Службове закордонне турне за бюджетні кошти           

Як громада оплачує іноземні вояжі київських начальників і  чи є результат від поїздок

Майже щомісяця хтось із керівних посадовців Київської міської держадміністрації пакує валізи та їде в закордонне відрядження. Депутатам Київради також притаманні такі вояжі.

Чому беруть курс до близьких і далеких сусідів? Є міська цільова програма зміцнення і розвитку міжнародних зв’язків на 2024-2025 роки.  Київрада час від часу затверджує такі документи з урахуванням наступних періодів.

Поцікавимося фінансуванням. Якщо подивимося звіт за 2023-й, то на закордонні відрядження столичних посадовців з міського бюджету «пішло» 11 мільйонів 407 тисяч гривень (планували витратити 14 мільйонів 500 тисяч). За ці кошти побували у відрядженнях 352 начальники різного рівня, в тому числі й депутати.

На закордонні відрядження у 2024-му передбачено також 14 мільйонів 500 тисяч гривень. Таку ж суму закладено і для  видатків у 2025 році. Заплановано, що цьогоріч у закордонні службові мандри відправиться 381 особа з київського керівного «олімпу» та депутатського корпусу, з них жінок – 191, чоловіків – 190. У цій справі акцент зроблено на генедерній рівності, як і передбачено Програмою.

Пункт пропуску «Шегині-Медика» на українсько-польському кордоні. Фото: EPA/Darek Delmanowicz

З якою метою вояжують? Як зазначено в паспорті Програми, їздять «для поглиблення міжнародного співробітництва Києва в реаліях триваючої російської агресії», зокрема «для залучення передового світового досвіду», з тим щоб «забезпечити стале фукціонування міського господарства», реалізовувати проєкти з відновлення та розвитку столиці.

Нам відомо, що нинішньою весною столична делегація, зокрема заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко, група депутатів міськради  відвідали низку країн.

Редакція «Kaштан NEWS» направила інформаційний запит до КМДА з проханням повідомити про витрачені бюджетні кошти на візит, а також у яких країнах побувала делегація.

Заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко. Фото КМДА

Як стверджується в офіційній відповіді,  в 2024 році заступник міського голови – секретар Київради Володимир Бондаренко їздив у відрядження до таких країн:  Чехія (7 діб), Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії (11 діб),  Франція (7 діб). Загальна сума витрачених бюджетних коштів Бондаренком становить 204 тисячі 629 гривень.

Також у закордонних відрядженнях, інформує КМДА, перебували 20 депутатів Київради. Це – Владислав Андронов (він також є заступником голови КМДА), Дінара Габібуллаєва, Ігор Галайчук, Леонід Ємець, Ігор Кириленко, Тарас Криворучко,  Григорій Маленко, Олександр Міщенко, Денис Москаль, В’ячеслав Непоп, Володимир Прокопів (також є заступником голови КМДА), Ганна Старостенко  (також заступник голови КМДА) та деякі інші.

З міського бюджету на їхні поїздки було видано 727 тисяч 105 гривень. Загалом майже 800 тисяч гривень витратили зі скарбниці міста на ці вояжі.

Віталій Кличко. Фото Уніан

Що спадає на очі? Володимир Бондаренко загалом був відсутній  на роботі 24 дні – працював у закордонних відрядженнях. Тобто майже місяць. Його керівник – Київський міський голова Віталій Кличко у 2023 році їздив у відрядження щомісяця, за винятком жовтня і грудня. Загалом провів у відрядженнях 64 (!) дні, більше двох місяців мера не було на робочому місці.

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник торік усього провів у відрядженнях 39 днів. Відвідав дев’ять країн. Інший заступник голови КМДА Владислав Андронов у 2023-му провів у різних закордонних відрядженнях 27 днів. Заступник голови КМДА Петро Оленич відвідав шість країн, його колега — Володимир Прокопів – чотири.

Микола Поворозник. Фото КМДА

Постає запитання: чи є доцільними такі тривалі й часті відрядження, нехай і у різні місяці? Чи не занадто велике навантаження – проводити перемовини з іноземними партнерами та вивчати передовий досвід у стількох країнах?

Як видно із відповіді КМДА, цьогоріч  знову вояжували заступники голови КМДА Владислав Андронов, Володимир Прокопів, Ганна Старостенко.

Коли ж громада побачить, де саме, в яких галузях Києва успішно втілюють передовий зарубіжний досвід, за яким їздили у відрядження і депутати, і керівники столиці? Можливо, у сфері принципового та рішучого захисту історичної, культурної спадщини? Скажімо, за цей напрямок відповідає Ганна Старостенко. Але ж спостерігаємо дивну ситуацію: київські начальники, певно, добре бачать, як дбайливо оберігають свої пам’ятки в цивілізованих країнах, однак виявляються безпорадними, щоб захистити, зберегти культурно-історичний спадок у рідному місті. Нагадаємо про ганебний факт: нещодавно у Києві забудовник знищив історичну садибу міщан Зеленських. Водночас  читаємо на офіційному сайті КМДА, що «Департамент охорони культурної спадщини закликає громадськість разом працювати над удосконаленням механізмів захисту історичних будівель». Який же тоді сенс від закордонних рейсів начальників? Щоб «разом з громадськістю працювати…» у сфері захисту пам’яток?

Заступник голови КМДА Петро Пантелеєв. Фото КМДА

А візьміть житлово-комунальне господарство столиці, яке тріщить по швах. А це – сфера відповідальності заступника голови КМДА Петра Пантелеєва. Яку користь принесли місту його службові закордонні тури?

З «Київводоканалом» – просто біда. У травні цьогоріч Київрада ухвалила рішення про припинення дії договору на володіння та користування майном територіальної громади Києва, яке було передано ПрАТ «АК «Київводоканал». Для подолання кризи та виконання нагальних заходів для стабілізації роботи господарства майно передадуть новоствореному комунальному підприємству.

«Це необхідний крок, зумовлений низкою критичних факторів, які ми сьогодні бачимо в роботі підприємства. Зокрема, негативна тенденція до збільшення кількості аварій, відсутність достатніх інвестицій у модернізацію, невиконання інвестиційної програми на необхідному рівні та інші критично важливі для міста інфраструктурні проєкти, які не виконуються…», – пояснив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

За його словами, досвід країн Європи свідчить про тенденцію до повернення господарських активів міст в управління муніципальних компаній.

Пане Пантелеєв, а де ви раніше були? Чому не били на сполох? Навіщо тоді їздити за кордон, вивчати передовий досвід господарювання, витрачати бюджетні кошти?

Перший заступник голови КМДА Микола Поворозник є куратором Департаменту економіки та інвестицій. Чи не бажає він прозвітувати перед громадою, яку суму інвестицій було фактично залучено в економіку міста в результаті його численних закордонних відряджень?

Взагалі з публічними звітами депутатів, посадовців міськдержадміністрації щодо закордонних відряджень – велика проблема. Дуже рідко хто звітує, яких домовленостей досягнуто з іноземними партнерами – не умовних, а реальних, чітких, з термінами виконанння. Іноді читаємо, що підписано ті чи інші меморандуми. Але ж це не конкретні угоди, лише наміри, бажання сторін. А буває, що й цих документів громада не бачить.

Директор Департаменту транспортної  інфраструктури КМДА Руслан Кандибор. Фото КМДА

Як не згадати, що директор Департаменту транспортної  інфраструктури КМДА Руслан Кандибор здійснив вояжі до Чехії, Угорщини, Польщі, Люксембургу, Німеччини, Швейцарії, Іспанії. Чи бачив хтось із киян чіткий звіт Кандибора про ці поїздки? Може, він побачив у Німеччині ржаві маршрутки громадського транспорту, без кондиціонерів,  валідаторів у салонах? Може, у Швейцарії в маршрутках водії приймають готівку як оплату за проїзд? Який сенс від цих поїздок Кандибора? Проблема ще й у тому, що ніхто з керівників міста про це не запитує Кандибора, вимагаючи звіт. Така, на жаль, політика… Політика розтринькування бюджетних коштів. І приємних подорожей начальників. І це триває з року в рік. Якесь задзеркалля.

Звичайно, бувають і деякі винятки. Після нинішнього весняного візиту делегації Київради до Туманного Альбіону Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії готове допомогти Києву в підготовці до зими. Попередні домовленості про це досягнуто під час зустрічі із директором  Департаменту бізнесу та торгівлі Великобританії Родні Берклі, повідомлялося на сайті Київради.

Між тим попередні вояжі забуваються, чиновники пакують валізи для нових службових турне.

Богдан ТУР                 

Читайте також: У Барселоні для київських чиновників як медом намащено

Поїхали кататися за бюджетні гроші

Два місяці без Кличка

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *