«Айдару» 10 років. Історію підрозділу показали у світлинах і матеріалах

Сьогодні в  Національному музеї історії України у Другій світовій війні  відкрили виставку «Айдар». 10 років»

Експозиція присвячена річниці створення легендарного батальйону.

Героїчний підрозділ пройшов шлях від добровольчого формування в перші тижні російської агресії (2014 рік) до постійної бойової одиниці ЗСУ. Матеріали виставки допомагають простежити воєнний життєпис 24-го окремого штурмового батальйону «Айдар» на основі артефактів, йдеться на сайті Музею війни.

Історія «Айдару» є прикладом того, як добровольці з різними життєвими шляхами, несхожими довоєнними біографіями здатні перемагати ворога, значно численнішого й надзвичайно небезпечного.

Молодший лейтенант Роман Дем’янюк, офіцер групи психологічного супроводу та відновлення, був одним із тих, хто долучився до створення виставки. У своєму виступі він підкреслив, що сьогодні особливо потрібна матеріальна підтримка бійцям на фронті. Саме тому на стенді при вході до експозиції розміщено QR-код, за яким можна долучитися до збору коштів на засоби РЕБ для «Айдару».

Емоційний виступ старшого сержанта Григорія «Єврея» Півоварова, командира штурмового взводу, нікого не залишив байдужим. Григорій – громадянин Ізраїлю, але з 2014 року став на захист України зі зброєю в руках. «“Айдар” від дня створення завжди був на передовій: штурмував, угризався в землю, завдавав ворогу нищівних утрат. Ми є народною армією і, відчуваючи підтримку народу, йдемо лише вперед», – підсумував старший сержант Півоваров.

На відкриття виставки завітали і творчі партнери проєкту – Зоя Шу та Філіп Каллер, які спеціально для нього записали у відеоформаті серію інтерв’ю з бійцями 24-го окремого штурмового під назвою «Поза межами фронту» (травень 2024 року). Вони прибули до столиці відразу з фронту, де фотографували й фільмували реалії російсько-української війни. Пані Зоя розповідала, що для неї важливо розкрити особисті історії захисників. А пан Філіп висловив своє захоплення мужністю та сміливістю українських воїнів.

Перебуваючи на позиціях разом з айдарівцями в районі міста Часів Яр, він зрозумів, яку велику жертву приносять ці чоловіки та жінки, і переконаний, що світ має знати про них.

Фото: Музей війни.

Читайте також: ВІДКРИЛАСЯ  ВИСТАВКА БОГОРОДИЧНИХ ІКОН НА ЯЩИКАХ З-ПІД НАБОЇВ

Більше новин, фото та відео у Телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в Телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в Телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Ответить

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *