Ремонт під грифом «секретно»: що відбувається з Бесcарабським ринком

У КМДА намагаються «впорядковувати» чергову архітектурну пам’ятку

Міська влада заявляє, що не реконструює унікальну будівлю Бессарабського ринку,  1912 року, а лише «упорядковує внутрішній простір». Проте жодних дозвільних документів на це впорядкування КМДА, незважаючи на вимоги активістів, досі не оприлюднила.

Що відбувається нині з однією з найкрасивіших історичних будівель Хрещатика, спробував з’ясувати  «Каштан NEWS».

Бессарабський ринок у 1930-х роках. Фото: з відкритих джерел

Історична довідка

Будівлю Бессарабського ринку було зведено у 1910 – 1912 роках за проєктом архітектора Генрика-Юліана Ґая на кошти відомого українсько-єврейського цукрозаводчика та мецената Лазаря Бродського. Цікавий факт: за наполяганням Бродського, 6 відсотків від щомісячного прибутку нового ринку мало перераховуватися на утримання Бактеріологічного інституту (нині – Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України). Таким чином  Бессарабський ринок став не тільки одним із найбільших ринків Києва, а й «спонсором» провідного наукового закладу тієї доби. А нині – й окрасою міста: унікальна будівля, зведена в стилі раціонального модерну та прикрашена рельєфами на пасторальні теми, значною мірою зберегла свій первісний облік і до наших часів.

Будівництво Бессарабського ринку. Фото: з відкритих джерел

У 60-х роках минулого століття Бессарабський ринок пережив реконструкцію, втративши частину свого внутрішнього оздоблення. І ось тепер міська влада вирішила знову «навести лад» в історичній будівлі. П’ятого  серпня київський пам’яткозахисник Дмитро Перов опублікував на своїй сторінці у Facebook світлини, надіслані підписниками: на них можна побачити збите покриття підлоги та купу будівельних мішків.

Мінкульт не в курсі

Як стверджує заступник голови КМДА Валентин Мондриївський, наразі всередині Бессарабського ринку не відбувається нічого кримінального, а керівництво комунального підприємства «чітко розуміє, в яких частинах можна проводити роботи».

«Те, що ринок позбувся недолугих надбудов п’ятнадцятирічної давнини, це приведення будівлі до ладу. Після відповідних робіт недоторканою лишилась навіть плитка радянських часів, прибрали тільки жахливий «новобуд». Тобто жодних втручань в історичну частину немає», – заявив Мондриївський шостого серпня.

Бессарабський ринок: будівельні роботи. Фото: Дмитро Перов/Facebook

Однак Дмитро Перов зауважує, що всупереч законодавчим нормам роботи проводилися без будь-якого інформаційного стенду, отже, що насправді коїться  всередині архітектурної пам’ятки – нікому не відомо.

«Робітники кажуть, що це реконструкція. На сайті Київради написали, що це ремонт, але ця будівля є пам’яткою національного значення, і проведення будь-яких будівельних робіт на цьому об’єкті має погоджуватися з центральним органом виконавчої влади у сфері захисту та збереження пам’яток – тобто з Міністерством культури та інформаційної політики», – сказав він у коментарі  «Каштан NEWS».

Проте, за словами пам’яткозахисника, в Мінкульті нічого не знають про роботи на Бессарабському ринку.

«У Міністерстві культури нам повідомили, що жодної дозвільної документації за адресою Бессарабська площа, 2 – це адреса ринку – міністерство не надавало і жодної проєктної документації на проведення якихось робіт на адресу відомства не надходило. Відповідно, я схильний вважати такі роботи самовільними», – підсумував  Перов.

Бессарабський ринок: будівельні роботи. Фото: Дмитро Перов/Facebook

Ремонт під грифом «секретно»

Як наголошує Дмитро Перов, основна небезпека  полягає в  тому, що можуть бути знищені унікальні елементи первісного інтер’єру, що частково зберігся до наших часів.

«Це і полив’яна плитка, якою декорувалися стіни, і окремі вітражні групи на другому поверсі критого ринку, і металевий каркас склепінь. Ці всі елементи можуть бути пошкоджені або навіть зруйновані у перебігу некомпетентно проведеної реконструкції, яка там взагалі заборонена. Подібні роботи мають виконуватися реставраторами, але ми всі розуміємо, що якщо загнати просто якусь групу робітників  із прорабом, то вони просто позбивають плитку, що там залишилася, і ми матимемо просто якийсь «новодєл» і втратимо ту автентику, яка ще досі зберігається», – каже пам’яткозахисник.

Перов зазначає, що  кілька разів звертався до заступника Кличка з проханням показати дозвільну документацію на роботи на Бессарабському ринку.

«Я пану Мондриївському декілька разів писав прохання в коментарях: дайте дозвільну документацію, згідно з якої проводяться роботи. Але ані на сторінці пана Мондриївського, ані в коментарях, ані на сайті Київської міської ради такої документації немає. Тобто ніхто цю інформацію не надає. Чому? Тому що її немає. До Мінкульту ніякі проєкти перетворень на пам’ятці не надходили, хто ті люди, які там нині працюють, які роботи вони виконують – незрозуміло», – припускає Перов.

Бессарабський ринок. Фото: ілюстративне з відкритих джерел

Битва двох адміністрацій

Зі свого боку, Валентин Мондриївський закликає блогерів та активістів «не маніпулювати реконструкцією», стверджуючи, що міська влада неодмінно збереже Бессарабський ринок – «як його історію, так і функціонал». Проте з цими, безумовно, добрими намірами адміністрації Кличка несподівано увійшла у клінч КМВА:  шостого серпня Сергій Попко наказав призупинити роботи на Бессарабському ринку, зазначивши, що вони «справедливо викликали резонанс серед суспільства».

«Небайдужі кияни, журналісти, активісти переймаються – чи не завдадуть ці роботи шкоди будівлі. Тому, для гарантованого збереження історичної пам’ятки архітектури Києва та для прозорості усіх робіт на Бессарабському ринку я як начальник Київської міської військової адміністрації видав доручення

– тимчасово призупинити усі види ремонтно-демонтажних робіт на Бессарабському ринку до достеменного встановлення хто, які саме роботи, за чиїм погодженням і під чиїм контролем здійснює на Бессарабському ринку;

– надати безперешкодний доступ громадськості до місця проведення робіт для уникнення маніпуляцій та прозорості висвітлення у ЗМІ», – написав Попко у телеграм-каналі КМВА.

За його словами, відповідні структурні підрозділи вже приступили до виконання цього доручення. На момент підготовки цього матеріалу  в  КМДА ніяк не відреагували на заяву конкуруючої столичної адміністрації.

«Каштан NEWS» слідкуватиме за подальшим розвитком подій.

Юлія ТЄНЄНЬОВА

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *