У Києві викрили агітаторів, які публічно підтримували війну у соцмережах

У Києві заблокували діяльність двох агітаторів, які поширювали у соціальних мережах російську пропаганду, публічно підтримували збройну агресію з боку РФ та співпрацювали з громадянми країни-агресорки. Вони писали про “неонацистські загони” та війська НАТО на території України, чим допомагали відомим пропагандистам у Росії маніпулювати громадськістю.

Злочин скоїли двоє мешканців Києва, один приїхав із Одеської області, а інший – із Луганської.

За повідомленням Служби безпеки України, 40-річний та 37-річний чоловіки підтримали війну після 24 лютого. Вони писали дописи із наративами РФ, де дискредитувалися дії Збройних сил України та учасників Сил оборони. Також ворожі агітатори звинувачували Євроатлантичний Альянс у тиску на Росію. У своїх повідомленнях вони публічно схвалювали дії російських окупантів та говорили, що “спецоперація” обов’язково торкнеться і країн Заходу.

Пропагандисти Кремля використовували такі дописи українців, як “нецензуровану владою думку громадян” і таким чином подавали викривлену фейкову інформацію щодо подій в Україні.

Першоджерелами ворожих агітаторів були проросійські Telegram-канали та спільноти “Вконтакте”, такі як “Соловьев”, “Мария Захарова”, “Анатолий Шарий”, “Немеzида” тощо.

Співробітники СБУ викрили двох злочинців, які займалися підривною діяльністю проти України. Вони провели обшуки в помешканнях чоловіків у Святошинському районі Києва. Правоохоронці вилучили електронні ґаджети з доказами протиправної діяльності, де, зокрема, було знайдено телефонну переписку з абонентами РФ, особи яких наразі встановлюються. Також один із агітаторів зберігав сувеніри та нагороди ФСБ РФ.

Усі виявлені матеріали передали на комплексну судову психолого-лінгвістичну експертизу. Встановлено, що опубліковані чоловіками дописи виправдовують, визнають правомірною збройну агресію РФ, а також глорифікують осіб, які воюють на стороні окупантів.

Читайте також:

Ракетний обстріл Києва: КМВА повідомила про “приліт”

З середини січня по лютий в Україні почастішають повітряні тривоги: причина

Фігурантам справи повідомлено про підозру за ч. 1 і 3 ст. 436-2 КК України. Пропагандистські акаунти вже заблоковано, а чоловікам буде обрано міри запобіжних заходів.

Нагадаємо, раніше Vgorode писав, що СБУ викрила мешканця Київщини, який за гроші здавав окупантам розташування складів ЗСУ та об’єктів критичної інфраструктури в регіоні. Відомо, що у грудні 2022 року він був завербований працівником спецслужби РФ. Злочинець також мав завдання створити ще більшу агентурну мережу, але не встиг це зробити, бо його затримали.

No votes yet.
Please wait...