Колекція кінопостерів від IQOS та Одеського міжнародного кінофестивалю: надихнулися ідеями українського монументального мистецтва

На відкритті ювілейного 15 Одеського МКФ IQOS разом з організаторами презентували колекцію незвичних кінопостерів — ілюстрації для них створили за мотивами ідей мозаїки, барельєфів, вітражів зі старих українських кінотеатрів.

Складно уявити кіно без великих екранів, зручних крісел та хрусткого попкорну. Можна, але навіщо. Кінотеатри в Україні з’явилися ще в кінці 19 століття та популярні й досі. Авжеж зараз вони стали більш технологічними. Проте старі кінотеатри — це ще й частина нашої історії. Фрагменти української культури можна побачити буквально на їхніх стінах.

Тож IQOS та ОМКФ знайшли мистецтво там, де часом його не шукаєш, і перенесли на постери. Колекцію готували спеціально до Одеського кінофестивалю, адже цього року велика частина програми присвячена історії розвитку українського кіно.

Зображення для кінопостерів створив ілюстратор Діма Котляр. Кожен постер — це унікальний малюнок за мотивами ідеї мозаїки, барельєфу чи вітражів, що прикрашають стіни старих кінотеатрів в різних містах України. Усього в колекції 5 кінопостерів і назвали їх відповідно до того міста, де знаходиться пам’ятна будівля.

Постер «Як у Києві» створили, надихаючись ідеєю мозаїки «Краків’яни і Гуралі» з колишнього київського кінотеатру «Краків». Зараз у будівлі розташувався культурний кластер «Краків». У 2019 році приміщення реставрували і мозаїку, на жаль, не зберегли. Тож пам’ять про неї закарбували ще й на папері.

Ілюстрація на постері «Як у Харкові», натхненна ідеєю харківської мозаїки, що з 1963 року прикрашає фасад ККЗ «Україна». Цю будівлю теж нещодавно реставрували і мозаїку зберегли. На ній зображені особливі символи Харкова — Держпром, парк, кінострічка, променисте сонце, та жінка з роялем.

Постер «Як в Одесі» — ілюстрація за мотивами ідеї барельєфу з Одеського театру музкомедії, який також ще і є домом ОМКФ. Цей барельєф з танцівницями прикрашає будівлю театру з 1971 року.

Постер «Як в Ужгороді» натхненний концептом зображення з вітражів колишнього кінотеатру «Комсомолець», що в Ужгороді. Унікальні вітражі збереглися й до сьогодні, тож їх можна побачити наживо — вони прикрашають вікна у холі на другому поверсі будівлі.

На постері «Як у Маріуполі» зображення, яке Дмитро створив за мотивами ідеї великого мозаїчного панно з Кобзарем з маріупольського кінотеатру ім. Т. Г. Шевченка. Кінотеатр зруйновано, але зустрічалися фото, де стіна з мозаїкою була вціліла.

Колекція постерів була висталена під час 15 ОМКФ в Будинку Кіно.

No votes yet.
Please wait...