Мільйони для Київського молодіжного центру

Які бюджетні кошти виплачують за лекції і тренінги

У місті діють сотні комунальних підприємств, які фінансуються з бюджету. Однак переважна більшість їх чомусь не потрапляє  в поле зору Департаменту внутрішнього контролю та аудиту КМДА.  Наприклад, на офіційній інтернет-сторінці Департаменту розміщено інформацію лише про перевірки 18 установ та підприємств. До багатьох комунальних підприємств роками не приходять аудитори. Скажімо, ми не відшукали на сторінці Департаменту матеріали аудиторських перевірок Комунальної установи «Київський молодіжний центр» КМДА, яка отримує бюджетні кошти.

Київський молодіжний центр. Фото: КМДА

Це й підштовхнуло до теми – розповісти про її   діяльність. Очолює молодіжний центр Михайло Перцев. Тут працює 28 осіб. Середньомісячний фонд оплати праці – 422 тисячі 388 гривень.

На своєму сайті команда Михайла Перцева заявляє про себе, що вони є «згуртованою, інноваційною та відкритою платформою для молоді, що сприяє різносторонньому розвитку особистості, яка здатна створювати майбутнє громади Києва та суспільства в цілому». Пріоритетом є здоров’я молоді, її освіта, патріотичне виховання, формування активної громадянської позиції.

Судячи з дописів у Фейсбуку, молодіжний центр охоплює у своїй роботі чимало цікавих, актуальних тем, проводить креативні тренінги.

Скріншот із сторінки Київського молодіжного центру

Звичайно, усе це добре, варто підтримувати такі напрямки діяльності. Але які кошти виділяють зі скарбниці міста на потреби Центру?

Редакція направила інформаційний запит до КМДА з проханням відповісти, у яку суму обходиться платникам податків утримання установи. Нам  відповіли:

«В бюджеті міста Києва на забезпечення діяльності Київського молодіжного центру у 2024 році передбачено видатки в сумі 11 мільйонів 195 тисяч гривень, з них на утримання установи –  9 мільйонів 369 тисяч 584 гривні, на проведення заходів – 1 мільйон 826 тисяч 369 гривень».

За пів року 2024-го проведено 12 заходів на суму 244 тисячі  535 гривень, фактичне фінансування  –  228 тисяч 610 гривен, економія коштів становить  667 тисяч 765 гривень, ідеться у відповіді КМДА.

Якщо порівняти з минулим роком, то на забезпечення діяльності Київського молодіжного центру було виділено 8 мільйонів 499 тисяч 221 гривню, з них на утримання установи – 7 мільйонів 907 тисяч 490 гривень та на проведення заходів – 591 тисячу 730 гривень.

Отже, як бачимо, цьогоріч фінансування збільшено трохи більш ніж на три мільйони гривень. Зокрема, утримання установи суттєво «підскочило»  – на два мільйони. А фінансування заходів також – на 1 мільйон 235 тисяч  гривень.

Відомо, що в місті зросла вартість комунальних послуг. Але чому так злетіли витрати на фінансування молодіжних заходів?

Редакція також поцікавилася в КМДА, які конкретно тренінги та заходи для молоді профінансовано з бюджету за півріччя 2024-го.

Наприклад, за освітньо-виховний  тренінг «Молодь у безпеці»  заплатили 23 740,00 грн; національно-патріотичний виховний захід «Домедична допомога для молоді» обійшовся у 3 590,00 грн; а інформаційно-просвітницький захід «Фінансовий двіж» коштував 19 440,00 грн; освітньо-виховний захід «Юний журналіст» – 18 570,00 грн; загальноміська молодіжна акція «ПрофМісто» коштувала бюджету 43 840,00 грн; лекція-практикум «Соціальне молодіжне підприємництво» обійшлася скарбниці в 20 140,00 грн.

Фото: Київський молодіжний центр

Додамо й такі заходи: «Буткемп «Бізнес моделювання» – 23 810,0 грн;  «Стендап для молоді «Жартома» – 18 045,0 грн;  семінар з побудови особистого бренду «Я-Бренд»  – 19 490,00 грн;  профорієнтаційна акція: «Як стати кандидатом мрії» – 36 890,0 грн.

Навіть, якщо йдеться про потрібні для молоді заходи, то міська громада має знати, кому саме і за що платять бюджетні кошти. Отож на підставі відповіді КМДА ми й розповідаємо, хто і за які тренінги та лекції отримував кошти.

Так, за дводенний тренінг «Самооборона для молоді» (переможець тендеру – ФОП Коваленко Віктор Сергійович) заплатили 18 000,00 грн.

За лекцію з фінансової грамотності з бюджету «виклали» 3 750,00 грн (ФОП Шепель Олена Олександрівна).

А ось освітньо-виховний захід «Юний журналіст», який передбачав майстеркласи «Основи тележурналістики», «Робота з мовленнєвим апаратом», «потягнув» на 18 000,00 грн (ФОП Котубей Юрій Іванович).

Лекція про обраний напрям професійної діяльності коштувала 6 000,00 грн (ФОП Федько Олена Володимирівна).

Фото: Київський молодіжний центр

Послуга з фосилізації «Перешкоди та стратегії у молодіжному підприємництві» вартувала 12 000,00 грн.

Освітньо-виховний захід «Стендап для молоді «Жартома»: проведення майстеркласу «Стендап з нуля українською» коштувала 15 000,00 грн ( ФОП Хобот Дмитро Валерійович). Що цікаво, цей захід 3 червня провів відомий комік Дмитро Хобот, зазначено, що майстерклас тривав п’ять  годин. Зрештою, три тисячі гривень за годину одержували, здебільшого, й інші лектори, ті, хто проводив тренінги.

На сайті закупівель «Прозорро» ми проаналізували деякі інші тендери Молодіжного центру. Тут фігурують більші суми. Скажімо, майстер-клас танців коштував бюджету 32 тисячі гривень. Проведення мовного фестивалю – 40 тисяч. Послуги фотографа під час вуличного фестивалю оцінили в 11 тисяч гривень.

За лекцію про «побудову стосунків» виклали 12 тисяч. А ось шестигодинний тренінг «Шлях до себе» 19 травня 2023 року коштував бюджету 30 тисяч гривень.

Мовний фестиваль восени 2023-го обійшовся в 40 тисяч гривень (тендер виграло ТОВ «Оллстарс» фірма була єдиним учасником торгів).

Фігурують різні суми бюджетних коштів, низка різнопланових заходів. Але ось що кидається у вічі: ми не бачимо конкретних і точних звітів, скільки киян взяли участь у цих заходах. Так, в Інтернеті розміщено світлини з деяких тренінгів, але ж цього недостатньо. Якщо витрачаються бюджетні кошти, то має бути оперативна інформація про те, скількох громадян охопили ці заходи. Погодьтеся, що деякі тренінги коштують не так вже й мало. А їх проводять регулярно. Тому й хотілося б, аби Департамент внутрішнього контролю та аудиту КМДА також сказав своє слово.

Не хотілося  згадувати минуле, але в мережі наштовхнулися на таку інформацію.

Фото: Національна поліція

Ще  в  2020 році міська поліція зазначала:

«Правоохоронці повідомили керівниці Київського молодіжного центру про підозру у розкраданні бюджетних коштів, які були виділені для проведення масових заходів… Співробітники Подільського управління поліції викрили схему привласнення бюджетних грошей. Поліцейські встановили, що директорка Київського молодіжного центру КМДА адміністрації розтрачувала бюджетні кошти на користь підконтрольних суб’єктів господарювання під час реалізації проєктів та проведення молодіжних заходів».

Як розповіли в Подільському управління поліції, впродовж 2018-2019 років директорка розробляла плани проведення заходів, до яких вносила недостовірні відомості щодо дати, місця проведення, запланованої кількості учасників та необхідних витрат.

«Ми встановили випадки, коли заходи, на які виділялися бюджетні кошти, фактично не проводилися або проводилися без будь-якої участі з боку молодіжного центру та відповідного фінансування. Гроші, які нібито витрачалися на проведення того чи іншого заходу, керівниця центру виводила через «підконтрольні» товариства з обмеженою відповідальністю і з ознаками фіктивності та у подальшому витрачала на власні потреби», – пояснила старший слідчий.

Прокуратура тоді  стверджувала:

«Збитки, які були завдані столичному бюджету внаслідок реалізації цієї схеми, складають понад 2,4 млн гривень. Обвинувальний акт відносно посадової особи направлено до Шевченківського районного суду Києва для розгляду по суті».

Так, це було давно. Нині Молодіжним центром керують інші посадовці. Ми сподіваємося, що вся фінансова діяльність установи є прозорою і за кожну витрачену бюджетну гривню буде конкретний звіт.

Богдан ТУР

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *