Карта бойових дій в Україні 2 серпня

Сьогодні, 2 серпня, в Україні розпочався 891 день повномасштабної війни з Російською Федерацією. Російські війська наступають по всій лінії фронту, а ЗСУ намагаються зупинити наступ.

Vgorode публікує карту бойових дій Інституту вивчення війни (ISW) за даними 2 серпня.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Україна не піде на компроміс зі своїм суверенітетом та територіальною цілісністю в обмін на дипломатичний вихід з війни через вторгнення Росії. Зеленський заявив під час інтерв’ю французьким ЗМІ 1 серпня, що Україна готова добиватися дипломатичного рішення з Росією, але Україна ніколи не піде на територіальні поступки заради цього. Зеленський наголосив, що український уряд не має права в односторонньому порядку відмовлятися від української території, заявивши, що це порушить українську конституцію, оскільки це рішення має враховувати волю українського народу.

Бої тривали на північ від Харкова в районі Глибокого та на північний схід від Харкова в районі Вовчанська та Тихого 31 липня та 1 серпня, але підтверджених змін на лінії фронту не було. Російські блогери заявили 1 серпня, що російські війська відновили обмежені позиції у центрі Вовчанська (на північний схід від Харкова). Російські блогери заявили, що російські війська відобразили українські контратаки у районі Глибокого 1 серпня. Повідомляється, що підрозділи російської 138-ї мотострілецької бригади (6-а загальновійськова армія [CAA], Ленінградський військовий округ [LVO]) діють у Вовчанську, а підрозділи 83-ї повітряно-десантної бригади (ВДВ) діють на півночі Харківської області.

Російські війська нещодавно просунулися на південний захід від Сватового на тлі наступальних операцій, що продовжуються, вздовж лінії Куп’янськ-Сватово-Кременна 1 серпня. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, вказують на те, що російські війська нещодавно просунулися на схід від Надії (на південний захід від Сватового). Російський блогер заявив, що російські війська також просунулися на південний схід від Сіньківки (на північний схід від Куп’янська), хоча ISW не бачив підтвердження цієї заяви. Російські війська продовжували наступальні операції на північний захід від Сватового в районі Степової Новоселівки, Берестового, Піщаного, Колісінківки, Стельмахівки та Андріївки; на південний захід від Сватового в районі Новосергіївки; на північний захід від Кремінної в районі Макіївки та Невського; та на захід від Кремінної в районі Торського 31 липня та 1 серпня.

Російські сили на Сіверському напрямку, як повідомляється, борються з величезним переважанням українських безпілотників на цій ділянці фронту. Російський блогер заявив 1 серпня, що ситуація на Сіверському напрямку “катастрофічна” і що російські сили зазнають великих втрат через використання українських безпілотників, що стримує російський наступ. Український генеральний штаб повідомив, що російські сили безуспішно атакували на схід від Сіверська в районі Верхньокам’янського та на південний схід від Сіверська в районі Виїмки, Спірного та Івано-Дарівки 1 серпня. Повідомляється, що підрозділи російської 106 повітряно-десантної (ВДВ) дивізії діють на південь від Сіверська в районі Переїзного.

Російські війська нещодавно трохи просунулися на захід від каналу Сіверський Донець – Донбас на північ від Часового Яру. Геолокаційні кадри, опубліковані 1 серпня, показують, що російські війська просунулися далі на захід через канал у районі, де він проходить під землею, на північ від Жовтневого мікрорайону Часового Яру. Український головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що поблизу каналу тривають запеклі бої. Російські блогери продовжували стверджувати, що російські війська зміцнюють позиції на околицях Жовтневого та Нового мікрорайонів у східній частині Часового Яру, хоча ISW поки не спостерігала візуального підтвердження російських військ, які діють у цих районах.

За повідомленнями, 1 серпня російські війська просунулися у напрямку Торецька, але ці поступи залишаються непідтвердженими. Російські блогери стверджують, що російські війська просунулися в районі Залізного (на південний схід від Торецька) та захопили терикон Артема на околиці між Залізним та Торецьком. Російські джерела стверджують, що російські війська також захопили нові позиції, у тому числі на деяких заводах та промислових територіях у центральній частині Нью-Йорка (на південь від Торецька). Однак ISW поки не спостерігала візуального підтвердження жодної з цих заяв. Повідомляється, що підрозділи 1-го армійського корпусу т.зв. Донецької Народної Республіки (АК ДНР), включаючи 132-ю та 9-ту мотострілецькі бригади, продовжують діяти поблизу Торецька.

Російські війська продовжували наступальні операції на схід від Роботино в районі Вербового і на північний схід від Роботино в районі Малої Токмачки на заході Запорізької області 1 серпня, але підтверджених змін лінії фронту в цьому районі не було. Російський військор заявив, що російські війська просунулися в районі завширшки чотири кілометри і глибиною до 800 метрів на північний захід і захід від Роботино. Повідомляється, що підрозділи російської 69-ї бригади прикриття (35-а загальновійськова армія [CAA], Східний військовий округ [EMW]) діють на запорізькому напрямку.

31 липня та 1 серпня російські війська продовжили наземні наступи на східному березі (лівобережжі) Херсонської області та на островах у дельті річки Дніпро, проте лінія фронту не змінилася.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...