«Меч вікінга», скіфське золото та давньоримські прикраси: у Києві відкрилася виставка врятованих скарбів

Унікальні археологічні знахідки були вилучені в контрабандистів, які намагалися вивезти їх за межі України

У Національному музеї історії України відкрилася виставка скарбів, які повернулися до нашої країни завдяки допомозі Естонії.

Як повідомили організатори виставки «Від моря до моря. Merest mereni», унікальні археологічні артефакти були вилучені в контрабандистів, які вивезли їх з України.

«Головні експонати виставки – 274 археологічні знахідки, які в травні цього року Естонія повернула Україні. Вони охоплюють тисячу років нашої історії: золоті та срібні прикраси скіфського та римського часів, середньовічні оздоблення упряжі хазарських вершників, монети візантійських імператорів і королів Північної Європи. Усі вони є музейними експонатами надзвичайно високого рівня, а монета короля Норвегії та Данії Маґнуса І Доброго (1024–1047), який з 1028 по 1035 рік виховувався при дворі Великого князя Київського Ярослава Мудрого та був всиновлений ним, не має аналогів у музейних зібраннях України», – йдеться в  повідомленні.

Крім того, відвідувачі зможуть побачити славнозвісний «меч вікінга» кінця X – початку XI ст., який Естонія повернула ще  2016 року, так само відібравши його в контрабандистів.

За словами генерального директора Національного музею історії України Федора Андрощука, цією виставкою музей прагне віддячити естонському народу за безмежну підтримку нашої боротьби проти російських окупантів.

«Деякі експонати, представлені на виставці, справді унікальні. Це, зокрема, коштовні речі хозарської культури, візантійські та європейські середньовічні монети. Таких експонатів просто немає у державних музеях», – зазначають музейники.

Також на виставці представлено ордени та відзнаки, якими нагороджували борців за незалежність Естонської Республіки у 1918–1940 роках, та особисті речі Миколи Іліна – громадянина Естонії, який загинув 2020 року, захищаючи Україну.

Час роботи виставки: щодня, з 10:00 до 18:00 (каса музею працює до 17:00).

Локація: Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2).

Ціна: огляд виставки за звичайним квитком – 150 грн, для школярів, студентів та пенсіонерів – 80 грн.

Контакти для відвідувачів: (044) 278-48-64 або 093 855 61 16 (Viber та Telegram).

Читайте також: У Києві розгорнуть виставку «Воля до перемоги. Воїни спорту»

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *