Карта бойових дій в Україні 3 серпня

Сьогодні, 3 серпня, в Україні розпочався 892-й день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 3 серпня.

Командувач Об’єднаними силами Збройних сил України та угрупуванням військ «Хортиця» бригадний генерал Андрій Гнатов підкреслив, що Росія докладає зусиль, щоб змусити Україну направити сили, що є у неї, на поточні оборонні операції, щоб не допустити накопичення українських ресурсів для майбутніх контрнаступальних операцій.

Бої тривали на північ від Харкова в районі Глибокого та Липців та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська та Тихого 1 та 2 серпня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські блогери заявили, що українські сили нещодавно втратили позиції у Вовчанську і що українські сили намагаються досягти східної околиці Вовчанського агрегатного заводу та утримати позиції у західній частині об’єкту. Українська Харківська група військ повідомила 2 серпня, що російські війська найбільш активні у Вовчанську та проводять евакуації та внутрішні ротації на передових позиціях у населеному пункті. Повідомляється, що підрозділи російської 83 повітряно-десантної бригади (ВДВ) діють на півночі Харківської області.

Генеральний штаб України повідомив, що 1 та 2 серпня російські війська продовжували наступальні операції на південний схід від Куп’янська в районі Піщаного, Стельмахівки та Андріївки, а також на північний захід від Кремінної в районі Макіївки, Невського та Торського, проте жодних підтверджених змін на лінії фронту був. Командир українського батальйону, що діє уздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Кремінна, повідомив 2 серпня, що російські війська останнім часом активізували наступи в районі Макіївки і просуваються в цьому районі. Командир батальйону заявив, що російське військове командування, можливо, нещодавно перекинуло до цього району додаткові сили та техніку.

Російські війська продовжували наступальні операції на Сіверському напрямку на схід від Сіверська в районі Верхньокам’янського; на південний схід від Сіверська в районі Івано-Дар’ївки, Виїмки та Спірного; та на південь від Сіверська в районі Переїзного 1 та 2 серпня. Міністерство оборони Росії опублікувало 2 серпня кадри, на яких нібито видно, як підрозділи 106 повітряно-десантної (ВДВ) дивізії Росії захоплюють кілька позицій в районі Переїзного.

Російські війська нещодавно просунулися в районі Торецька та продовжили наступальні операції у цьому районі 2 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися в центральному районі Ню-Йорка (на південь від Торецька), а російський блогер заявив, що російські війська просунулися далі на північ у центрі поселення. Російський блогер заявив, що українські війська успішно контратакували в центральному районі Ню-Йорка та захопили невказану кількість російських військовослужбовців, хоча ISW не спостерігав ширших повідомлень чи підтверджень цієї заяви. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 серпня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися в південно-західному районі Залізного (на південний схід від Торецька), а російський блогер заявив, що російські війська просунулися далі до південно-західної околиці поселення. Російські блогери заявили, що російські війська також просунулися в районі Дружби (на схід від Торецька) і що російські війська намагаються оточити українські війська на обмежених позиціях між Нью-Йорком та Залізним.

Російські війська нещодавно просунулися на північний захід від Авдіївки і, як повідомляється, 2 серпня досягли додаткових успіхів у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 2 серпня, показують, що російські війська просунулися вздовж вітрозахисних смуг на південь від Вовчі (на північний захід від Авдіївки), а російські блогери заявили, що російські війська просунулися на полях на захід від населеного пункту. Російські блогери заявили, що російські війська, що діють на північний захід від Авдіївки, просунулися в полях на південний захід від Тимофіївки та Прогресу та увійшли до південно-східної Іванівки. Російський блогер заявив, що російські війська також просунулися до західного Бажаного (на північний захід від Авдіївки).

Російські війська досягли своєї давньої тактичної мети — вийти на шосе O-0532 і перерізати українську наземну лінію зв’язку (GLOC), що з’єднує Вугледар і Костянтинівку (обидва на південний захід від Донецька), але російські позиції вздовж шосе, ймовірно, не передвіщають чи швидших російських успіхів у цьому районі. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, показують, що російські війська нещодавно просунулися та захопили ділянку шосе O-0532 на південний захід від Костянтинівки.

За повідомленнями, російські війська просунулися в інших місцях на південний захід від Донецька на тлі російських наступальних операцій, що продовжуються, на захід і південний захід від Донецька 2 серпня. Російський блогер заявив, що російські війська просунулися на полях на південь від Перемоги (на південний захід від Донецька), хоча ISW не бачив підтвердження цієї заяви. Російські війська продовжили наступальні операції на захід від Донецька в районі Красногорівки та на південний захід від Донецька в районі Парасковіївки та Костянтинівки 1 та 2 серпня.

Обмежені позиційні бої тривали на заході Запорізької області в районі Роботино, Малої Токмачки (на північний схід від Роботино) та Вербового (на схід від Роботино) 1 та 2 серпня. Деякі блогери стверджували, що російські війська захопили кілька українських позицій у районі Роботино та Малої Токмачки, але ISW не спостерігала візуального підтвердження російських успіхів у жодному з цих районів.

Російські війська продовжили обмежені наземні атаки на східному березі (лівобережжі) Херсонської області, у тому числі в районі Кринок, 2 серпня, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Повідомляється, що особовий склад 24-го мотострілецького полку (70-та мотострілецька дивізія, 18-а загальновійськова армія [САА], Південний військовий округ [ПВЗ]) скаржиться на повсюдне використання українських безпілотників на Херсонському напрямку.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...