Програма лікувального курсу наркозалежних з урахуванням виду наркотику

Програма лікувального курсу наркозалежних з урахуванням виду наркотику

Програма лікувального курсу наркозалежних з урахуванням виду наркотику
Програма лікувального курсу наркозалежних з урахуванням виду наркотику

У спеціалізованому центрі наркологічної допомоги МЕДЛЮКС проводиться ефективне лікування наркоманії в Києві із застосуванням передових та перевірених методик. Програма лікувального курсу складається індивідуально з урахуванням виду наркотику, вживаного людиною. Це дуже важливо, оскільки кожен наркотик по-різному впливає організм.

Також враховується загальний термін вживання токсичних речовин, вік пацієнта, хронічні захворювання та інші важливі нюанси, що дозволяють досвідченим лікарям-наркологам підбирати найбільш правильну схему лікування в кожному конкретному випадку.

Основні принципи лікування у наркологічному центрі

Лікування наркомана – дуже складний та тривалий процес, заснований на комплексному індивідуальному підході. Проводити лікувально-реабілітаційні заходи краще за умов стаціонару наркологічної клініки під пильним контролем кваліфікованого медперсоналу.

У період абстиненції (різка відмова від наркотику), у пацієнтів виявляються хворобливі фізичні ознаки, які можуть спричинити серйозні ускладнення. В умовах наркологічного центру наркозалежним своєчасно надається вся необхідна медична допомога, у тому числі реанімаційні заходи, якщо буде визначено серйозні ризики для життя пацієнта.

Принципи лікування у стаціонарі наркологічної клініки:

  • Добровільна згода пацієнта на весь курс лікувально-реабілітаційної програми.
  • Комплексний підхід, що включає процедури детоксикації, симптоматичну медикаментозну, відновлювальну терапію, сеанси психотерапії, кодування від наркотиків (за бажанням пацієнта) та інші ефективні процедури, що дозволяють вести активну боротьбу з фізичною та психічною залежністю.
  • Реабілітація після терапевтичного курсу, що дозволяє закріпити результати лікування із запобіганням ризикам зривів у майбутньому.

Поширені форми наркотичної залежності та методи лікування

Існує безліч наркотичних речовин природного і синтетичного походження. Для кожної форми наркоманії розробляється індивідуальна схема лікувальної терапії.

Поширені форми наркоманії:

  • опіумна залежність;
  • кокаїнізм;
  • кодеїнізм;
  • морфінізм;
  • гашишна наркоманія;
  • аптечна наркоманія;
  • полінаркоманія (змішана форма, діагностується у пацієнтів, які приймають наркотики різних видів).

Лікування опіумної залежності

Опіумна наркоманія — поширена форма залежності від рослинних і синтетичних наркотиків, що виготовляються на основі опію-сирцю. Швидко викликають залежність. Через 8-12 годин після прийому останньої дози розвиваються серйозні фізичні ломки — тахікардія, біль у кістках і суглобах, озноб, депресія, диспепсичні явища та ін.

Програма лікування опіумної наркоманії включає:

  1. Пероральне та внутрішньовенне введення сольових розчинів, гемодіаліз, застосування глюкози, вітаміну С, ноотропних препаратів.
  2. Симптоматична терапія. Нормалізація функцій серцево-судинної та дихальної системи.
  3. Замісна терапія.
  4. Психологічна підтримка
  5. Реабілітація, соціалізація.

Після закінчення терапії залежно від опіуму та після виписки зі стаціонару пацієнтам надається довічна дистанційна підтримка.

Як лікують кокаїнову залежність

Кокаїн – широко поширений наркотик з потужною стимулюючою та анестезуючою дією. Зустрічається у вигляді порошку та у формі кристаликів. Порошкоподібний наркотик нюхають та втирають у вену. Розчинений у фізрозчині або воді ін’єкційно вводять. Також використовують концентрований курильний кокаїн, званий «крек».

Кокаїн — найпотужніший стимулятор, що викликає стійку залежність вже після 3-4 прийомів. За відсутності чергової дози наркоман страждає від важкої ломки, що виявляється вираженими клінічними ознаками та тяжкою депресією.

Лікування кокаїнової залежності проводиться у стаціонарі під цілодобовим наглядом лікарів. Дуже важливо контролювати стан кокаїнового наркомана, оскільки цей наркотик викликає серйозні проблеми зі здоров’ям внутрішніх органів.

Небезпека кокаїну:

  • призводить до спазму серцевих артерій, може спричинити інфаркт та інсульт;
  • сприяє розвитку хронічної гіпертонії;
  • провокує розвиток легеневих патологій;
  • відбуваються незворотні зміни до слизових органів травлення.

Крім фізичних наслідків, у хворого спостерігаються психічні атаки, галюцинації, підвищена агресія, схильність до насильства чи суїцидальної дії. На першому етапі лікування кокаїнової залежності проводиться комплексне очищення організму від наркотичних речовин, що поєднується із симптоматичною терапією. Далі, боротьба спрямовується на усунення тяжких наслідків вживання кокаїну. Медикаментозний курс доповнюється глибокою психологічною підтримкою та реабілітацією.

Лікування кодеїнової залежності

Кодеїнова залежність розвивається внаслідок безконтрольного вживання протикашльових аптечних препаратів на основі кодеїну. Для цієї форми наркоманії також характерне швидке звикання та важкий абстинентний синдром.

Лікування комплексне, із застосуванням різних методик, спрямованих на полегшення стану пацієнта, зняття фізичних та психічних ломок, а також повне відновлення та адаптація у суспільстві тверезих людей.

Як лікують морфінізм

Морфінізм — важка форма наркотичної залежності від алкалоїду опіуму — морфіну, що надає потужну аналгетичну дію. Це небезпечний і нещадний наркотик із вираженими ознаками синдрому абстиненції, що проявляється тремтінням кінцівок, стрибками артеріального тиску, нестерпними м’язовими болями, ознобом та іншими хворобливими симптомами. Не виключено розвиток судом та конвульсій.

Залежній людині необхідно надати екстрену медичну допомогу. Лікування проводиться за комплексною програмою, що має багато спільного із принципами лікування опіумної залежності.

Особливості лікування гашишної наркоманії

Гашиш – синтезована форма конопель, надає психотропне впливом геть свідомість людини. Відрізняється швидким формуванням залежності та руйнівною дією на головний мозок.

Лікування наркоманів, які страждають на залежність від гашишу, засноване на застосуванні дезінтоксикаційних методик, психотропних препаратів, аверсійної терапії. Особлива увага приділяється психічному стану пацієнта. За потреби хворому буде запропоновано кодування від гашишної залежності. На заключному етапі рекомендовано тривалу реабілітацію.

Як допомагають аптечним наркоманам

Різні аптечні препарати, які приймаються безконтрольно протягом тривалого періоду, можуть викликати стійку наркотичну залежність. Потрібна консультація нарколога.

Якщо визначається середній чи тяжкий ступінь залежності від аптечних засобів, пацієнту буде запропоновано госпіталізація до стаціонарного відділення наркологічної клініки. Терапевтичний курс складається індивідуально з використанням різних методик, як і при лікуванні кодеїнової залежності.

Труднощі лікування полінаркоманії

Полінаркоманія – найнебезпечніша і найважче піддається лікуванню форма наркотичної залежності, котрій характерні виражені клінічні ознаки з прямою загрозою здоров’я та життя. Така наркоманія розвивається внаслідок вживання різних наркотичних речовин. Госпіталізація є обов’язковою умовою. Хворий має перебувати під цілодобовим наглядом медиків.

У наркологічній клініці МЕДЛЮКС проводять ефективне лікування наркоманії різних форм. Шанси на успішне одужання мають кожен, головне, вчасно звернутися за допомогою до фахівців і мати особисту мотивацію до нового тверезого життя.

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *