У нас на районі: Корчувате

У столиці є  багато місць, про цікаву історію яких мало хто здогадується.

У столиці є  багато місць, про цікаву історію яких мало хто здогадується

Київ складається з десяти адміністративних одиниць — районів. Кожен із них – розміром із невеличке місто. Райони мають свою історію, традиції, цікаві місця. «Каштан NEWS» вирішив розповісти й нагадати про цікаві факти київських районів. Минулого разу ми розповідали про місцевості під назвою Мишоловка, Звіринець, Батиєва гора, Лиса гора, Чорна гора, Черепанова гора. Сьогодні мова піде про Корчувате.

Розташування та історія

Поселення Корчувате є історичною місцевістю Києва, яка розташована на південно-східній околиці міста вздовж Столичного шосе і Набережно-Корчуватської вулиці. Назва поселення походить від давньослов’янського слова «корч» — кущ, пень.

Корчувате
Корчувате на мапі Google

Тривалий час хутір Корчувате перебував у власності Видубицького монастиря.

З середини ХІХ століття селище Корчувате є центром цегельного виробництва Києва — його підприємства щороку відвантажували споживачам до 43 тисяч пудів цегли.

На початок минулого століття поселення нараховувало 23 двори, в яких мешкало 183 особи.

В урочищі Поколіть, що розташоване між Лисою горою та Корчуватим, є унікальний водоспад та острів Галерний, який насправді є півостровом.

Мальовнича територія

Саме Гелерний острів у наші часи став епіцентром скандалів через зазіхання на нього забудовників.

За словами відомого київського захисника старожитностей Михайла Погребиського, Галерний був «роздерибанений» восени 2007 року — саме тоді на користь одних і тих же осіб було роздано під забудову більше тисячі гектарів особливо цінних земель.

Галерний Острів
Мальовнича дорога на Галерний острів. Фото: Google Street View

Судові позови як на захист Галерного, так і на його забудову, тривали роками. Поки наприкінці минулого року завдяки громадським активістам, екологам Господарський суд Києва не поставив крапку у справі й  заборонив будь-яке будівництво на заповідних землях площею майже 45 гектарів.

Примітно, що ще в 2000-х роках виникла ідея створити тут ландшафтний заказник місцевого значення «Покал – острів Галерний» загальною площею 177,5 гектарів. Адже це — рай дикої природи посеред міста, багатий на рідкісні види флори та фауни. Недаремно столичні екологи наприкінці минулого року запропонували замість  бетонних хащ створити на Галерному заказник «Ліс орхідей». Ідею, до речі, підтримало Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, Департамент захисту довкілля КМДА та кияни, які зібрали під відповідною петицією необхідну кількість голосів. 

Однак далі  розмов про  «заповідні» ідеї справа поки не пішла.

Цікаві місця

Як і будь-яка стара місцина Києва,  невеличка територія Корчуватого доволі насичена цікавими місцями.

Зокрема,  1937 року археологи розкопали так званий Корчуватський могильник, що належить до Зарубинецької культури.

Галерний пляж
Галерний пляж. Фото: kyivmaps.com

А на відносно невеликій Набережно-Корчуватській вулиці можна відпочити на Галерному пляжі, побачити девіаційну вежу та відвідати для своєрідного екстриму кладовище підйомних кранів.

Пал посеред Дніпра

Девіаційна вежа — це дивна бетонна конструкція у формі циліндра, яка височіє над  Дніпром. Дехто стверджує, що це старий ДОТ, дехто — що це залишки кесону, який використовували для будівництва сталінського таємного тунелю під Дніпром.

Девіаційна Вежа
Девіаційна Вежа. Фото: з відкритих джерел

Насправді  вежа має інше призначення. Вона зведена з бетону і спочатку знаходилася на місці сучасного Південного мосту. А  1983 року її  перенесли нижче  Дніпром у район Корчуватого в зв’язку з початком будівництва Південного мосту.

Її призначення – допомагати  налаштовувати морякам корабельні компаси.

Цей процес  полягав у тому, що судно  швартувалося  біля вежі, де  майстер (авіатор) за допомогою приладів порівнював показники компаса з координатами вежі. Після уточнення координат капітану судна видавався спеціальний документ з печаткою, без якого корабель не мав права вийти в плавання.

На стінах вежі є спеціальні сходи, піднявшись якими можна побачити  гнізда чайок. А зверху башти можна зробити чудові фотографії навколишніх пейзажів. До речі, девіаційна вежа  може стати об’єктом культурної спадщини.

Цвинтар велетнів

Кладовище кранів насправді є не чим іншим, як «Матеріальною базою управління баштових кранів». Вона одночасно є сховищем нової та старої техніки. Більшість кранів зберігають тут як резерв для застосування в будівництві, тому це місце вважається відстійником техніки. А в народі його прозвали кладовищем. Якщо придивитися і пофантазувати, то здаватиметься, що величезні іржаві конструкції додають елементи  постапокаліптичності до навколишніх мальовничих пейзажів.

Кладовище Кранів
Кладовище кранів. Фото: explorer.kiev.ua

Подейкують, що дістатися до кранів непросто, адже потрібно пройти  вузькими  рейками, ризикуючи впасти в прірву.

Житло

Якщо вам сподобався цей район Києва, і ви маєте  бажання там жити, то власна квартира обійдеться вам дещо дешевше, ніж в інших місцях столиці. Адже ця місцина є крайньою південною заселеною околицею Києва, тому і ціни на нерухомість там відповідні. Наприклад, 1-кімнатну квартиру можна знайти на Корчуватому за 22 тис. доларів, 2-кімнатну — за 32,5 тис. доларів, а продаж 3-кімнатних осель стартує від 50 тис.  Звичайно, у новобудовах ціни дещо вищі. Натомість приватні маєтки  в  рази дорожчі, і  їхня ціна стартує від 100 тисяч доларів США.

Як доїхати

Якщо вас зацікавило селище Корчувате, ви хочете потрапити туди, щоб побачити все на власні очі, тоді до ваших послуг метро до станції «Видубичі»,  автобуси маршрутів № 20, 27, маршрутки № 193, 313, 412, 537, 20, 43 або приватний транспорт за допомогою навігатора.

Євген ДЕМЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

   

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *