Карта бойових дій в Україні 15 червня

Сьогодні, 15 червня, в Україні розпочалася 477-а доба повномасштабної війни з Російською Федерацією. Через підрив дамби Каховської ГЕС триває евакуація на Херсонщині. Українські сили здійснюють наземні атаки у Запорізькій області на російські позиції у рамках контрнаступу. Також атаки росіян йдуть на Донеччині під Бахмутом і на Луганщині – під Кремінною.

Vgorode публікує карту бойових дій від Інституту вивчення війни (ISW) за даними 15 червня. 

Українські війська продовжували контрнаступальні дії щонайменше на трьох напрямках і 15 червня досягли перемог. 15 червня  заступник міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська просунулися на невизначених ділянках Бахмутського фронту на 200-500 метрів, а на 300-350 метрів на невизначені частини Запорізького напрямку.

Речник українського Таврійського угруповання військ Валерій Шершень зазначив, що українські сили на Таврійському (Запорізькому) напрямку віддають перевагу ударам по російських системах радіоелектронної боротьби (РЕБ), а ISW раніше оцінювала, що російські засоби РЕБ були критичними для ускладнення українських атак. на цій ділянці фронту. Заступник прес-секретаря Пентагону США Сабріна Сінгх підтвердила зобов’язання Сполучених Штатів частково компенсувати українські втрати наданого США обладнання, яке використовувалося в контрнаступальних операціях, але зазначила, що може не бути співвідношення один до одного. 

15 червня російські війська здійснили обмежені наземні удари на куп’янському напрямку та південніше Кремінної. Речник Східного угруповання військ ЗСУ полковник Сергій Череватий заявив, що російські війська здійснили сім наземних ударів по українських позиціях на куп’янському та лиманському напрямках.

Український Генштаб повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії поблизу Веселого та Роздолівки (обидва за 30 км на південь від Кремінної). Російський мілблогер стверджував, що російські війська безуспішно намагалися просунутися біля Білогорівки (10 км на південь від Кремінної). Геолокаційні кадри, опубліковані 14 червня, показують, що підрозділи 98-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії (ВДВ) продовжують діяти поблизу Кремінної.

15 червня українські та російські війська продовжили наземні обстріли в районі Бахмута. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що за минулу добу українські війська просунулися на невизначених ділянках на флангах Бахмута на 200-500 метрів. 

Речник Східного угруповання військ України полковник Сергій Череватий 14 червня зазначив, що інтенсивність бойових дій в районі Бахмута дещо знизилася, і повідомив, що регулярні російські підрозділи, в тому числі ВДВ, продовжують розгортатися в районі Бахмута для захоплення над колишніми позиціями групи Вагнера.  Український Генштаб повідомив, що російські війська вели невдалі наступальні дії на північний захід від Бахмута в районах Ягідного, Берхівки та Оріхово-Василівки  і на південний захід від Бахмута в районі Іванівського і Білої Гори.

15 червня російські війська продовжили обмежені наземні атаки на рубежі Авдіївка-Донецьк. Генштаб України повідомив, що російські війська вели безуспішні наступальні дії в напрямку Авдіївки та Мар’їнки (на південно-західній околиці Донецька).  Геолокаційні кадри, опубліковані 13 червня, показують, що російські війська поступово просуваються в західну Мар’їнку. Російський мілблогер заявив, що російські війська здійснили невдалі атаки біля Авдіївки та Мар’їнки.

Українські війська продовжували контрнаступальні дії в районі адмінмежі Донецької та Запорізької областей і станом на 15 червня досягли успіхів у цьому районі. Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що за попередню добу українські війська просунулися на запорізькому напрямку на 300-350 метрів. Українські офіційні особи також повідомили, що тривають бої поблизу Макарівки (6 км на південь від Великої Новосілки).  Російські мілблогери стверджували, що українські сили відвоювали Макарівку ввечері 14 червня після того, як російські війська витіснили українські війська з населеного пункту на початку дня.

Російські мілблогери стверджували, що російські війська ввели резерви на позиції на південь від Великої Новосілки, щоб зупинити українське просування в цьому районі, і що російські війська зараз контратакують на південь і південний захід від Макарівки. Геолокаційні кадри, опубліковані 14 червня, показують, що українські сили зберігають контроль над Макарівкою. Російське МО та інші російські джерела стверджували, що російські війська також відбили українські напади на південний захід і південний схід від Великої Новосілки.

ISW продовжує оцінювати, що російські сили обороняються на заході Донецької області відповідно до російської тактичної оборонної доктрини, яка передбачає, що перший ешелон сил оборони відбиває або сповільнює атакуючі сили, тоді як другий ешелон сил контратакує проти будь-якого прориву противника. ISW також раніше зазначав, що початкові українські напади та російські оборонні операції не слід екстраполювати для прогнозування результатів усіх українських контрнаступальних операцій.

Супутникові знімки свідчать про те, що російські вертольоти, які обороняються від українських контрнаступальних операцій на півдні України, ймовірно, перекинуті на аеродром у Бердянську Запорізької області. Супутникові знімки, опубліковані 14 червня, свідчать про те, що російські війська з 31 травня по 14 червня перекинули на аеродром у Бердянську 20 нових вертольотів, що відповідає початку контрнаступальних операцій України на півдні України. Знімки показують, що російські сили мають на аеродромі загалом 27 вертольотів, у тому числі п’ять вертольотів Ка-52, дев’ять вертольотів Мі-8 або Мі-24 та 13 вертольотів Ка-29.

Російські джерела продовжують стверджувати, що російські гелікоптери ведуть активну оборону в районах, де українські сили проводять контрнаступальні операції, і що російські війська продовжують знищувати українську техніку із Заходу.

Приєднуйтесь до нашіх каналів в Telegram:

No votes yet.
Please wait...