСБ), Росгвардії та інших нерегулярних сил, які вже розгорнуті в зоні міжнародного кордону, щоб відкинути українські сили та захиститися від української операції в Курській області. 

Наразі в Курській області діють російські солдати строкової служби, прикордонники ФСБ і підрозділи чеченських підрозділів “Ахмат”, які діють при Міністерстві оборони. Російський блогер 8 серпня заявив, що іррегулярні формування ДНР, зокрема підрозділи “Дикой дивізії Донбасу”, бригади “П’ятнашка”, окремого гвардійського батальйону спеціального призначення “Арбат” і “Загін безпілотників “Нічні вовки” прибули до Курської області.

Сценарій 2: російське військове командування може прийняти рішення про використання існуючого Північного угруповання військ, розгорнутого вздовж російсько-українського кордону, для реагування на українську операцію в Курській області.

На початок травня 2024 року російське Північне угруповання військ мало приблизно 35 000 військовослужбовців у районі кордону в Курській, Брянській та Бєлгородській областях і, як повідомляється, мало намір створити у цьому районі угруповання чисельністю від 50 000 до 75 000 осіб. 

Сценарій 3: російське військове командування може передислокувати оперативні резерви, накопичені для запланованих наступальних зусиль на літо 2024 року, та/або відносно краще забезпечені та боєздатніші фронтові підрозділи в Курську область з інших місць на театрі дій.

Сценарій 4: російське військове командування може прагнути зберегти сили, які воно наразі приділило Курській області, але могло б передислокувати значну кількість авіації та ударних підрозділів у цей район, намагаючись покращити здатність Росії повернути територію.

Російська авіація в даний час здійснює звичайні бойові вильоти для ударів по передових і тилових українських позиціях по всій лінії фронту, і російське військове командування може спробувати задіяти наявні авіаційні засоби

У звіті також зазначається, що відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область та швидкість просування ЗСУ вказує на те, що українські сили “змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією”.

Зазначимо, що українські офіційні особи поки не прокоментували поточну операцію України в Курській області. При цьому американські офіційні особи зазначили, що триваюча операція України в Курській області не є порушенням обмежень США.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...