В Україні виявили новий штам коронавірусу FLiRT

В Україні зареєстровано три випадки захворювання новим штамом коронавірусу FLiRT. Це субваріант коронавірусу Omicron.

Як повідомили в МОЗ, три випадки виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області. Захворіли дві жінки та чоловік старше 60 років.

Вже відомо, що штам FLiRT походить від варіанту Omicron. Через особливі мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та ухиляється від імунної відповіді. Це означає, що FLiRT швидше вражає ослаблений імунітет, і захворіти можуть навіть ті, хто раніше вакцинувався. Проте, набутий імунітет після вакцинації знижує ризик ускладнень під час хвороби.

ВООЗ поки не надає конкретної оцінки небезпеки нового штаму, але зазначає, що він потребує моніторингу на національному рівні. Поточні дослідження показують, що наявні вакцини, включаючи бустери, залишаються ефективними у захисті від важких форм COVID-19, хоча не можуть повністю запобігти зараженню новим штамом.

Нагадуємо, що вакцинуватися можна в пунктах щеплення або амбулаторії через запис у свого сімейного лікаря. Медичні працівники використовують омікрон-специфічні вакцини (виробник «Pfizer») для дорослих і дітей. Інформацію про найближчий пункт вакцинації, їхні адреси та графік роботи можна дізнатися, зателефонувавши до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...