«Люди почали пропонувати допомогу»: як українські підприємства відновлюються під час війни

Дивіться історії тих, хто не склав руки, в премєрному  випуску проєкту «Каштан. Бізнес»

До війни український виробник Lifestylecamper Group займався виготовленням кемперів – компактних автопричепів, які дозволяють комфортно відпочивати на природі. Буквально перед повномасштабним вторгненням власники бізнесу придбали земельну ділянку в Горенці під Києвом, щоб розширити виробництво. Але наприкінці лютого 2022 року Горенка опинилася на шляху російських окупантів, які намагалися захопити Київ.

Наш новий YouTube-проєкт «Каштан.Бізнес» розповідає історію українського виробника, якому довелося відновлювати свою справу фактично з нуля.

«Його розірвало просто на дрантя»

Генеральний директор компанії Анатолій Бурбеза показує журналістам складські приміщення в  Горенці, які потрапили під мінометний обстріл на початку повномасштабної війни.

Пошкоджені приміщення. Фото: Каштан NEWS

«В перший склад і перші двері прийшли міна з тої сторони, і там штук шість лягло за паркан. Його розірвало просто на дрантя, цей склад, він ще валяється кусками по сусідах», – каже Анатолій.

Ще одна міна вибухнула просто на даху будівлі.

«Вона не змогла пробити дах, і добре, що не змогла. Ось ворота були винесені, всі комунікації – все було пробито: опалення, підйомники, електрика, пневматика теж були розбиті, і по факту вся система кондиціонування приміщень. Це те, що ми вже відновили», – зазначає гендиректор.

Фото: Каштан NEWS

Два інші склади постраждали менше, тому виробник сподівається через певний час також їх відновити. Однак, скоріш за все, остаточна відбудова розпочнеться вже після завершення війни.

«Після перемоги будемо далі відновлювати, бо довелося використати залишки кредиту в будівництво, щоб перекрити це все», – Анатолій показує на вже відновлену будівлю.

Зроблено в Україні

Однак, незважаючи на всі втрати, Lifestylecamper відновив свою роботу вже навесні 2022 року.

Фото: Каштан NEWS

«Як тільки почалось вторгнення, до нас зразу звернулася купа наших дилерів – а ми постачаємо в 26 країн світу причепи. Люди почали пропонувати свою допомогу, і вона була різною: хтось пропонував гроші, хтось пропонував якісь матеріали, хтось –генератори», – розповідає Анатолій Бурбеза.

До повномасштабної війни компанія активно розвивала дилерську мережу за кордоном. Сьогодні вона має дилерів у країнах Балтії, Польщі, Німеччині, Швейцарії, Норвегії, Італії, Іспанії та навіть у Новій Зеландії.

«У нас збільшувалися об’єми в Європі, попит збільшувався. В принципі, європейці вважають нас дуже якісним продуктом. Вони спочатку не розуміли, що UA – це точно Україна. Оце було в них якийсь такий розрив шаблонів», – каже Юлія Шаповалова, генеральна директорка торгового дому Lifestylecamper Group.

У компанії з гордістю зазначають, що навіть після повномасштабного вторгнення жоден  із  клієнтів не відмовився від співробітництва і не скасував замовлення.

«Нас це спонукало. 11 квітня (2022 року, – ред.) ми запустилися, і ми почали відвантажувати з проспекту Перемоги, бо в нас було практично продано на рік вперед. І паралельно відновлювати будівлю саме тут, в Горенці», – розповідає Юлія.

Фото: Каштан NEWS

«Кожен кемпер – як дитина»

Кемпери, які виробляє Lifestylecamper, складаються з кузова-спальні, багажника для зберігання речей та мінікухні з газовою плитою і мийкою.

«Коли ми з Анатолієм відправляємо наші кемпери з виробництва, ми з ним сміємося, бо кожен кемпер – як дитина, покидає наше виробництво», – зізнається Юлія.

Компанії пропонували перевести виробництво до Словаччини, але власники вважають, що український продукт має створюватися лише в Україні.

«Головне – це руки, головне – це якість. Тому, як можна забрати звідси продукт і збирати його там? Це буде вже інший продукт абсолютно, тому ми прийняли рішення, що ми можемо займатися розвитком, платити тут податки і давати людям робочі місця», – пояснює Анатолій Бурбеза.

Фото: Каштан NEWS

Нині  виробники планують збільшити свою лінійку кемперів.

«Це, можливо, буде дві-три нові  моделі. Сподіваюся, що ми щось будемо презентувати навіть в цьому році. Ну, і плануємо на 2025 рік теж показати новинки на виставці в Дюссельдорфі», – каже Юлія.

Детальніше історію виробництва, яке зуміло відновитися фактично з руїн, дивіться у прем’єрному випуску «Каштан.Бізнес».

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *