500 000 для двох «золотих» начальників

Керівники метрополітену і «Київпастрансу» при звільненні одержали по чверть мільйона гривень

Нинішньою весною, в березні, звільнили начальницькі крісла керівники двох найбільших комунальних підприємств столиці, монополістів – Віктор   Брагінський та Дмитро Левченко. Перший пішов із посади начальника КП «Киівський метрополітен», а другий залишив «портфель» генерального директора КП «Київпастранс». Брагінський також склав мандат депутата фракції «УДАР» у Київраді.

Автобус “Київпастрансу”. Фото: Каштан News

Думали, що заякорилися на десятиліття

Вони залишили свої мебльовані службові кабінети не з доброї волі. Адже могли б ще роками правити цими стратегічними монополіями. Бо обидва були в особливій кадровій обоймі Віталія Кличка – він їм дуже довіряв. Обидва були на своїх тронах майже десять років. Заякорилися тут дуже міцно, здавалося б, на десятиліття, адже нічого й нікого не боялися. Висока індульгенція вселяла в їхні душі надію, що всі найкрутіші шторми обійдуть їх стороною. 16 липня 2014-го Кличко призначив Брагінського начальником Київського метрополітену, а Левченко очолював  «Київпастранс» із вересня 2016-го.

Віталій Кличко та Віктор Брагінський. Фото: з відкритих джерел

Брагінського обрали до Київської міської ради 9 скликання  2020 року як другий номер у списку партії «УДАР» у  Подільському районі. Рух «Чесно» зазначав, що Брагінський використовував  метрополітен під час передвиборчої кампанії, агітуючи за себе та інших однопартійців. А подібна лояльність не забувається тими, в кого ти «під крилом». До речі, серед особливостей декларації за 2019 рік активісти «Чесно» виокремили таку деталь: сайт НАЗК підрахував, що заощадження Брагінського  в готівці перевищують 5 мільйонів гривень.

Віктор Брагінський. Фото з соціальних мереж

Життєва стежина вивела на шлях безбідного існування й Дмитра Левченка. Одержавши в 2012 році диплом магістра в Київському міжнародному університеті, працював дрібним менеджером, а потім – дуже стрімкий злет, на вершину підприємства, яке оперує сотнями мільйонів бюджетних гривень. 

Дмитро Левченко. Фото: kyivcity.gov.ua

Потрапити на зірковий комунальний олімп може не кожен, навіть найздібніший клерк. Власне, це неможливо, особливо коли є радники-мільярдери, коли  в столиці правлять некороновані тузи сфери забудови міста, коли на всі фінансові потоки поставлені «смотрящі».

Хтозна, можливо, доля повернула Левченка на таку успішну дорогу тому, що на ній уже твердо стояв, спираючись на свої потужні  політичні та бізнесові зв’язки, його тесть – Роман Сергійович Романюк, близький соратник Віталія Кличка. В  2009 – 2010 роках був головою політичної партії «Нова Країна», яку перейменували в «УДАР». Згодом був народним депутатом України (ВР сьомого та восьмого скликань). До парламенту сьомого скликання (2012 -2014 роки) Романюк  пройшов від  «УДАРу», в лавах якого перебуває й нині.

Не чужим є Романюк і в Київраді: ще в 2008-2012роках був депутатом, обраним від «Блоку Віталія Кличка». В 2020-му потрапив до Київради від «УДАРу» (був на чільному шостому місці в партійному списку).

Про «кроликів із капелюха»

Але нинішньої весни гримнуло так, що ані могутній Романюк, ані хтось інший не зміг відвести грозові хмари від Брагінського та Левченка.

14 березня журналісти «Bihus.Info»  опублікували розслідування про Віктора Брагінського. За їхніми даними, мати-пенсіонерка Брагінського скуповує дорогі квартири, а «не зовсім колишня дружина-мільйонерка» будує дачу в Козині. Вони також з’ясували, що сестра Брагінського купила в нього «землю з космічною націнкою».

Команда «Bihus.Info»  оприлюднила ще одне розслідування, в якому йшлося про те, що Київський метрополітен роками укладав контракти на сотні мільйонів гривень з оточенням Брагінського.

14 березня Київський міський голова Віталій Кличко розмістив у Фейсбуку допис:

«Злий вечір. З неприємними, скажемо так, відкриттями для мене… Висновок. Віктор Брагінський буде відсторонений від виконання обовʼязків директора столичного метро. Або не пручатиметься і сам напише заяву на звільнення. А далі фактами, оприлюдненими в розслідуванні журналістів Bihus info, мають займатися відповідні органи. Правоохоронні. З філософського: всім в душу не заглянеш. Але, коли тобі брешуть в очі, а за спиною дістають кроликів з капелюха, – виглядає це надто погано. І не тільки по відношенню до мене особисто, а по відношенню до киян».

Кияни відреагували на «злі» розмірковування мера великою кількістю коментарів: іронічних, критичних, і не менш злих. Зокрема, Tetyana Başol зазначає:

«Прямо злий вечір. Сюрприз сюрпризів. Брагінському дали змогу звільнитись, щоб по звільненню відпускні та інші «плюшки» нарахувати».

Одразу скажемо, «плюшки» для Брагінського підготували смачні.

Щасливої дороги з повними гаманцями

Редакція «Kаштан NEWS» направила інформаційний запит до КМДА з проханням повідомити, яку суму одержав Брагінський при звільненні з роботи. Заступник начальника КП «Київський метрополітен» Дмитро Пінчук надіслав нам офіційну відповідь, з якої ми дізналися, що в березні 2024 року Брагінському було виплачено 268 тисяч 753 гривні зарплати (з урахуванням компенсації за невикористану відпустку).

У цій відповіді також повідомляється, що в січні-лютому 2024-го Брагінський одержав 108 тисяч 91 гривню зарплатні, в лютому також – 108 тисяч 91 гривню.

За даними метрополітену, в 2023 році Брагінський щомісяця здебільшого одержував по 108 тисяч гривень зарплатні.

У січні 2023 року керівнику столичної підземки виплатили всього 59 тисяч 97 гривень. Власне, це була найменша сума торік. У 2023-му щомісяця його заробітна плата становили: лютий  – 108 тисяч 91 гривня, березень – 99 130 гривень, квітень – 108 91 гривня, травень – 146 792 гривні, червень – 74 013 гривень, липень –  108 091 гривня, серпень – 136 272 гривні, вересень – 77  670 гривень, жовтень – 108 691 гривня, листопад – 108 691 гривня.

Непогано. І це враховуючи, що метрополітен є збитковим. Наш сайт уже  розповідав,  що в 2021 році метрополітен мав колосальні збитки – 1 мільярд 529 мільйонів гривень, у 2022-му – 908 мільйонів 700 тисяч гривень. Фінансова ситуація не поліпшилася й у першому кварталі 2023 року – підприємство зазнало збитків на 501 мільйон гривень.

Подумаєш, збитки. Власний гаманець, комбінації з нерухомістю, підрядами, контрактами – ось дивовижна планета, на якій живуть чимало начальників київських комунальних підприємств. На зарплаті Брагінського не відобразилася й торішня надзвичайна подія в метро, коли водою стало затоплювати перегінний тунель між станціями «Либідська» і «Деміївська». На ліквідацію наслідків цього лиха вже  витрачено  сотні мільйонів гривень.

Ремонт тунелю між станціями метро “Деміївська” та “Либідська”. Фото: КМДА

Але ж колишній керівник метрополітену все одно залишився «в шоколаді». А на прощання міська влада дозволила для нього рясний фінансовий дощ – чверть мільйона гривень. Це ж не зарплата машиніста потяга метро і не слюсаря. Це – привілей для тих, хто «на троні».

Цього року керівник  метрополітену задекларував, що має готівкою 125 тисяч 200 доларів США, 10 тисяч євро, 1 мільйон 700 тисяч гривень. Ще 86 тисяч 400 гривень зберігає на депозиті в Ощадбанку, 15 тисяч 818 гривень – в Укрсиббанку.

Життя вдалося. А те, що за десять років у столиці не збудовано жодної станції метро – питання вже не до Брагінського. І йому, мабуть, байдуже, чи є злість на обличчі у Кличка  і хто там «діставав кроликів з капелюха». Головне – є мільйони.  

Меру радять «заглядати в душу» всім іншим

А що пишуть у соцмережах кияни? Ось Сергій Грішин апелює до мера:

«Ви призначили Брагінського керувати метрополітеном у червні 2014-го. 10 років не помічали розкішного життя підлеглого, який керує збитковим КП? Це ваша людина, він проводив комбінації від вашого імені, не треба тепер окуня рубати».


Наталія Українська
:

«Наполегливо раджу просто зараз починати «заглядати в душу»  всім іншим. І з великим подивом дізнатись, скільки ваші підлеглі «заробляють». А скільки заробляють депутати від вашої партії, пане мер! Дивитись – не передивитись».

Вікторія Дергаусова:

«В душу не заглянеш, а навідатися до підлеглих, побачити як вони живуть, на чому їздять та де відпочивають можна».

Oleksandr Vasyliev:

«А скільки неймовірних відкриттів чекає вас, пане мер, у столичній медицині! Це ж навіть словами не описати. Це навіть буде крутіше за метрополітен».

А тепер – про зарплату Дмитра Левченка. Він колись написав у Фейсбуку, щоб сподобатися ще більше Кличку, що «рухається УДАРно».

Фото: КМДА

Так, у нього все «ударно» навіть після звільнення. Адже Левченко, як і Брагінський, поклав у гаманець солідну суму при звільнення з роботи. Директор з економіки та фінансів «Київпастрансу»  Антоніна Старостенко на інформаційний запит нашої редакції відповіла: в березні Левченко одержав 239 тисяч 593 гривні (в тому числі компенсація відпустки при звільненні – 202 тисячі 709 гривень 89 копійок).

Як бачимо, й для Левченка щедрою виявилася міська влада. Ось тобі чверть мільйона гривень, так би мовити, на прощання. І кого хвилює, що в першому кварталі 2023-го «Київпастранс» був збитковим?!

Кого хвилює, що на комунальному підприємстві виник гострий дефіцит фахівців робітничих професій?! Відсоток нестачі кадрів сягає вже 27. Про це повідомляє КП «Київпастранс». Наразі є понад 1500 вакансій за різними напрямами.

Не поспішають сюди працевлаштовуватися. Низькі зарплати – одна з причин. Зате начальство дуже гарно почувається. Воно бере приклад з Левченка, Брагінського, інших… Головне – потрапити під патронат першої особи у Києві.

Богдан ТУР

Читайте також: НА ТРОНІ В МЕТРОПОЛІТЕНІ. ЯК ЖИВЕ НАЧАЛЬНИК СТОЛИЧНОЇ ПІДЗЕМКИ

«ЗОЛОТИЙ ХЛОПЧИК» З «КИЇВПАСТРАНСУ»

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *