Київський метрополітен знову скаржиться на низькі тарифи на проїзд

Збитки столичної підземки за останні пів року становили  майже 2 млрд гривень

Доходи КП «Київський метрополітен» за першу половину 2024 року становили  2,581 млрд гривень, а витрати – 4,531 млрд.

Фото: Роман Пєтушков для “Каштан NEWS”

Про це представники КП заявили під час засідання комісії КМДА з аналізу фінансово-господарської діяльності комунальних підприємств у понеділок, 12 серпня.

Таким чином, збиток столичної підземки за останні пів року становив 1,95 млрд гривень за  планового  збитку 1,98 млрд.

Як повідомили  в  КП «Київський метрополітен», у  порівнянні з аналогічним періодом 2023 року витрати метрополітену зросли на 1 млрд 937 грн, а доходи – лише на 639 млн. Передусім збільшилися витрати на амортизацію, оплату праці, матеріали, сировину та електроенергію.

Водночас пасажиропотік у порівнянні з першою половиною минулого року збільшився на 11 млн пасажирів. З 1 січня до 1 липня 2024 року київське метро перевезло 117,7 млн людей, із них 29,9 млн пільговиків (до кількості платних перевезень входять зареєстровані поїздки тимчасовими маршрутами наземного транспорту між станціями «Либідська» та «Теремки»).

«Збитковість пояснюється значним падінням пасажиропотоку та, відповідно, доходів від перевезення пасажирів у зв’язку з проведенням воєнного стану в Україні, а також тарифом, який є нижче економічно обґрунтованого рівня», – заявив представник КП «Київський метрополітен».

Водночас у звіті комунального підприємства, який було озвучено на засіданні, не зазначено, якою є частка збитків столичної підземки від закриття шести станцій «синьої» гілки у зв’язку з затопленням тунелю між станціями «Либідська» та «Деміївська».

Нагадаємо, в січні 2024 року тодішній очільник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський заявив, що економічно обгрунтований тариф на проїзд у київському метро має становити понад 30 гривень. У березні цього року Брагінського було звільнено з посади, а його обов’язки тимчасово покладено на головного інженера підприємства Віктора Вигівського.

Проте вже в липні Вигівський опинився під домашнім арештом:  йому повідомлено про підозру  в  службовій недбалості, яка призвела до затоплення тунелю на «синій» гілці. Також під домашнім арештом опинився начальник служби колії, тунельних споруд і будівель столичного метрополітену.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *