Що заважає будівництву метро на Виноградар: фахівці назвали причини

Аудитори провели перевірку «Київметробуду»

Прострочений борг у 4 млрд грн, відтермінування будівництва та подорожчання на 8 млрд грн – результат «бізнес-схем» недоброчесного підрядника АТ «Київметробуд» та бездіяльності столичної влади — головні чинники, які гальмують будівництво метро на столичний Виноградар.

Фото: Роман Пєтушков для “Каштан NEWS”

Таких висновків дійшли фахівці Державної аудиторської служби України в результаті аудиту фінансової діяльності комунального підприємства «Київський метрополітен».

Як з’ясували аудитори, «Київметробуд», який у 2018-2019 роках отримав із бюджету авансові платежі в сумі 2,59 млрд грн, використовував ці гроші не за призначенням та не освоїв їх у терміни, визначені договором.

Як зазначили в ДАСУ, замість того, щоб продовжувати будівництво Сирецько-Печерської лінії, підрядник розмістив частину перерахованих від КП «Київський метрополітен» коштів на депозитах. Зокрема, в 2019 році «Київметробуд» поклав 1,7 млрд грн на банківські рахунки у ПАТ АБ «Укргазбанк».

Крім того, протягом 2018-2019 років бюджетні кошти скеровувалися на оплату різних аудиторських, юридичних, консультаційних послуг, страхування фінансових ризиків, надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги іншій юридичній особі тощо.

Фото: КМДА

Власне на саме будівництво гроші майже не йшли. Однак це не завадило «Київському метрополітену»  в  грудні 2019 року перерахувати підрядникові ще додатково 1,41 млрд грн, із яких було освоєно лише 44,1 млн. Унаслідок таких маніпуляцій із грошима майже 4 млрд грн перетворилися в прострочену заборгованість.

«Тепер відновлення будівництва метро на Виноградар обійдеться бюджету у 2,5 раза дорожче. За результатами перерахунку показників вартості робіт кошторис за 6 останніх років (з 2018 до 2024-го) збільшився на 8 млрд грн: з 5,9 до майже 14 млрд гривень», — констатували  в  Держаудитслужбі.

Водночас, як зауважили перевіряючі, також потрібно врахувати й додаткові витрати на коригування проєкту будівництва, яке обійдеться бюджету ще в 69,4 млн грн.

Нагадаємо, в січні та травні 2024 року КП «Київський метрополітен» провело два тендери на експертне дослідження тунелів між станціями «Деміївська» та «Либідська» за ціною в понад 20 разів вище за державну.

Більше новин, фото та відео у телеграм-каналі  KASHTAN NEWS. Досі не підписані на новини Києва та України в телеграмі? Підписуйтеся та першими дізнавайтеся про найголовніше в телеграмі.

Источник

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *