На Лук’янівці поступово знищують історичну будівлю Поліцейської дільниці

Правоохоронці і влада не можуть завадити нахабству власника

На столичній Лук’янівці власник старовинної будівлі всупереч наявній дозвільній документації поступово намагається знищити історичну споруду віком понад сто років — Лук’янівську поліційну дільницю. Правоохоронні органи та міська влада виявилися беззубими  в протидії незаконним роботам. Каштан NEWS спробував розібратися в ситуації.

Фото: Дмитро Перов

Історична довідка

Будинок Лук’янівської поліційної дільниці на вулиці Січових Стрільців, 91, був зведений за проєктом київського архітектора Іполіта Ніколаєва в 1901 році. Цегляна будівля, декорована візерунком кладки, має два поверхи з боку вулиці Січових Стрільців і три — з боку вулиці Дмитрівської.

У ті часи з боку головного фасаду розміщувалися казарми городових та їдальня, а з іншого боку — камери попереднього тримання арештантів і приміщення архіву. Як поліцейський відділок будинок проіснував як до революції 1917 року, так і після, оскільки радянська міліція виїхала з нього в 1958 році. За часів Незалежності України будинок часто змінював власників.

Фото: Мапа реновацій

Три роки тому міський голова Києва підписав документ, який мав би захистити цю історичну будівлю від знесення. Проте Департамент охорони культурної спадщини КМДА досі не зміг надати їй офіційний статус пам’ятки. В травні 2024 року, в умовах бездіяльності, невідомі почали розбирати конструкції будинку.

Правоохоронна слабкість

“Там даху вже немає, і, я так розумію, забудовник піде далі по поверхах — все нижче і нижче. І буде добре, якщо лишить хоча б фундамент”, — окреслює стан будівлі відомий київський пам’яткозахисник, співзасновник ГО “Спадщина” Дмитро Перов і додає: “Ситуація така, що ні поліція, ні прокуратура належним чином не протидіють цьому”.

Фото: Дмитро Перов

За його словами, щоб хоч якось вплинути на ситуацію, зрушити її з мертвої точки столичні активісти звернулися з відповідною заявою про вжиття заходів щодо збереження архітектурної пам’ятки до Київської міської прокуратури, Офісу Генерального прокурора. Зокрема, пояснює Перов, щоб були надані вказівки підлеглим правоохоронним структурам в рамках вже відкритого кримінального провадження. Оскільки мета кримінального провадження не виконується. А згідно зі статтею 1 Кримінально-процесуального кодексу метою таких процесуальних дій має бути припинення протиправних вчинків кримінального характеру.

Однак, як ми бачимо, 28 серпня цього року було відкрито кримінальне провадження, але на сьогодні демонтаж історичної будівлі продовжується, і правоохоронці не можуть на це вплинути. Або ж — не хочуть.

“Вони навіть не хочуть зайти на будівельний майданчик, хоча ця земельна ділянка не є приватною власністю, а належить територіальній громаді міста Києва. Єдина перешкода — це будівельний паркан”, — констатував Перов.

Хто власник будівлі?

А ось тут — історія не менш цікава, ніж небажання правоохоронців належно виконувати свої обов’язки.

Як розповів Перов, формально її власником є таке собі ТОВ “Альтаїр”. А його бенефіціарами є Оксана та Ілля Кушніри. Тобто — дружина і син колишнього скандально відомого очільника “Київміськбуду” Ігоря Кушніра.

Водночас, за інформацією ЗМІ, між ТОВ “Альтаїр” існує зв’язок з іншим ТОВ під назвою “Ягуар”. А це підприємство фігурує в журналістських розслідуваннях як структура, через яку виводилися кошти інвесторів “Київміськбуду”.

Стан будівлі. Фото: facebook.com/olena.yeskina

Перов звертає увагу на цікавий факт: триповерховий окремо розташований будинок у центрі Києва на вулиці Січових Стрільців, 91, ТОВ “Альтаїр” якимось чином придбало за 23 млн грн, що на сьогоднішній курс складає приблизно пів мільйона доларів США.

“Між тим, поруч з Поліцейською дільницею збудовано новітній житловий комплекс. В ньому одна лише чотирикімнатна квартира коштує саме таку суму. Тобто за вартістю однієї квартири дивним чином викупили цілий будинок”, — резюмує співрозмовник.

Всупереч документам

У власника будинку є дозвільні документи, однак їхній зміст дозволяє лише проводити ремонтні роботи, але аж ніяк не демонтажні.

“Кожного разу, коли ми викликали на цей об’єкт поліцію, — ділиться спогадами Перов, — я ставив правоохоронцям одне єдине риторичне запитання: коли ви робите в себе в оселі ремонт, ви так само розбираєте дах, стіни?”

Отже, навколо будинку відбуваються очевидні протизаконні роботи.

Як зазначає експерт, втручання у внутрішні несучі конструкції (заміна перекриття, даху тощо) є ознаками реконструкції. Це, у свою чергу, передбачає отримання відповідного дозволу в Державній архітектурній інспекції містобудування. Однак інформації про надання таких дозволів за цією адресою немає. Відповідно, роботи проводяться з ознаками скоєння кримінального правопорушення.

Будівля всередині. Фото: facebook.com/olena.yeskina

“У власника був лише дозвіл від місцевого Департаменту архітектурно-будівельного контролю щодо проведення ремонту будівлі. А дії які відбуваються з нею сьогодні схожі виключно на реконструкцію або — на демонтаж будівлі як такої”, — наголосив Перов.

Чиновницька сліпота

А між тим, в цій скандальній ситуації Департамент охорони культурної спадщини КМДА проявив себе дивним чином.

Згідно з інформацією, оприлюдненою на його сторінці в соцмережі, за зверненням помічника депутата Київської міської ради Євгенії Кулеби, 9 вересня 2024 року інспектор Департаменту прибув на місце для огляду та ознайомлення з документацією. Однак інспектор не був допущений всередину, і активних будівельних робіт зафіксовано не було.

Представник Департаменту також відвідав об’єкт 18 вересня, провівши черговий огляд території. Як запевнили в Департаменті, на момент огляду інспектор знову не зафіксував проведення будівельних робіт. Він лише зафіксував факт зачинення воріт на будівельний майданчик, що свідчило про відсутність доступу до скандального об’єкта.

У зв’язку з цим, щоб перевірити дотримання вимог законодавства України у сфері охорони культурної спадщини, співробітник КМДА залишив власникові будинку повідомлення з вимогою надати усю наявну дозвільну і проєктну документацію.

Що робити?

Ситуація дійсно виглядає дивною.

“Наразі ми будемо готувати колективні звернення за підписом більшої кількості людей, долучати депутатів на подання депутатських звернень до Офісу Генерального прокурора, прокуратури Києва. Якщо до нас долучаться депутати і Верховної Ради, то, можливо, прокуратура і поліція більш уважно поставляться до цієї справи, своїх повноважень і будуть вживати заходів щодо зупинки тих робіт, які сьогодні там незаконно проводяться”, — висловив сподівання на позитивні зміни Перов.

Євген ДЕМ’ЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *