У Києві Музей книги перетворять на дитячий майданчик

13 і 14 грудня, в дні проведення Фестивалю української дитячої книги «Зимові забави Азбукового Королівства», поважний і серйозний музей перетворюється на веселий дитячий майданчик. 

Програма Фестивалю насичена і різнобарвна: презентації книжок і журналів, майстер-класи, квести, ігри, концерти – дитина сама може обрати те, що їй до душі. Скористайтеся нагодою провести вільний час із дітьми й онуками в атмосфері творчості та натхнення.

ПРОГРАМА

13 грудня

Зала 2 – 11:00 – 15:00 – Майстер-клас «Різдвяна папірня» від Лесі Іванченко, Лариси Коренди та Аліси Шрамко. Багатьом відомо, що вперше папір було винайдено китайським сановником Цай Лунем. А чи знали ви про секретну технологію виготовлення іскристого паперу в Давньому Китаї? Подейкують, її було втрачено. Однак ми здійснили сміливу спробу відтворити іскристий папір у нашій імпровізованій майстерні.

Зала 2 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Мармурування» із декоративного оздоблення книги проводить Інна Мочарник. Тут ви дізнаєтеся більше про один із давніх способів оформлення книжкової обкладинки та створите власну.

Зала 4 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Вітражні сніжинки» від Вікторії Белиби.

Зала 1 – 12:00 – 13:00 – «Скрипторій» від Галини Карпінчук. На майстер-класі ви дізнаєтеся про історію виникнення абетки; про типи давнього письма – устав, півустав, скоропис; про матеріали, за допомогою яких створювали рукописні книги.

Зала 5 – 12:00 – 13:00 – Майстер-клас «Різдвяний олень» від художниці Тамари Романової. Паперова іграшка в техніці тірікомі.

Зала 4 – 12:00 – 13:00 – Майстер-клас «Клинопис» від Марічки Дендебери.

Зала 4 – 13:00 – 14:00 – Презентація збірки п'єс для молодших школярів Лесі Мовчун «Бабай-Ага і козак Невидим». Видавництво «Літера». Видання містить ноти для музичного супроводу композитора Миколи Ведмедері. Під час презентації діти зможуть відтворити сценічні образи разом з авторкою.

Зала 3 – 14:00 – 15:00 – Якщо комусь прямо зараз хочеться спланувати свою подорож до Атлантичного океану та ще й з піратами, то вам до нас. Адже про це якнайкраще оповість наша чудова українська письменниця Галина Малик. Про все це і трохи більше в новій віршованій книжці-картинці авторки «Піратський маршрут».

Зала 2 – 13:00 – 15:00 – Майстер-клас «Ґраттаж» (воскографія) від В’ячеслава Гришка, де ви познайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст.

Від фр. Gratter – шкребти, дряпати – це спосіб нанесення малюнка шляхом продряпування пером або гострим інструментом на папері чи картоні, попередньо оброблених спеціальною сумішшю барвника та воску.

Зала 5 – 13:00 – 14:00 – Поетичний майстер-клас «В гостях у Пегаса» від Олександра Кучеренка.

Міфологічний крилатий кінь, що народився з крові горгони Медузи, з давніх часів вважається символом поетичного таланту, а вислів «осідлати Пегаса» позначає опанування поетичної майстерності. На нашому майстер-класі вас не вчитимуть ловити Пегаса використовуючи золоті віжки чи інші хитрощі, ви зможете створити його самі.

Зала 4 – 14:00 – 15:00 – Майстер-клас з акварельного живопису «Зимова композиція» від художниці Лариси Пономаренко

Робота з дітьми віком від 6 до 12 років.

Зала 1 – 15:00 – 16:00 – Майстер-клас з атрибуції стародруків «Таємниці давніх книжок» від Людмили Хаухи. У кожного з присутніх буде можливість не лише доторкнутися до наших найдавніших книг, але й поринути в тексти та почитати із стародруків, яким вже 300-400 років.

Зала 4 – 16:00 – 17:00 – Ворожіння на свято Св. Андрія з Громовицею Бердник.

Ми дізнаємося про те, як на Андрія наші прабабусі ворожили на Долю, на суджених, на щасливу зорю… і заодно буде розповідь від п. Громовиці Бердник про власні експедиції Карпатами, під час яких вона бувала у справжніх звіздарів.

14 грудня 

Відкриття виставки дитячих малюнків «У світі Вільних і Небайдужих» відбудеться о 14:00 за участі відомої української художниці Ольги Кваші. На відкриття запрошено спеціальну гостю – керівника відділу дизайну у Школі мистецтв вільних і небайдужих Олександру Нагірну. Куратор виставки – директор Музею Валентина Бочковська. На запрошення Музею книги і друкарства України в Києві, під час фестивалю «Зимові забави Азбукового королівства», Школа мистецтв вільних і небайдужих відкриває виставку дитячих малюнків «У світі Вільних і Небайдужих». Будуть експоновані біля 40 дитячих робіт, які намалювали діти Школи у гуртках викладача Ольги Кваші.

Зала 2 – 11:00 – 15:00 – Майстер-клас «Різдвяна папірня» від Лесі Іванченко, Лариси Коренди та Аліси Шрамко. Багатьом відомо, що вперше папір було винайдено китайським сановником Цай Лунем. А чи знали ви про секретну технологію виготовлення іскристого паперу в Давньому Китаї? Подейкують, її було втрачено. Однак ми здійснили сміливу спробу відтворити іскристий папір у нашій імпровізованій майстерні.

Зала 2 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Мармурування» із декоративного оздоблення книги проводить Інна Мочарник.

Зала 2 — 11.00-13.00 — Майстер-клас з «Китайської каліграфії» – «ієрогліф зими» від майстра Джоу Хоу.

Зала 4 – 11:00 – 12:00 – Майстер-клас «Вітражні сніжинки» від Вікторії Белиби.

Зала 1 – 12:00 – 13:00 – «Скрипторій» від Галини Карпінчук. На майстер-класі ви дізнаєтеся про історію виникнення абетки; про типи давнього письма – устав, півустав, скоропис; про матеріали, за допомогою яких створювали рукописні книги.

Зала 4 – 12:00 – 13:00 – Майстер-клас «Клинопис» від Марічки Дендебери.

Зала 4 – 13:00 – 14:00 – Зустріч із українським письменником Іваном Андрусяком. Презентація історично-пригодницької повісті «Сірка на порох» (вид-во «Фонтан казок», 2019)

Зала 3 – 13:00 – 14:00 – Якщо комусь прямо зараз хочеться спланувати свою подорож до Атлантичного океану та ще й з піратами, то вам до нас. Адже про це якнайкраще оповість наша чудова українська письменниця Галина Малик. Про все це і трохи більше в новій віршованій книжці-картинці авторки «Піратський маршрут».

Зала 2 – 13:00 – 15:00 – Майстер-клас «Ґраттаж» (воскографія) від В’ячеслава Гришка, де ви познайомитеся зі способом створення ілюстрації, який застосовували графіки на поч. ХХ ст. Від фр. Gratter – шкребти, дряпати – це спосіб нанесення малюнка шляхом продряпування пером або гострим інструментом на папері чи картоні, попередньо оброблених спеціальною сумішшю барвника та воску.

Зала 5 – 13:00 – 14:00 – Поетичний майстер-клас «В гостях у Пегаса» від Олександра Кучеренка. Міфологічний крилатий кінь, що народився з крові горгони Медузи, з давніх часів вважається символом поетичного таланту, а вислів «осідлати Пегаса» позначає опанування поетичної майстерності. На нашому майстер-класі вас не вчитимуть ловити Пегаса використовуючи золоті віжки чи інші хитрощі, ви зможете створити його самі.

Зала 5 – 14:30 – 15:30 – Майстер-клас з ілюстрації від відомої української художниці Ольги Кваші.

Зала 1 – 14:00 – 15:00 – Історичний костюм від археолога, мистецтвознавця, художника по костюму Ірини Погоржельської.

Зала 1 – 15:00 – 16:00 – Майстер-клас з атрибуції стародруків «Таємниці давніх книжок» від Валентини Бочковської, директора музею. У кожного з присутніх буде можливість не лише доторкнутися до наших найдавніших книг, але й поринути в тексти та почитати із стародруків, яким вже 300-400 років.

Зала 4 – 15:30 – 17:00 – Театралізована екскурсія «Київські прогулянки Івана Нечуя-Левицького».

Наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених Київського університету імені Бориса Грінченка.

АКЦІЇ ВПРОДОВЖ УСЬОГО ДНЯ

• Гра «Меморі» для дорослих і дітей.

• Майстер-клас «Лаврська друкарня» від Юрія Міщенка. Ви отримаєте можливість не тільки побачити, як друкували в давнину зі спеціальних друкарських форм на верстаті, але й власноруч зробити відбиток.

• Музейний квест.

• Фото в музейному інтер’єрі.

• Благодійна акція «Подаруй українську книжку» (збираємо книги для сільських бібліотек).

Фестиваль Зимові забави Азбукового Королівства

Коли: 13 – 14 грудня.

Де: Музей книги і друкарства України, вул. Лаврська, 9.

Вартість вхідного квитка на фестиваль: діти – 20 грн, дорослі – 50 грн. Родинам учасників АТО вхід безкоштовний.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал "Вечірнього Києва" у Telegram та Facebook.

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *