У нас на районі: Черепанова гора

У столиці існує багато місць, про цікаву історію яких мало хто здогадується

Київ складається з десяти адміністративних одиниць — районів. Кожен із них – розміром із невеличке місто. Райони мають свою історію, традиції, цікаві місця. Але про це не знають, забули або не здогадуються не те, що гості столиці, а й чимало місцевих мешканців.

«Каштан NEWS» вирішив розповісти й нагадати про цікаві факти київських районів. Минулого разу ми розповідали про місцевість під назвою Мишоловка, Звіринець, Батиєва гора, Лиса гора, Чорна гора. Сьогодні мова піде про Черепанову гору.

Вид на Черепанову гору. В центрі НСК “Олімпійський”. Фото: з відкритих джерел

Розташування та історія

Черепанова гора є історичною місцевістю Києва, розташована  в  Печерському районі столиці поблизу Палацу спорту та Національного спортивного комплексу «Олімпійський» — між вулицями Еспланадна, Василя Тютюнника, Госпітальна  та Євгена Коновальця. Має висоту 186,9 м над рівнем моря.

З 1775 року на вершині Черепанової гори під прикриттям ретраншементу другої половини XVII — XVIII століть розміщувалися дерев’яні госпітальні бараки.

Свою назву гора отримала за прізвищем київського цивільного губернатора Павла Черепанова, оскільки тут була його садиба. А вище вже розташовувалася  Нова  Печерська фортеця, збудована за наказом російського імператора Миколи І. Цікаво, що якийсь час місцеві мешканці називали гору, не замислюючись над походженням  топоніму.

Примітним є й той факт, що від Черепанової гори відходять вулиці Рогнідинська та Предславинська. За часів Київської Русі в цій місцині розташовувалась заміська резиденція дружини великого князя Володимира Рогніди та її доньки Предслави.

Госпітальне укріплення. Фото: Володимир Бондар

Впродовж 1836—1851 років на вершині Черепанової гори звели Госпітальне укріплення, що стало  самостійним оборонним комплексом Київської фортеці. Власне таким чином. Черепанова гора стала частиною Київської фортеці та вдало прикривала Арсенал.

Сад і спорт

На початку ХХ століття частина Черепанової гори була засаджена садом, який згодом переріс у парк, де відбувалися різноманітні культурні і виставкові заходи. Зокрема, свою популярність Черепанова гора здобула  влітку 1913 року, коли на її схилах виросли білокам’яні павільйони Всеросійської промислової виставки.

Попередник “Олімпійського” – Червоний стадіон

У 1920-х роках минулого століття на Черепановій горі було споруджено перший спортивний об’єкт — так званий Червоний стадіон. А вже наприкінці 30-х років тут звели новий стадіон, який після кількох реконструкцій став нинішнім НСК «Олімпійський». Згодом поруч  із стадіоном виросли корпуси Національного університету фізичного виховання та спорту України, критий басейн, готель «Спорт», Палац спорту. Також тут розташовувалися численні спортивні поля для футболу та тенісні корти, яких  нині, на жаль, вже немає.

Природа й  будівництво

Черепанову гору до певного часу активно не чіпали  забудовники  через складність рельєфу. Завдяки цьому тут утворився гай, де часом релаксували  спортсмени між стартами. А десять сторічних дубів збереглися до наших днів. Нині  на території урочища ведеться хаотична забудова. Здебільшого, як і в усьому Печерському району, тут будують житло бізнес і преміум-класів.

Однак, не зважаючи на постійну забудову та зміну ландшафту, на частині схилу гори збереглися залишки старого парку — «серпантин» алеї веде від Спортивної  площі  наверх до вулиці Госпітальної. Так було до початку січня 2022 року, коли на південно-західний  схил  прибула важка техніка і  знесла багато старих дерев. Адже ще  2019 року   Державна архітектурно-будівельна інспекція  надала дозвіл на будівництво на Черепановій горі житлової 30-поверхівки з підземним паркінгом та об’єктами соціально-побутового призначення. Водночас на заперечення Громадської ради при Печерській районній державній адміністрації  про неприпустимість знищення об’єкта рекреаційного призначення на Черепановій горі  ніхто з місцевої влади не відреагував.

Черепанова Гора: залишки зелених зон. Фото: Dim.ria.ua

Житло

Як вже зазначали, будинки на Черепановій горі  і біля неї мають статус бізнес та преміум-класів.  А отже, й ціна на житло тут досить висока. За даними з відкритих джерел, найдешевша щомісячна оренда квартири стартує від 360 доларів  США й  може  сягати понад  дві  тисячі доларів, у  залежності від місця розташування й ремонту. Якщо  ви бажаєте придбати на горі своє власне житло, то готуйтеся викласти орієнтовно до майже пів мільйона американських грошей.

Як доїхати

Якщо вас зацікавила Черепанова гора, ви хочете потрапити туди, щоб побачити все на власні очі, тоді до ваших послуг метро до станцій  «Палац спорту» або «НСК Олімпійський», тролейбуси № 14, 118, автобуси маршрутів № 118, 20, 24, 69, 55, маршрутки № 212, 491, 38, 310, 309, 457 або приватний транспорт за допомогою навігатора.

Євген ДЕМЯНОВ

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *