«Більшість лякає саме контракт»: військовий про складнощі з мобілізацією

Люди бояться, що після перемоги їх залишать в армії

Українці неохоче підписують контракти з ЗСУ, оскільки побоюються невизначеності терміну служби.

Таку думку озвучив в ефірі нового випуску Каштан.Інтерв’ю чинний військовослужбовець Антон Щадчинєв.

«Чому не хочуть оформлювати контракт – тому що якщо демобілізують у разі перемоги, є такий ризик, що ця людина, яка добровільно пішла в армію саме воювати, виконувати якісь бойові завдання, її просто залишать вже, наприклад, на час дії не воєнного стану, а особливого стану. Це інший режим, який там може бути 10 років, наприклад, якісь стабілізаційні заходи на деокупованій території. І тому дійсно так ті речі трішки лякають людей деяких», – пояснив військовий.

Водночас Щадчинєв високо оцінює механізм рекрутингу, який зараз запроваджується у ЗСУ.

«Я вважаю, що це дуже такий робочий механізм. Чому? Тому що в тебе є можливість все ж таки дійсно обрати ту професію, яку ти хотів би, чим ти хотів би займатися. Наприклад, якщо ти крутий айтішник – круто, йди, в нас є IT-війська. Якщо ти, не знаю, оператор відеокамери – та не питання, ти можеш впоратися з дроном», – сказав він.

Також військовий зазначає, що на сьогодні мобілізовані потрапляють на фронт вже більш-менш підготовленими для виконання бойових завдань.

«Зараз людина, коли мобілізують і надають три місяці підготовки, вона приходить з правильної військової підготовки, отримує оснащення, зброю, повністю уконтактовується. І вона в принципі вже приходить в підрозділ вже більш-менш підготовлена в моральному плані. Я скажу, що на початку дійсно, коли не було такої ще підготовки – це десь початок 23-го року, або середина 23-го року, коли пішли оці перші моменти, коли ловили людей, то, так, дійсно, з ними було дуже важко працювати, і це десь уходило до місяця, а інколи навіть більше часу», – згадує Щадчинєв.

За його словами, колись він для себе ділив мобілізованих на чотири категорії.

«Перша – ті, які одразу прийшли з перших днів на війну. Тобто, це мегамотивовані. Друга – теж мотивовані люди, але вони прийшли і їм не дали можливість вступити до війська. Сказали: «Ми вам перетелефонуємо», але вони за літо 22-го року вже до війська вступили. Третя – це більш такі інертні, які кажуть: «Прийде повістка – я піду служити». В принципі, теж дуже приємно з ними працювати. Ну і четверті – яких дійсно виловлюють повсюди. З ними інколи трапляється таке, що з ними трудно працювати, тому що людина демотивована, і доводиться застосовувати дисциплінарних зусиль, щоб її змусити виконувати свої завдання. Ми всі якимось колективом виконуємо всю роботу. Якщо якийсь гвинтик не буде це робити, то вся машина, наш колектив зламається. І коли це все пояснюється, то робота починається. Але це ж знову ж таки час», – каже військовослужбовець.

Дивіться повністю розмову з Антоном Щадчинєвим у новому випуску Каштан.Інтерв’ю.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *