У Чорнобилі пояснили, чому різко «підскочила» радіація

Радіаційний фон у зоні відчуження не змінювався та знаходиться в межах допустимих рівнів. А підвищення показників, які зафіксували громадські активісти, сталося через повірку датчиків.

Про це повідомив на терміновому онлайн брифінгу заступник голови Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ) Максим Шевчук.

Річ у тім, що інформація екоактивістів із організації SaveDnipro про величезні стрибки радіаційного забруднення у Чорнобильській зоні та поза нею, наробила багато галасу. Підвищення показників на державних станціях моніторингу збіглося з історичною подією: вперше зі старого сховища до нового було перевезено відпрацьоване ядерне паливо з ЧАЕС для тривалого зберігання.

Хоча фахівці запевнили, що забруднення від переміщення відходів неможливе, оскільки вони ретельно закупорені в контейнерах, дані з постів моніторингу радіації, за якими можна спостерігати в режимі онлайн, свідчили про протилежне. Радіаційний фон стрибав у сотні, а то і тисячі разів на майже всіх вимірювальних станціях у зоні відчуження.

Втім Максим Шевчук запевнив, що ніяких аварій, катастроф або витоку в Чорнобильській зоні не було. «Існує автоматизована система контролю радіаційного стану… Це відкрита інформація, нічого не приховується від суспільства. Але для того, щоб система працювала коректно, щорічно відбувається стандартизована планова повірка датчиків. Вони відбуваються з 1988 року», — розповів заступник голови ДАЗВ.  

За його словами, повірка датчиків відбувається шляхом їх навмисного опромінювання джерелом високої потужності. Саме проведення цих робіт призвело до підвищення показників радіації на півтори-дві години. Максим Шевчук також повідомив, що роботи з повірки триватимуть і надалі, тож підвищення показників фіксуватиметься ще певний час.

Тим часом поліцейські не встигають ловити шукачів радіаційного екстриму. З початку року правоохоронці виявили у зоні відчуження понад 400 нелегальних туристів.  

Олександр Галух

 

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Sourse: vechirniy.kyiv.ua

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *