Карта бойових дій в Україні 4 липня 2023 року

Сьогодні, 4 липня, в Україні розпочалася 496-та доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Українські сили здійснили локальні наземні атаки і, як повідомляється, досягли обмежених тактичних успіхів у західній частині Донецької та західної та східної частин Запорізької областей.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 4 липня.

Українські війська вели контрнаступальні операції щонайменше на чотирьох ділянках фронту і 3 липня просунулися незначно.  У Міноборони Росії заявили, що українські війська вели контрнаступальні дії на Лиманському напрямку. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська продовжують контрнаступальні дії в районі Бахмута, на західному кордоні Донецько-Запорізької області та на заході Запорізької області. Маляр заявила, що українські сили відвоювали дев’ять квадратних кілометрів території на сході України, а геолокаційні кадри показують, що українські сили просунулися на південний захід від Бахмута. Маляр заявила, що минулого тижня українські сили також відбили 28,4 квадратних кілометрів на півдні України, загалом у невизначений період часу на півдні України – 158,4 квадратних кілометрів. Російський мілблогер стверджував, що українські сили досягли обмежених успіхів на південь від Оріхова на заході Запорізької області.

Українські та російські сили продовжували обмежені атаки на лінії Сватове-Кремінна та на південь від Кремінної 3 липня. Російське МО стверджувало, що російські сили відбили українські атаки поблизу Макіївки (22 кілометрів на північний захід від Кремінної), Торського (14 кілометрів на захід від Кремінної), Ямполівки ( 17 кілометрів на захід від Кремінної), Золотарівка (16 кілометрів на південь від Кремінної).

Російські міліблогери стверджували, що українські війська також атакували поблизу Невського (18 км на північний захід від Кремінної) та в районі Серебрянського лісу (10 кілометрів на південь від Кремінної). Російські мілблогери стверджували, що російські війська атакували українські позиції біля Новоселівського (15 кілометрів на північний захід від Сватового) 2 і 3 липня.

Глава Чечні Рамзан Кадиров 2 липня підтвердив, що чеченський спецназ “Ахмат»”продовжує діяти в районі Кремінної. Російські мілблогери також стверджували, що під Кремінним діють підрозділи російського 228-го гвардійського мотострілецького полку (90-та гвардійська танкова дивізія, ЦВО), а під Білогорівкою – 85-а бригада 2-го армійського корпусу “ЛНР” на південний захід від Кремінної).

3 липня російські та українські війська продовжили наземні атаки в районі Бахмута. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії на захід від самого Бахмута та на північний захід від Бахмута в районі Оріхово-Василівки (10 кіломерів на північний захід), Міньківки (13 кілометрів на північний захід) , та Богданівка (5 кілометрів на північний захід). Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила 3 ​​липня, що українські війська продовжують просуватися на невизначених ділянках Бахмутського напрямку.

3 липня російські війська продовжили наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу Авдіївки та українські війська відбили 14 російських наземних атак біля Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька).

Українські війська 3 липня продовжували вести наземні обстріли вздовж адмінмежі між західною Донецькою та східною Запорізькою областями. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська продовжують успішні наступальні дії на Новосілкському напрямку.

Офіційні російські джерела продовжують стверджувати, що російські війська відбивають усі українські наступи на східному (лівому) березі Херсонської області в районі Антонівського мосту. Окупаційний глава Херсонської області Володимир Сальдо 3 липня заявив, що російські війська дають відсіч усім українським силам, які намагаються форсувати Дніпро. Міністерство оборони Росії стверджувало, що російським спостережним постам на східному березі Дніпра потрібно лише дві хвилини, щоб помітити українські сили, які діють поблизу російських позицій, і дати російським силам наказ завдати їм удару. Інший російський воєнкор заявив, що біля Антонівського мосту точаться бої.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...