Свято незламних: Україна втретє відзначає День Незалежності в умовах повномасштабної війни

День Незалежності

24 серпня 2024 року виповнюється 33 роки з дня підписання Акту проголошення незалежності нашої держави

Третій рік поспіль Україна вимушена святкувати своє найголовніше свято під ворожими обстрілами. Довоєнні традиції Дня Незалежності – з масштабними масовими заходами, військовими парадами та салютами – змінилися після повномасштабного вторгнення. Проте навіть у воєнних реаліях українці відзначають день народження своєї країни, нагадуючи всьому світові, що «Кієву за трі дня» вже виповнилося два з половиною роки, а незалежна Україна була, є і буде.

«Каштан NEWS» зібрав для вас підбірку спогадів про те, як проходив День Незалежності в столиці останні два роки.

2022 рік

На День Незалежності 24 серпня 2022 року в Україні прозвучала рекордна на той час кількість сповіщень про повітряну тривогу. Загалом того дня було оголошено 119 тривог: більшість із них припала на Полтавську, Кіровоградську, Запорізьку, Дніпропетровську, Харківську та Черкаську області. У столиці та столичному регіоні тривогу оголошували сім разів.

Незважаючи на постійний вий сирен, центр Києва був переповнений людьми, які прийшли подивитися на «парад» розгромленої російської техніки, виставленої на Хрещатику. Також на Майдан Незалежності завітав несподіваний, але бажаний гість – Борис Джонсон. Тодішній прем’єр-міністр Великої Британії та великий друг України прибув до української столиці з неанонсованим візитом. На свято Джонсон прибув не з пустими руками: під час свого візиту він оголосив про надання Україні нового пакета військової допомоги на понад 54 мільйони фунтів стерлінгів.

«Те, що відбувається в Україні, має значення для всіх нас, тому я сьогодні тут, щоб сказати, що Сполучене Королівство з вами і буде з вами протягом наступних днів і місяців. Ви можете перемогти, і Ви переможете», – заявив Борис Джонсон.

До привітань долучилися й очільники інших держав демократичного світу. Зокрема, президент США Джо Байден від імені всіх американців привітав український народ з Днем Незалежності та оголосив про пакет військової допомоги на суму 2,98 мільярда доларів.

Не обійшлося й без символізму: посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс записала привітання для українців з букетом із бавовною в руках.

«Я захоплююся стійкістю і сміливістю українців! Навіть за таких жахливих обставин вони зберігають почуття гумору та щодня народжують нові символи свого опору», – звернулася вона до своєї авдиторії українською мовою.

2023 рік

Тридцять друга річниця проголошення української незалежності також не обійшлася без гостей та міжнародної підтримки.  Президент Литви Гітанас Науседа виступив українською мовою на столичній Софійській площі, процитувавши Тараса Шевченка.

«Волелюбний український народ бере свою долю у власні руки. Як казав Тарас Шевченко: борітеся – поборете, вам Бог помагає! Не маю сумніву, що правда, сила і свята воля допоможуть вам продовжувати боротьбу», – сказав Науседа.

Ілюстративне фото / D. Umbraso / LRT nuotr.

Того  дня міністерство оборони Литви повідомило про надання Україні нової партії військової допомоги на 41 мільйон євро. Ще одним приємним сюрпризом став подарунок від турецьких партнерів: компанія Baykar Makina подарувала українській розвідці ударний дрон Bayraktar ТВ2, здатний нести бомби і ракети, керовані лазером. Крім того, 24 серпня 2023 року стало відомо, що Німеччина передала Україні нову партію військової допомоги, до якої, зокрема, ввійшли ракети до ЗРК Patriot, розвідувальні дрони та пів мільйона набоїв.

На знак вдячності за постійну підтримку України в її визвольній боротьбі з країною-агресором Міністерство оборони влаштувало на День Незалежності «марафон подяки друзям і партнерам, які прийшли на допомогу нашій державі». Протягом всього дня Міноборони публікувало в соціальних мережах відеоролики, присвячені понад 20 країнам, які надавали Україні військову та гуманітарну допомогу.

Обстріли на День Незалежності

На жаль, два роки поспіль «вітали» Україну й росіяни. 24 серпня 2024 року було зафіксовано обстріли 58 українських населених пунктів. Зокрема, російські агресори завдали ракетного удару по пасажирському потягу на залізничній станції Чаплине, що на Дніпропетровщині. Внаслідок удару загинуло 22 людини, ще кілька десятків пасажирів отримали поранення.

Удар у Чаплине. Фото: Олена Зеленська/Facebook

У 2023 році у ніч перед Днем Незалежності країна-терорист ударила по Дніпру – постраждали семеро людей, зазнали руйнувань два житлові будинки та майже 10 об’єктів інфраструктури. Кількома годинами пізніше росіяни обстріляли середмістя Херсона та Курахове. Загалом протягом доби 24 серпня 2023 року ворожих обстрілів зазнали понад 100 населених пунктів – переважно в  Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Харківській областях.

Через «любов» росіян до знаменних дат у багатьох українських містах масові заходи на День Незалежності, як і на інші державні свята, вже третій рік як залишаються під забороною. Проте військові експерти неодноразово зазначали, що ворог може завдати удару в будь-який день –  тому обережними потрібно бути завжди. За два з половиною роки повномасштабної війни українці впевнилися в цьому, однак країні-агресору не вдалося залякати наш народ. Україна є і буде незалежною і незламною, тож зі святом вас, любі українці!

Костянтин МИХАЙЛЕНКО

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *