Стало відомо, чи за два роки добудують метро на Виноградар

Про перспективи спорудження гілки метро до столичного масиву Виноградар розповів журналістам очільник компанії, що будуватиме підземку

Зокрема, керівник групи компаній «Автострада», з якою підписали контракт на будівництво двох нових станцій метро в Києві, не готовий прогнозувати, що їх відкриють у 2027 році. Про це він сказав в інтерв’ю виданню  «Економічна правда».

За словами бізнесмена Максима Шкіля, все залежатиме від  того, чи будуть у міському бюджеті на це кошти.

У контракті між КП “Київський метрополітен” і «Автострадою» прописано термін виконання будівельних робіт – 30 місяців (тобто закінчити мають на початку 2027 року), вартість – 13,785 млрд грн.

«Якщо війна триватиме, то я маю великі сумніви, що 14 мільярдів на будівництво метро на Виноградар будуть виділені», – сказав Шкіль. На журналістське запитання, чи готовий він прогнозувати відкриття на 2027 рік, Шкіль відповів: “Ні”.

До середини 2025-го в тунелі виконуватимуть підготовчі роботи, безпосередньо будівництво заплановано на другу половину року.

Максим Шкіль розповів і деякі невтішні подробиці. З’ясовується, об’єкт будівництва раніше не був належно законсервований, і там доведеться багато переробляти. 

До речі, медіа розповідали, що контроль за величезними коштами міського бюджету, які виділяли монополістові для спорудження столичного метро, був дуже поганим.

На це звернув увагу і колишній Київський міський голова Леонід Косаківський.

«Як так сталося, що «Київметробуд», який було утворено у 1949 році для будівництва Київського метрополітену й інших підземних споруд, довели до такого стану, що він зараз не здатен робити те, заради чого його власне створювали? Йдеться ж про об`єкти критичної інфраструктури, до яких належить метро», – пише на сторінці у Фейсбуку  Леонід Косаківський.

На його думку, в цьому винні не лише нинішні власники цього АТ, а й всі склади КМДА, починаючи з 1996 року, контрольні та наглядові державні органи, всілякі регулятори.

«Та й колишні керівники Київметробуду, що виявилися поганими його капітанами й поводарями в океані ринкової економіки, в результаті чого він потрапив до недбалих господарів, і зараз в такому плачевному стані… КМДА не бачила, що відбувається з цим підприємством впродовж 10 років свого владування в місті? Це ж справа не останніх днів, а років. Чому не била в набат, не використала всі законні можливості, щоб врятувати цю структуру, повернути її в належний стан?», – риторично запитує Косаківський.

Як нагадує «ЕП», компанія «Київметробуд» «виграла тендер на будівництво метро на Виноградар у 2018 році, запропонувавши 6 мільярдів гривень. 4 з них отримала, 1,5 мільярда поклала на депозит. Орієнтовно 2,5 мільярда витратила на ті роботи, які встигла провести. За ці 2,5 мільярда “Київметробуд” побудував один із двох тунелів від “Сирця” і частково виконав якісь роботи на наземній ділянці на вулиці Межовій».

«Ми бачимо результат: метро не збудоване», – коментує ці цифри керівник групи компаній «Автострада».

Читайте також:  Майже 14 млрд гривень: оголошено тендер на будівництво метро на Виноградар

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *