Тендери: чужі тут не ходять

Тендери в Києві

Мільйонні підряди зазвичай дістаються одним і тим же фірмам

Щедрі підряди на мільйони гривень з міського бюджету «золотим дощем» падають на одні й ті ж фірми. Хоч деякі з них мають мізерний статутний фонд, однак беруться за підряди на великі суми. Чому так?

Наприклад, підрядником Науково-дослідного інституту соціально- економічного розвитку міста, який очолює Сергій Павловський, дуже часто виступає ТОВ «Перша рейтингова система». В 2022 році ця фірма взяла участь у п’яти тендерах Інституту, одержавши замовлень більш ніж на мільйон гривень. У 2023-му їй дісталося два підряди: на 720 тисяч  і на 610 тисяч гривень. 19 березня 2024 року вона взялася за роботу вартістю 530 тисяч гривень. Часто компанія є лише однією учасницею торгів.

Віталій Кличко і Сергій Павловський
Мер Віталій Кличко і Сергій Павловський, 2021 рік. Павловського відзначено з нагоди Дня місцевого самоврядування. Фото: vechirniy.kyiv.ua

Цього місяця, 5 червня, на сайті закупівель Прозорро розміщено інформацію про нові торги Інституту під заголовком: «Проведення польового дослідження «Оцінка якості обслуговування відвідувачів центрів надання адміністративних послуг міста Києва» та узагальнення його результатів». За цю роботу комунальне підприємство готове розщедритися на мільйон 20 тисяч гривень. Як ви думаєте, в кого найбільші шанси одержати «смачне» замовлення? Звичайно, у  «Першої рейтингової системи», яка є єдиним учасником торгів – вона запропонувала ціну на 8 тисяч гривень менше стартової.

Screenshot

Як розповідали «Наші гроші» у 2021 році, «столична «Перша рейтингова система» належить Олександру Іванченку та директору Дмитру Солдатову. Ці двоє також володіють ТОВ «Перша деревопереробна компанія» разом із Владиславом Василенком і Дмитром Дмитруком. Крім того, Солдатов є засновником ТОВ «Рейтингове агентство «Євро-Рейтинг» разом із Григорієм Перервою, а Іванченко – ГО «Всеукраїнська ліга здоров’я» разом  із Русланом Романишиним, Ксенією Биковою, Даніелем Карабаєвим, Андрієм Пендальчуком та Євгенієм Пендальчуком.

Чи мають змогу інші брати участь у дослідженнях за бюджетні кошти? Є такі, поодинокі, факти. Скажімо, у березні 2024-го оголосили тендер: «Збір первинної соціологічної інформації по темі «Визначення стану розвитку інститутів громадянського суспільства в місті Києві у воєнний період». Вартість – 651 тисяча 400 гривень. Учасниками стали ТОВ «Дослідницька компанія «Соціополіс», а також ТОВ «Інфо сапієнс». І ось що цікаво: «Соціополіс» узялася виконати підряд за 626 тисяч 900 гривень, а конкуренти – за 626 тисяч 946 гривень. Перемогу в конкурсі святкувала «Соціополіс», яка запропонувала на 46 (!) гривень менше. Бачте, як «напружено» проходив аукціон, як «безкомпромісно», що називається, до останньої гривні «торгувалися» учасники!

Screenshot

Не хочеться думати про створення видимості конкуренції, але такі підозри закрадаються небезпідставно. Загалом, незалежні аналітики наголошують на досить поширеній тенденції тендерних справ у столиці – один з учасників заздалегідь знає, що програє конкурс на користь конкретної компанії.

Подивімося на інше комунальне підпиємство – «Київводфонд» (керує Світлана Козловська). В  2023 році замовлення за спрощеною процедурою закупівель на суму понад 7 мільйонів гривень на ремонт 26-ти столичних бюветів дісталося ТОВ «Буд Олімп Строй», розмір статутного капіталу якого складає 50 тисяч гривень, інформує Yucontrol . Підприємство, бенефіціаром якого є киянин Сергій Сергійович Притула, було здебільшого єдиним учасником торгів. Воно і минулими роками одержувало «жирні» підряди від «Київводфонда».

Ремонт бюветів
Ремонт бюветів. Фото: КМДА

Раніше про тендерні успіхи «Буд Олімп Строй» розповідали «Наші гроші». Так, у 2021 році видання повідомило, що в столиці за 21 мільйон виконали реконструкцію перинатального центру. Комунальне підприємство «Інженерний центр» у той період замовило ТОВ «Абсолют-Клімат» реконструкцію будівель Київського міського перинатального центру. З 2017 року фірма виграла тендерів на 1,05 млрд гривень. На торгах єдиним конкурентом ТОВ «Абсолют-Клімат» було ТОВ «Буд Олімп Строй» Сергія Притули, чия пропозиція була вищою на 20 тисяч гривень. Фірми не торгувалися під час аукціону.

За дними видання КиївВлада, протягом травня 2024 року «столичні розпорядники бюджетних коштів зробили замовлень на 2,71 млрд гривень. Серед іншого, гроші спрямовували на ремонти, асфальт та бруківку, ліки та медобладнання, путівки для дітей…

Протягом травня 2024-го бюджетні покупки Києва реалізовувалися через 386 замовників – комунальні підприємства, установи, служби та центри, департаменти КМДА, управління РДА. Підрядниками в столиці обрали 2124 компанії та ФОПи.

Чималі суми бюджетних коштів витрачає «Київзеленбуд». Левова частина грошей йде на ремонт, благоустрій парків та скверів. Ось, приміром, у травні 2024-го провели тендер: «Капітальний ремонт дитячого та спортивного майданчиків в парку «Юність» в Солом’янському районі». Виграла фірма  «Регіон 11», запропонувавши за роботу 343 тисячі гривень. Вона була єдиною учасницею торгів.

Screenshot

У травні 2024-го ФОП Трофіменко Дар’я Геннадіївна виграла тендер з розроблення проєктної документації: «Капітальний ремонт скверу між вулицями Краснова та Мирослава Поповича у Святошинському районі». Вартість – 575 тисяч 711 гривень. Конкурентів у конкурсі не було, оскільки підприємиця була єдиною учасницею.

Ще один травневий підряд також вдалося виграти пані Трофіменко – «розроблення проєтної документації: «Капітальний ремонт скверу на вулиці Митрополита Шептицького Андрія, 5 у Дніпровському районі». Вартість – 698 тисяч 482 гривні.

Складається враження, що «Київзеленбуд» відкрив якусь щедру скриню  травневих тендерів. За розроблення проєктної документації: «Капітальний ремонт скверу на перетині вулиці Кубанської України, 20 та проспекту Лісового в Деснянському районі» взялася вже знайома нам Трофіменко. І вкотре святкувала перемогу. Вартість – 276 тисяч 345 гривень.

А перед цим, у квітні, Дар’ї Трофіменко також усміхнулася удача – виграла підряд на розроблення проєктної документації: «Капітальний ремонт елементів благоустрою та зелених насаджень на вулиці Іллєнка, 5-9 у Шевченківському районі». І сума чималенька – 492 тисячі 408 гривень. Знову ж, конкурентів у тендері не проглядалося.

Мільйони гривень витрачає з бюджету на ремонт автошляхів «Київавтодор» (очолює Олександр Федоренко). Однак у правоохоронців є серйозні питання до багатьох підприємців, яким пощастило з підрядами. Поліцейські повідомили про підозру учасникам угруповання, яке, за даними слідства, розікрало 10 мільйонів гривень на ремонті доріг у столиці.

Ремонт доріг у Києві. Фото: КМДА

Зокрема, впродовж 2022-2023 років між комунальною корпорацією та низкою комерційних структур було підписано угоди щодо капітального та поточного ремонтів автошляхів міста на загальну суму понад 185 мільйонів гривень. Фігуранти підписували акти виконаних робіт, у яких були зазначені недостовірні відомості, зазначають у поліції. Так, всупереч вимогам тендерної документації змінили тип асфальтного покриття, що значно гірший за своїми якісними показниками, на деяких ділянках замість нових люків та зливових решіток встановили старі, які були раніше демонтовані. Згідно з результатами експертних досліджень, підрядники безпідставно отримали майже 10 мільйонів гривень.

Генеральному директору «Київавтодору» та чотирьом службовим особам підрядних організацій поліцейські повідомили про підозру.

Фото: Київська міська прокуратура / Facebook

Постає запитання: чому тендерні процедури відкривають шлях «потрібним» фірмам? На думку незалежних спостерігачів, громадських активістів, умови конкурсів навмисно прописують так, щоб максимально звузити коло потенційних учасників. У цій документації  відлякують потенційних учасників величезними  штрафними санкціями, створюють формальні приводи для недопуску до торгів, видимість конкуренції тощо. Так би мовити, на законних підставах відсіюють усіх, хто бажає одержати підряд. Чужі тут не ходять.

Як пишуть у ЗМІ, із середини 2022 року почала зростати кількість скарг до Антимонопольного комітету – вони стосуються оскарження результатів торгів і неправомірних  дій замовника.

Акцентуємо увагу на тому, що Кабінет Міністрів переглянув вимоги до тендерів. На початку 2023-го посилив вимоги щодо публікації замовниками звітів про виконання тендерних договорів; урізав можливості для закупівлі без використання Prozorro; зробив обов’язковою публікацію договорів і всі додатки до них, навіть якщо закупівлі проводилися без конкурентної процедури.

Але як спостерігаємо, до мільйонних київських  підрядів у місцевої громади все одно є серйозні запитання. Там, де великі бюджетні гроші – досі не зник поділ на «своїх» і «чужих».

Богдан ТУР

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *