Під Києвом відновили унікальний вітряк (ФОТО)

Вітряк в Пирогово

Експонат довго очікував на реставрацію

На околиці Києва — у Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогово — вчора запрацював відреставрований унікальний 100-річний вітряк, який родом з Херсонщини.

Вітряк в Пирогово

Як передає кореспондент «Каштан NEWS», який побував на місці події, вітряк був створений у кінці ХІХ на початку ХХ століття в селі Олександрівка.

За словами науковців, у 1973 році вітряк перевезли до Національного музею архітектури та побуту України, де планувалося його встановлення. Однак, привезені частини так і не стали повноцінною конструкцією допоки у 2023-24 роках за підтримки меценатів відбулася реставрація старовинного вітряного велетня.

«У період, коли ворог намагається нас знищити як народ, стерти нашу ідентичність, особливо цінними стають такі проєкти як відновлення автентичних споруд, підтримка музеїв, дослідження нашої історії. Адже це все формує нас як українців, як націю, яка бореться і стоїть за своє», — сказав на церемонії відкриття експонату т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Ростислав Карандєєв
Ростислав Карандєєв

Як розповіли співробітники музею Пирогово, за рік реставраційних робіт вдалося зробити ґрунтовне дослідження стану об’єкта, розчистити територію навколо вітряка та схилу, збудувати охоронну стіну, укріпити фундамент. Крім того, вдалося за кресленнями, які розробили ще у 1973-му інженер А. Тютюнник та технік В. Марчук, виготовити та встановити дубові дах і лопаті, а також відтворити автентичний робочий механізм завдяки збереженим кресленням одного із творців музею, відомого українського архітектора Леоніда Прибєги, і нарешті після цього всього — облаштувати територію навколо вітряка.

Слід нагадати, що торік, попри ракетні обстріли Києва рашистами та вимкнення електрики, вдалося закінчити будівництво оновленого центрального входу в музей, після чого одразу було вирішено реконструювати вітряк з Херсонщини.

Нагадаємо, цього року на Великдень у Національному музеї народної архітектуру та побуту в Пирогово для киян та гостей міста його співробітники накрили «Великодню галявину».

Фото: Каштан NEWS

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *